Μπορεί η «Εξυγίανση» να μην έφερε ακριβώς πίσω τις Κυριακές μας, κάνοντας πράξη το θρυλικό moto της, αλλά δεν αποκλείεται να έχει τελικά κάποιες… μαγικές ικανότητες. Διότι αν κάποιος αποφάσισε να απέχει από τις «ειδήσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου» για το 2018, και επέστρεψε με ενδιαφέρον σε αυτές τις τελευταίες ημέρες του έτους, έχει την ευκαιρία να καταλάβει τα πάντα. Φτάνει να κοιτάξει γύρω του.

Σε μια σύντομη περίληψη: το πρωτάθλημα μπήκε στον πάγο από τα μέσα Δεκεμβρίου μετά την επίθεση στον διαιτητή Τζήλο. Σήμερα στη Σούπερ Λίγκα γίνεται μια συνεδρίαση για να αποφασιστεί αν θα ξεκινήσουμε από τη 15η (που δεν έγινε) αγωνιστική ή από τη 16η (που είναι στο πρόγραμμα για το τριήμερο 12-14/1) και τέλος πάντων πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα για τη συνέχεια με τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν τα δικαιώματα να ασκούν βέτο στο ενδεχόμενο «εμβόλιμης» δράσης. Και όλα αυτά ενώ εκκρεμεί το ραντεβού της ΕΠΟ με τους διαιτητές της Σούπερ Λίγκας, οι οποίοι κάνουν λόγο για «αποχή επ’ αόριστον», άρα ουσιαστικά χωρίς να έχουν αυτή τη στιγμή διάθεση να ξαναπιάσουν τις σφυρίχτρες τους. Οι διαιτητές που εκτός της υπόθεσης Τζήλου έχουν και οικονομικά θέματα να λύσουν με την ομοσπονδία, μιας και είναι απλήρωτοι εδώ και 10 αγωνιστικές (παρότι οι ομάδες καταβάλλουν κανονικά τα ποσά που απαιτούνται στην ομοσπονδία). Θέλετε και άλλο μπλέξιμο; Αν οι διαιτητές δεν τα βρουν με την ΕΠΟ, όχι πρωτάθλημα δεν ξεκινά, αλλά ούτε και το Κύπελλο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 8/1!

Καμία έκπληξη

Ναι, σε αυτό το ονειρικό τοπίο είμαστε λίγο πριν από την αλλαγή του έτους. Και υπό αυτές τις συνθήκες οι ομάδες επιχειρούν τον προγραμματισμό τους, και στα μεταγραφικά, αλλά κυρίως στα αγωνιστικά θέματα. Ποια ομάδα πληρώνει περισσότερο από κάθε άλλη αυτό το μπάχαλο; Προφανώς ο Ολυμπιακός. Ο πιο φορμαρισμένος μέχρι το σημείο της «διακοπής», αλλά και ο μοναδικός με ανοιχτές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Οσο πιο πολλά ματς σπρώχνονται στην ατζέντα σε μακρινές ημερομηνίες τόσο μεγαλώνει και το πρόβλημα. Αν μη τι άλλο όμως οι Ερυθρόλευκοι έχουν καταλάβει πρώτοι από όλους το «περιβάλλον». Τουλάχιστον λοιπόν δεν νιώθουν κάποια έκπληξη. Συνεχίζουν να κοιτάνε τη δουλειά τους. Συνεχίζουν να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Και αυτό είναι το μοναδικό που μπορούν.

Από αύριο το απόγευμα ο Πέδρο Μαρτίνς περιμένει ξανά τους ποδοσφαιριστές του στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη για την επανέναρξη των προπονήσεων. Μάλιστα ανάμεσα στα πρόσωπα που θα είναι εκεί, υπολογίζεται και ο Γιώργος Μαούρας. Η πρώτη «χειμερινή» μεταγραφή του Ολυμπιακού. Ο 25χρονος εξτρέμ που έκλεψε την παράσταση το 2018 με τα χρώματα του Πανιωνίου, φτάνοντας ώς την εθνική ομάδα. Μια απολύτως ουσιαστική κίνηση, καθώς όχι μόνο προστίθεται μια ακόμη επιλογή στο rotation των wingers, αλλά και μπαίνει στην ερυθρόλευκη εξίσωση ένας ακόμη Ελληνας που δημιουργεί προσδοκίες.

