«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» λέει η προγονική συμβουλή, αλλά δεν αγγίζει τον Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος χθες έδωσε ακόμη μία αφορμή για να γίνουν μύλος σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ διεσώθη από την καλοσύνη του Πάνου Καμμένου – που, κατά τα άλλα, τον «άδειασε» μεγαλοπρεπώς για τη δήλωση – προαναγγελία ενός «θερμού επεισοδίου» που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και η συμφωνία των Πρεσπών να μη φθάσει ποτέ στην ελληνική Βουλή.

Η δήλωση προκάλεσε ανατριχίλα και στον ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκιμάστηκε  από την αντιπολίτευση, για να ακολουθήσει και η… γνωμάτευση Καμμένου: «Οι θεωρίες φαντασίας περί δήθεν θερμών επεισοδίων ούτε βάση έχουν ούτε εξυπηρετούν την Ελλάδα. Είμαστε η πιο ασφαλής χώρα της περιοχής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Καλή πρωτοχρονιά», σχολίασε στο twitter ο υπουργός Αμυνας.

Ο εύθικτος Σγουρίδης έλαβε το μήνυμα και υπέβαλε παραίτηση, ωστόσο δεν έγινε δεκτή – συνεπώς θα αλλάξει χρόνο ως αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ. Θυμίζω ότι το 2016 είχε παραιτηθεί από υφυπουργός Υποδομών, καθώς εμμέσως πλην σαφώς είχε παραδεχθεί πως ο Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες, αφού «δυστυχώς, αν δεν τάξεις δεν σε ψηφίζουν…».

Μουσαφιραίοι

Χαρακτηρίστηκε ως «περίεργη» η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, όταν φύγει το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ας καταθέσω κι εγώ τον οβολό μου στην πληροφορία. Πέραν της μεταμνημονιακής πορείας της χώρας, για την οποία η γερμανίδα καγκελάριος θα κάνει ειδική μνεία, πολλοί ξεχνούν και το μείζον θέμα του Προσφυγικού που καίει την ίδια.

Μόνο οικογενειακά

Πέρασε ολιγοήμερες διακοπές στην πανέμορφη Αρίστη – μιλώ για τα Ζαγοροχώρια. Αυστηρά οικογενειακά και χωρίς συνεργάτες του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν δεν το είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες, ακριβώς γιατί θα ήταν μια αυστηρά οικογενειακή υπόθεση.

Κι όμως, μαθαίνω, μια σειρά πολιτευτών της ΝΔ από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνον, επιδίωξαν να τον δουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Οταν λέμε πόρτα, εννοούμε πόρτα, θα προσέθετα.

Διακρίσεις

Το 2018 ήταν χρονιά βραβείων για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ η δύση του έτους επιφύλαξε άλλη μια διάκριση. Η εν λόγω Περιφέρεια του Κώστα Αγοραστού είναι ανάμεσα στις 20 περιφέρειες απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα του δικτύου περιφερειακών κόμβων (RegHub) για τη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ. Στην ουσία πρόκειται για ένα έργο πιλοτικού σταδίου (2019 – 2020) όπου θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις με τις 20 επιλεγμένες περιφέρειες, με σκοπό τη συλλογή απόψεων και εμπειριών από αυτές σχετικά με την υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ σε 3 ή 4 τομείς (π.χ. δημόσιες συμβάσεις, κλιματική αλλαγή, περιβαλλοντική πολιτική, πολιτική συνοχής). Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή στον συγκεκριμένο χρόνο. Παρεμπιπτόντως να πω πως από χθες Το Ποτάμι στηρίζει τον Κώστα Αγοραστό εκεί. Λέτε το φλερτ ΝΔ – Ποταμιού να ξεκινάει από τον Κάμπο;

Kάλαντα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα ακούσει τα κάλαντα από τον Σύλλογο Φαρακλάδων Κεφαλονιάς Η Εύγερος, τη Δευτέρα 31/12 το πρωί στον Περισσό. Λέτε να είναι μαζί του και η Αλέκα Παπαρήγα; Θυμίζω πως η πρώην γ.γ. της ΚΕ του κόμματος έχει κεφαλλονίτικη καταγωγή.

Οταν ο Λεβέντης πήρε το όπλο του

Ο Βασίλης Λεβέντης χθες πήρε το όπλο του από τη Λάρισα, όπου και επισκέφθηκε γραφεία του κόμματός του. Εδώ ας πούμε τα έβαλε με τον Γιώργο Κατσιαντώνη, σήμερα βουλευτή της ΝΔ. Τον θυμάστε; Ηταν κάποτε δικός του – εξού και το μένος. Είπε πως παλιότερα ήταν θετικός στο να δοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια και πως «τώρα τον βουλευτή αυτόν τον έχει ο Μητσοτάκης». Συνεχίζοντας, ο Λεβέντης είπε ότι «η Λάρισα στις εκλογές θα τιμωρήσει και τους αποστάτες και τους κλεπταποδόχους» (η «Αποστασία» είναι προσφιλής όρος για τον πρόεδρο, όπως καταλαβαίνετε). Από τα πυρά του δεν γλίτωσε και η ΝΔ. «Αυτό που τους εξωθεί είναι η λαιμαργία για την εξουσία. Εμείς πρέπει να ξέρουμε ότι όταν η Δεξιά είναι λαίμαργη είναι και επικίνδυνη. Ο τρόπος λοιπόν για να κλείσουμε τον δρόμο στα σαγόνια του καρχαρία που είναι η δεξιά παράταξη, είναι μόνο ο κεντρώος χώρος και η Ενωση Κεντρώων», είπε. Κάλεσε δε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί – προφανώς για τη συμφωνία των Πρεσπών – και προέβλεψε πως «ο Τσίπρας με τον Κοτζιά θα διωχθούν με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών». Να κάνω κι εγώ μια πρόβλεψη: πως η Ενωση Κεντρώων θα μετρήσει μια ακόμη απώλεια άμεσα.