«Θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Αν αυτό δεν βγαίνει την επόμενη μέρα, δεν θα φοβηθούμε να πάμε σε εκλογές»: η φράση που ανήκει στον γραμματέα επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτη Μαλέλη, έγινε η αφορμή να ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση για το μετά των εκλογών. Οσα είπε ο Μαλέλης (Ραδιόφωνο 24/7) προκάλεσαν αίσθηση στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο – πολλοί έκαναν λόγο για αλλαγή της θέσης του φορέα όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο ίδιος επισημαίνει πως πρόκειται για παρερμηνεία των δηλώσεών του, ενώ επισήμως από τη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να χαμηλώσουν τους τόνους. Επιτελικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως «το Κίνημα Αλλαγής δεν συζητά επί υποθετικών σεναρίων», παραπέμποντας σε όσα περιέγραψε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή.
Εκεί, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είχε τονίσει πως «ο λαός θα αποφασίσει» ενδεχόμενη συμμετοχή του κεντροαριστερού φορέα στη διακυβέρνηση της χώρας. Με «μόνη πλατφόρμα», τόνισε, το πρόγραμμα πάνω στο οποίο είναι βασισμένη ολόκληρη η προεκλογική του καμπάνια και το οποίο τα στελέχη ξεκίνησαν να επεξεργάζονται από το ιδρυτικό συνέδριο. «Δεν υπάρχει δεδομένη κυβερνητική λύση πριν από την ετυμηγορία του λαού» ανέφερε η ίδια και από το βήμα του Σπόρτιγκ, τονίζοντας πως «χρέος της παράταξής μας είναι να εγγυηθούμε την ελπίδα για το μέλλον της πατρίδας μας. Και αυτό θα πράξουμε με συνέπεια – όπως πάντα έκανε η παράταξή μας». Με άλλα λόγια, η συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση εξαρτάται από την «ισχυρή εντολή» που θα λάβει ο φορέας και από την ενδεχόμενη συμφωνία του πρώτου κόμματος στα βασικά σημεία του Σχεδίου Ελλάδα. Γι’ αυτό, επισημαίνουν, το ερώτημα δεν πρέπει να απευθύνεται μόνο στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση δεν περιορίζεται στην επόμενη μέρα. Η απόφαση της Εύας Καϊλή να δοκιμαστεί εκ νέου στο κεντροαριστερό ευρωψηφοδέλτιο συμπληρώνει το παζλ εκείνων που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν μια θέση στις Βρυξέλλες. «Οι πολίτες μπορούν να με αξιολογήσουν και να με κρίνουν για την πρώτη μου θητεία, για τη στάση και τη δουλειά μου, ανάμεσα σε 42 συνυποψηφίους μου, τον Μάιο του 2019» ανέφερε η ίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας το στίγμα. Ομως, φαίνεται πως η μάχη των Βρυξελλών αναμένεται σκληρή – με εκείνους που έχουν αποφασίσει την κάθοδό τους να έχουν κάνει ήδη γνωστές τις προθέσεις τους προς την ηγεσία.
Πρώτος απ’ όλους ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος, προ λίγων μηνών, είχε συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά σε καλό κλίμα. Αργότερα ανακοίνωσε δημοσίως την απόφασή του να πολιτευθεί, για πρώτη φορά, με το Κίνημα Αλλαγής. Το ευρωψηφοδέλτιο είναι ο στόχος και για τον Γιώργο Καμίνη που, αποχαιρετώντας τον Δήμο Αθηναίων, αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον ευρωπαϊκό στίβο – σε έναν ρόλο, όπως τονίζεται από το περιβάλλον του, «που του ταιριάζει». Η Καϊλή, βέβαια, έχοντας ήδη μια θητεία στην πλάτη της, κατεβαίνει με συγκεκριμένη ατζέντα και θεωρείται φαβορί. Από εκεί και πέρα, το ευρωψηφοδέλτιο παραμένει ανοιχτή επιλογή για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ να ξεκαθαρίσει το τοπίο για ευρωεκλογές και εθνικό ψηφοδέλτιο περιμένει ο Παύλος Χρηστίδης. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις δεν θα αργήσουν να έρθουν, καθώς από τη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να κλείσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τις εκκρεμότητες.