Ο Γιούργκεν Κλοπ γνωρίζει πολύ καλά σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή την περίοδο η Λίβερπουλ. Οι έξι βαθμοί που τη χωρίζουν από τη δεύτερη στην Πρέμιερ Λιγκ Τότεναμ και οι επτά από τη Μάντσεστερ Σίτι δεν φαίνεται να του λένε κάτι ιδιαίτερο.

Ετσι, μόλις τέλειωσε το ματς με τη Νιούκαστλ, στην Boxing Day, άφησε τον κόσμο στις εξέδρες να πανηγυρίζει για την ήττα της Σίτι από τη Λέστερ στο Κινγκ Πάουερ και έσπευσε να αρχίσει τις δικές του αναλύσεις, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει χαμηλούς τόνους.

«Η πρώτη θέση στη βαθμολογία αυτή την περίοδο δεν λέει τίποτα. Εχουμε να παίξουμε με Αρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι. ΟΚ, είναι καλό ότι έχουμε διαφορά έξι πόντων από τις υπόλοιπες ομάδες, αλλά απλά έχουμε δημιουργήσει μία βάση για την υπόλοιπη σεζόν. Καλοί οι αριθμοί, αλλά ακόμα έχουμε 19 παιχνίδια μπροστά μας». Ο γερμανός τεχνικός γνωρίζει τη δίψα των οπαδών της Λίβερπουλ να δουν το τρόπαιο στο Ανφιλντ έπειτα από 29 χρόνια, αλλά συνιστά σε όλους υπομονή: «Εχουμε Αρσεναλ, Σίτι, Τότεναμ και όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και αυτό οφείλουμε να το καταλάβουμε».

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν πως ο Κλοπ δεν έχει πετύχει τίποτα από τις 8 Οκτωβρίου 2015, όταν έκανε την πρώτη του βόλτα στο Μέλγουντ και το Ανφιλντ. Δεν έχει φέρει ένα τρόπαιο. Παράλληλα, έχει δύο χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς. Στο Γιουρόπα Λιγκ το 2016, όταν ηττήθηκε στη Βασιλεία από τη Σεβίλλη και πέρυσι στο Κίεβο, όταν έχασε από τη Ρεάλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αγγλικός Τύπος τού υπενθυμίζει παράλληλα ότι η Λίβερπουλ είναι η μοναδική ομάδα τα τελευταία δέκα χρόνια που ήταν πρώτη στο τέλος του πρώτου γύρου αλλά δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Περσινά ξινά σταφύλια; Οχι βέβαια. Είναι τα αρνητικά που δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει. Ωστόσο υπάρχουν και τα θετικά. Το ποδόσφαιρο που παίζει φέτος η Λίβερπουλ, τουλάχιστον έως τη 19η αγωνιστική, είναι πιο «πειστικό». Δεν προσφέρει το θέαμα που βλέπαμε στην περασμένη σεζόν, ωστόσο παίρνει τα αποτελέσματα. Είναι η μοναδική ομάδα που παραμένει αήττητη στο τέλος του πρώτου γύρου, κάτι που έχουν πετύχει μόλις άλλες δύο στο παρελθόν. Η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Σίτι. Τι αναφέρει για αυτό η παράδοση; Και οι δύο κατέκτησαν τον τίτλο. Παράλληλα, η Λίβερπουλ έχει δεχθεί μόλις επτά γκολ και διαθέτει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Εγγύηση για αυτό αποτελεί η παρουσία του ολλανδού στόπερ Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και του βραζιλιάνου τερματοφύλακα Αλισον Μπέκερ. Ο Γερμανός επικρίθηκε για τα υπερβολικά ποσά που έδωσε για να τους φέρει στο Ανφιλντ. Ο Κλοπ έχει προσθέσει και ένα ρεκόρ για τον εαυτό του. Η νίκη επί της Νιούκαστλ ήταν η 100ή στον πάγκο της Λίβερπουλ και έφτασε σε αυτόν τον αριθμό πιο γρήγορα από τους θρύλους της ομάδας, τον Μπιλ Σάνκλι και τον Μπομπ Πέισλι.

Διαχείριση

Ο Γιούργκεν Κλοπ καλείται πλέον να διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα τα υπόλοιπα 19 ματς που ακολουθούν. Ο τρόπος που θα διαχειριστεί τους παίκτες αλλά και τους οπαδούς στο διάστημα που ακολουθεί έως το τέλος του πρωταθλήματος θα δείξει αν το τρόπαιο της Πρέμιερ Λιγκ θα είναι τον Μάιο στο Ανφιλντ για τη γιορτή της απονομής. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η Λίβερπουλ έχει μπροστά της το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και τη διοργάνωση του Κυπέλλου. Και οι μεγάλοι σύλλογοι στην Αγγλία θεωρούν υποχρέωσή τους να διεκδικούν τέτοια τρόπαια. Οι παίκτες γνωρίζουν πως ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα. Οι οπαδοί όμως; Για αυτό έστειλε και σε αυτούς το μήνυμα. Ο Κλοπ συνιστά υπομονή και δεν έχει άδικο. Η απλοϊκή ανάλυση για την πορεία μιας ομάδας δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ξέρει πως αν πλησιάσει στην εξέδρα του Kop, όλοι μπορεί να αισθάνονται πρωταθλητές. Ο ίδιος όμως υποστήριξε πως η ομάδα θέλει να γράψει τη δική της Ιστορία. Το 1990, όταν η Λίβερπουλ κατέκτησε για τελευταία φορά τον τίτλο δεν υπήρχε Πρέμιερ Λιγκ…