Τα μεταγραφικά

Εννοείται πως ο Ολυμπιακός δεν σταματά εκεί την απόπειρα ενίσχυσής του. Οπως έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για την απόκτηση ενός σέντερ φορ που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη δύναμη κρούσης των Πειραιωτών. Μέχρι χθες; Το όνομα που βρίσκονταν στο προσκήνιο ήταν αυτό του Αργεντινού Φράνκο Σολδάνο. Του 24χρονου στράικερ της Ουνιόν Σάντα Φε. Γιατί μέχρι χθες; Δίοτι δυστυχώς φαίνεται πως επιβεβαιώνεται εκείνο το «αξίωμα» για τις μεταγραφικές απόπειρες απευθείας από τη ζώνη της Λατινικής Αμερικής. Ομάδες που αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο τις οικονομικές αξιώσεις τους, ατζέντηδες που… μπαίνουν σφήνα από το πουθενά διεκδικώντας προμήθειες κ.λπ. Είχε μια αντίστοιχη εμπειρία ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι με την αγορά της Βραζιλίας, συνομιλώντας για την απόκτηση του μέσου Γουίλιαν Αράο.

Προκύπτει και τώρα στην Αργεντινή, με τον Λουίς Σπαν, τον πρόεδρο της Ουνιόν Σάντα Φε να προκαλεί μια τέτοια αντίστοιχη κατάσταση, αλλάζοντας κάθε τρεις και λίγο τις οικονομικές αξιώσεις της ομάδας του για το 75% των δικαιωμάτων του Φράνκο Σολδάνο (το υπόλοιπο 25% ανήκει στον ίδιο τον παίκτη). Ο 24χρονος στράικερ μένει ελεύθερος στα μέσα Απριλίου. Παρά ταύτα ο Λουίς Σπαν φαίνεται πως – όπως και το καλοκαίρι – κάνει τα… δικά του. Κάπως έτσι οι Ερυθρόλευκοι γυρίζουν σελίδα στην αναζήτησή τους. Κοιτάζουν τις άλλες επιλογές που έχουν στη σχηματισμένη λίστα τους. Οπως έλεγαν χθες πηγές στο μεγάλο λιμάνι, «Σολδάνο τέλος. Δεν υπάρχει πλέον συζήτηση, καθώς τόσο η Ουνιόν Σάντα Φε όσο και ο πρόεδρός της συνεχίζουν τα… παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός δεν θα ασχοληθεί άλλο με την περίπτωσή του».

Μόνο με σκάουτινγκ

Από πού θα συνεχίσουν την αναζήτηση; Προτάσεις υπάρχουν ήδη πάρα πολλές από ατζέντηδες κ.λπ. Οι Ερυθρόλευκοι όμως δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Πηγαίνουν στοχευμένα μέσα από το σκάουτινγκ στις μεταγραφικές τους αναζητήσεις. Εχουν ήδη σχηματίσει μια λίστα επιλογών και πάνω σε αυτή θα συνεχίσουν. Υπάρχει για παράδειγμα το όνομα του Λέο Μπονατίνι της Γουλβς. Ξαναλέμε όμως ότι στην πραγματικότητα μόνο η διοίκηση και ο προπονητής ξέρουν τη… συνέχεια αυτής της απόπειρας. Στο μεταξύ, και μιας και ολόγος για την γραμμή κρούσης; Ο Αχμέντ Χασάν που πέρασε έναν δύσκολο τραυματισμό, δουλεύει πάρα πολύ για την επάνοδό του και κατά τις μέρες των διακοπών (όπως μαρτυρούν τα βίντεο που αναρτά ο ίδιος στα social media). Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν αύριο να φανεί σε τι κατάσταση είναι. Και πόσο γρήγορα θα μπορεί να υπολογίζει ο Πέδρο Μαρτίνς, στη βοήθειά του.