Το 2018 επιφύλαξε μια διαφορετική πρωτιά για τη Ζάκυνθο, αφού το νησί ανακηρύχθηκε… πρωταθλητής σε φωλιές θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Ειδικότερα, κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2018 (Μάιος – Οκτώβριος) μετρήθηκαν συνολικά 1.464 φωλιές από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και το Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) στις έξι παραλίες του κόλπου του Λαγανά. Πάνω από τις μισές (για την ακρίβεια 783 φωλιές) βρίσκονται στα Σεκάνια (όπου μετρήθηκαν και 93.960 αβγά), γεγονός που κατά τους επιστήμονες επιβεβαιώνει – για μια ακόμη χρόνια – τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης παραλίας ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο «μαιευτήριο»  Caretta caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Η παραλία Σεκάνια συνεχίζει να παραμένει, κατά τους ειδικούς, ένας πολύ σημαντικός οικότοπος για τη θαλάσσια χελώνα, αφού εκτός από το γεγονός ότι φιλοξενεί πάνω από το 50% του συνολικού αριθμού των φωλιών της Ζακύνθου, σε αυτήν καταγράφεται μια από τις υψηλότερες πυκνότητες φωλεοποίησης για την Caretta Caretta σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενα στα 1.000. Οι 783 φωλιές που καταγράφηκαν το 2018 στα Σεκάνια περιείχαν συνολικά 93.960 αβγά, εκ των οποίων όμως υπολογίζεται πως, ακόμη και στην περίπτωση που εκκολαφθούν όλα, μόνο 94 χελωνάκια θα καταφέρουν να επιβιώσουν, καθώς μόνο ένας στους 1.000 νεοσσούς επιβιώνει και καταφέρνει να ενηλικιωθεί. Οι ειδικοί ωστόσο δεν εφησυχάζουν, μια και η Caretta Caretta δέχεται ακόμη απειλές που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της στη Μεσόγειο. Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει είναι η οικολογική υποβάθμιση των παραλιών ωοτοκίας εξαιτίας της τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, η φωτορύπανση, η όχληση των χελωνών στον θαλάσσιο χώρο, η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, η διάβρωση των παραλιών, η θαλάσσια ρύπανση (κυρίως από τα πλαστικά) και η κλιματική αλλαγή.

Οι χελώνες ζουν γύρω στα 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Για την αναπαραγωγή τους γυρίζουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν για να αποθέσουν τα αβγά τους. Και η επιστροφή τους στην ίδια παραλία, επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης, διαχείρισης και προστασίας των οικοσυστημάτων και των παραλιών ωοτοκίας. Η περίοδος ωοτοκίας αρχίζει τον Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα.

Πρόγραμμα φύλαξης. To μήκος της παραλίας  Σεκάνια δεν υπερβαίνει τα 550 μέτρα, και όπως προαναφέρθηκε, είναι από τις σημαντικότερες – αν όχι η σημαντικότερη – παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο. Κι αυτός είναι ο λόγος που η παραλία δεν αφήνεται στην τύχη της. Στο πλαίσιο αυτό, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς πραγματοποίησε και φέτος πρόγραμμα φύλαξης (με την πρόσληψη φυλάκων) για την περιοχή, που αποτελεί ζώνη απολύτου προστασίας. Δουλειά όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι, μεταξύ άλλων, να απομακρύνουν τα σκάφη, να καταγράφουν τυχόν παραβάσεις και παράνομες ενέργειες και να εκτελούν έργα προφύλαξης. Η φύλαξη διήρκεσε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, και όπως λένε από την περιβαλλοντική οργάνωση, χαρακτηριστικό των απειλών που δέχεται καθημερινά η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta αποτελεί το γεγονός ότι κατά τις 960 ώρες που ασχολήθηκαν οι φύλακες, καταγράφηκαν 226 περιστατικά παραβάσεων, τα περισσότερα εκ των οποίων, σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) και το Λιμεναρχείο, διευθετήθηκαν άμεσα.

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκε το πρόγραμμα παρακολούθησης γλάρων, οι οποίοι αποτελούν τον κυριότερο θηρευτή για τα χελωνάκια, συμπληρώνοντας 360 διαφορετικές καταγραφές.  Παράλληλα, ο καθαρισμός της παραλίας Σεκάνια από τα πλαστικά και άλλα απορρίμματα (σ.σ.: κατά τον φετινό καθαρισμό της παραλίας απομακρύνθηκαν 425 κιλά σκουπιδιών), και η πιλοτική εκστρατεία που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι προκειμένου να περιοριστεί – και σταδιακά να καταργηθεί – το πλαστικό καλαμάκι στη Ζάκυνθο (σ.σ.: κατά τη διάρκεια της εκστρατείας απετράπη η χρήση τουλάχιστον 20.073 τεμαχίων) αποτέλεσαν μέρος της δράσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης στο νησί για την έγκαιρη αντιμετώπιση των παραγόντων που απειλούν το μοναδικό αυτό είδος.

Σεκάνια, η μόνη παραλία που ανήκει στις χελώνες της

Το 1994, η WWF Ελλάς, ύστερα από πανευρωπαϊκή εκστρατεία με τα χρήματα που συγκέντρωσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και εισφορές ιδιωτών, αγόρασε την έκταση που περιβάλλει την παραλία Σεκάνια. Σκοπός αυτής της κίνησης ήταν να αποτραπεί η όποια τουριστική ανάπτυξη, να εξασφαλιστεί η οικολογική αξία της περιοχής και τα Σεκάνια, όπως λένε πηγές από την περιβαλλοντική οργάνωση, «να είναι η μόνη παραλία που ανήκει στις χελώνες της (!)». Τον Οκτώβριο του 2001 η δασική κάλυψη της περιοχής καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που οφειλόταν σε εμπρησμό. Γι’ αυτό πλέον δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη. Οι πυρκαγιές ταυτίζονται με τη διάβρωση, που αποτελεί σημαντική απειλή για την παραλία Σεκάνια, αφού μπορεί να γίνει μεταφορά λάσπης στην αμμώδη περιοχή της παραλίας όπου γεννούν οι χελώνες».