Τι κι αν έχασε τη ζωή του ένας οπαδός της Ιντερ; Τι κι αν στήθηκε ενέδρα θανάτου σε οπαδούς της Νάπολι; Τι κι αν ο αμυντικός της Νάπολι Καλίντου Κουλιμπαλί έπεσε θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς; Οπως λέει και ο στίχος «The show must go on».

Η σκοτεινή πλευρά που αποκάλυψε το ιταλικό ποδόσφαιρο στα στενά της Via Novara, δύο χιλιόμετρα από το Μεάτσα, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, αφήνοντας πίσω της νεκρό τον 35χρονο Ντανιέλε Μπαλαρντινέλι και πολλά ερωτηματικά, αντιμετωπίζεται από τις ιταλικές Αρχές με τσιρότα και αναθέματα.

Τα επόμενα δύο εντός έδρας παιχνίδια της Ιντερ θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών και σε ένα ακόμα θα παραμείνει κλειστή η Curva Nord των φανατικών που μιμούνταν τις μαϊμούδες κάθε φορά που ο αμυντικός της Νάπολι Καλίντου Κουλιμπαλί ακουμπούσε την μπάλα.

Σχεδόν ίδια τιμωρία – δύο αγωνιστικές – θα επιβληθεί και στον εμβληματικό αμυντικό επειδή έχασε την ψυχραιμία του στο 81ο λεπτό και δέχθηκε απανωτές κίτρινες κάρτες με αποτέλεσμα να αποβληθεί.

Χωρίς μετακινήσεις

Επιπλέον απαγορεύτηκε η μετακίνηση οπαδών της Ιντερ στο Εμπολι για τον αγώνα του Σαββάτου.

Η Ιταλία παρακολουθεί για μία ακόμα φορά αποσβολωμένη όσα εκτυλίσσονται εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι περιορίστηκε να ανακοινώσει πως θα συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής των συλλόγων Α’ και Β’ κατηγορίας και οι ηγέτες των συνδέσμων των οπαδών για να συζητήσουν το πρόβλημα της βίας, «γιατί δεν μπορεί να πεθαίνεις για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα το 2018». Πράγματι, δραστικά μέτρα.

Το 24ο θύμα των ιταλικών γηπέδων τα τελευταία 60 χρόνια, Ντανιέλε Μπελαρντινέλι, κάτοικος του Βαρέζε, ανήκε στον σκληρό πυρήνα των οπαδών της Ιντερ. Ηταν γνωστός στην αστυνομία από παλαιότερα επεισόδια σε αθλητικούς χώρους και πιστεύεται πως ήταν ένας από τους περίπου 100 οπαδούς των Νερατζούρι που έστησαν ενέδρα σε μίνι βαν στο οποίο επέβαιναν φίλοι της Νάπολι.

Σύμφωνα με όσα ανάφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μιλάνου, Μαρσέλο Καρντόνα, οι τιφόζι των Νερατζούρι χτυπούσαν τους Ναπολιτάνους με σιδερολοστούς και αλυσίδες. Οταν κατέφθασαν δυνάμεις της αστυνομίας οι οπαδοί της Ιντερ άρχισαν να τρέχουν δεξιά και αριστερά. Εκείνη τη στιγμή ένα SUV που ερχόταν με ταχύτητα από την αντίθετη πλευρά χτύπησε τον Μπελαρντινέλι ο οποίος κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Πιστεύεται πως πρόκειται για δυστύχημα, καθώς οι Ναπολιτάνοι ήταν αυτοί που έτρεξαν να ειδοποιήσουν για το συμβάν τους Ιντερίστι, ενώ η αστυνομία υποστηρίζει την πιθανότητα ο οδηγός του οχήματος να μην αντιλήφθηκε τι ακριβώς συνέβη.

Η τραγική είδηση αποσιωπήθηκε μέχρι χθες το πρωί για να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

Από τις συγκρούσεις της Τετάρτης τραυματίστηκαν επίσης τέσσερις οπαδοί της Νάπολι με μαχαίρι.

Ατμόσφαιρα ζούγκλας

Εντός του Μεάτσα η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη. Ο αμυντικός της Νάπολι Καλίντου Κουλιμπαλί έγινε στόχος ρατσιστικής συμπεριφοράς πολλών οπαδών της Ιντερ, που δημιουργούσαν ατμόσφαιρα ζούγκλας κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα.

Ο προπονητής του Κάρλο Αντσελότι ζήτησε τρεις φορές να διακοπεί ο αγώνας λόγω των ρατσιστικών συνθημάτων. Οι διοργανωτές περιορίστηκαν σε συστάσεις από τα μεγάφωνα ενώ ο διαιτητής δεν έδειξε καμία διάθεση να διακόψει το ματς. Ο Αντσελότι πιστεύει πως αυτή η αδράνεια των διαιτητών προκάλεσε την αποβολή του Κουλιμπαλί.

«Ο Κουλιμπαλί ήταν ταραγμένος και νευρικός, που είναι φυσιολογικό. Δεν είναι καλό για μας, ούτε για το ιταλικό ποδόσφαιρο», είπε ο Αντσελότι και προειδοποίησε πως την επόμενη φορά που θα ακουστούν εις βάρος των παικτών του ρατσιστικά συνθήματα θα αποσύρει την ομάδα του από το γήπεδο.

Στον Αντσελότι απάντησε ο επικεφαλής της ομοσπονδίας Γκαμπριέλε Γκραβίνα, ο οποίος εξήρε την απόδοση των διαιτητών του αγώνα Ιντερ – Νάπολι, προσθέτοντας: «Αν οι παίκτες εγκατέλειπαν τον αγωνιστικό χώρο θα παράβαιναν τους κανόνες».

Σε σχόλιό του στο Twitter ο Κουλιμπαλί σημείωσε: «Συγγνώμη για την ήττα και πάνω απ’ όλα γιατί άφησα τα αδέρφια μου. Ομως είμαι περήφανος για το χρώμα του δέρματός μου. Είμαι Γάλλος, Σενεγαλέζος, Ναπολιτάνος: άνθρωπος».

Συγγνώμη από τον δήμαρχο

Ο δήμαρχος του Μιλάνου και φανατικός οπαδός της Ιντερ, Μπέπε Σάλα, απολογήθηκε στον Κουλιμπαλί και ζήτησε από τους Νερατζούρι να δώσουν το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον Ασαμόα στο επόμενο παιχνίδι με την Εμπολι.

«Χθες πήγα στο γήπεδο ακολουθώντας το πάθος που μου μετέδωσε ο πατέρας μου, όπως τόσοι άλλοι οπαδοί», έγραψε ο Σάλα στο Facebook.

«Εχω κρυώσει, έχω ενθουσιαστεί και πανηγυρίσει τις νίκες της Ιντερ. Αυτή τη φορά όμως επέστρεψα στο σπίτι απογοητευμένος. Αυτές οι αποδοκιμασίες προς τον Κουλιμπαλί ήταν αίσχος», έγραψε. Στο πλευρό του Κουλιμπαλί στάθηκαν ο αρχηγός της Ιντερ Μάουρο Ικάρντι, ο συμπαίκτης του Ντίες Μέρτενς και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Δίπλα σε φωτογραφία όπου εικονίζεται σε μια πρόσφατη μονομαχία τους, ο Πορτογάλος έγραψε στο Instagram: «Στον κόσμο και στο ποδόσφαιρο πάντοτε υπάρχει ανάγκη για επιμόρφωση και σεβασμό. Οχι στον ρατσισμό και σε κανενός είδους προσβολή ή διάκριση».