Τον αποκαλούν «Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά» επειδή καταφέρνει να κερδίζει χρήματα εκεί που άλλοι δεν μπορούν ή δεν τολμούν. Είναι το αφεντικό της Fairfax Financial Holdings, μιας εταιρείας που έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Tις τελευταίες εβδομάδες το όνομα του Πρεμ Γουάτσα βρέθηκε για ακόμα μια φορά στην κορυφή της ελληνικής επικαιρότητας. Αφορμή, η ανακοίνωση της συμφωνίας συγχώνευσης που υπέβαλε η Eurobank Ergasias ΑΕ στην Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, εταιρείες στις οποίες ο ίδιος είναι ο βασικός μέτοχος . Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε από τους ανθρώπους της αγοράς ως ντρίμπλα, με την οποία ο Γουάτσα δημιουργεί μια νέα τράπεζα, η οποία θα έχει περισσότερο ενισχυμένη την κεφαλαιακή της βάση, δίνοντας παράλληλα λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων που βάραιναν το χαρτοφυλάκιο της Eurbank. «Τοποθετούμαστε μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Γουάτσα στο Bloomberg αναφερόμενος στην τράπεζα Eurobank. «Αγοράσαμε μετοχές όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση και επενδύουμε περαιτέρω μέσω της Grivalia. Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια πολύ καλή τράπεζα». Ο Γουάτσα στηρίζει τη συγχώνευση και την τιτλοποίηση, στόχος της οποίας είναι η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank σχεδόν στο 15% εντός του 2019 και αυτό την ίδια ώρα που τόσο οι άλλες τράπεζες όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ αναζητούν λύση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ. Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1950 στο Χιμπεραμπάντ της Ινδίας. Μετά το λύκειο ο Γουάτσα έγινε αποδεκτός στο διάσημο Τμήμα Χημείας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Μαντράς, της Ινδίας και πήρε δίπλωμα χημικού μηχανικού. Οσο καιρό φοιτούσε εκεί γνώρισε τη σύζυγό του Ναλίνι με την οποία έκαναν τρία παιδιά, δύο κόρες και έναν γιο. Ανήσυχο πνεύμα, δεν ήταν ικανοποιημένος με την ενασχόλησή του με τη χημεία. Τότε ήταν που ο πατέρας του τού πρότεινε να πάει στον Καναδά όπου ήδη εργαζόταν εκεί ο αδελφός του. Ακολουθώντας τη συμβουλή, ο 20χρονος Γουάτσα έχοντας – όπως έχει δηλώσει ο ίδιος – μόλις οχτώ δολάρια στην τσέπη του, βρέθηκε Οντάριο του Καναδά. Εκεί συνέχισε της σπουδές του παρακολουθώντας το πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Western και όταν τελείωσε και αυτόν τον κύκλο σπουδών του εργάστηκε αρχικά ως αναλυτής στη Συνομοσπονδία Ασφαλίσεων του Τορόντο και στη συνέχεια ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου μετοχών για ταμεία συνταξιούχων για μια δεκαετία. Η άνθηση της καριέρας του ήρθε το 1985 όταν απέκτησε μία μικρή εταιρεία ασφάλισης φορτηγών, η οποία έγινε η βάση για τη δημιουργία του κολοσσού Fairfax Financial Holdings Limited, της εταιρείας του που έχει έδρα στο Τορόντο του Καναδά και επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, εκτός της Εurobank και της Grivallia, η εταιρεία Fairfax Financial Holdings του Πρεμ Γουάτσα έχει τοποθετηθεί στον Ομιλο Μυτιληναίου, στην εταιρεία Eurolife, αλλά και στην Praktiker Hellas, ενώ ο ίδιος αν και λόγω της κρίσης και της πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανακάμψουν.
ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ. Η πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Eurobank Ergasias ΑΕ στην Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ στόχο έχει να φέρει εκ νέου κοντά τις δύο εταιρείες, στις οποίες ο καναδός επενδυτής έχει επενδύσει πολλά την τελευταία πενταετία. Τοποθετούμαστε μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο Γουάτσα μιλώντας στο Bloomberg. «Αγοράσαμε μετοχές όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση και επενδύουμε περαιτέρω μέσω της Grivalia. Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια πολύ καλή τράπεζα» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Γουάτσα, όταν ξεπεραστεί ο σκόπελος των προβληματικών δανείων για τη Eurobank «θα προκύψει μια πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα σε μια πολύ καλή θέση για να εξυπηρετήσει τους έλληνες πελάτες καθώς και την ελληνική οικονομία». Η Ελλάδα πάντως δεν ήταν η μοναδική χώρα σε κρίση που τράβηξε το ενδιαφέρον του ινδοκαναδού επενδυτή. Στο παρελθόν είχε επενδύσει με επιτυχία στην Ιρλανδία, αφού το 2011 τοποθέτησε 700 εκατ. δολάρια στην αγορά ακινήτων και στην Bank of Ireland. Σήμερα δρέπει τους καρπούς από την επένδυσή του αυτή, καθώς η Bank of Ireland, που είναι η μόνη ιρλανδική τράπεζα που δεν αναγκάστηκε να ιδιωτικοποιηθεί για να σωθεί – του έχει επιτρέψει να τριπλασιάσει το κεφάλαιο που επένδυσε σε αυτή. O ίδιος είχε κάνει επίσης προσφορά και για την εξαγορά της εταιρείας κινητών τηλεφώνων Blackberry. Πριν από την Ιρλανδία έβγαλε πολλά χρήματα στις ΗΠΑ όπου κατάφερε να προβλέψει τη βουτιά της αγοράς ακινήτων του 2008. Εκτός από τις επιτυχίες τους ως επενδύτη, γνωστός είναι και για το φιλανθρωπικό του έργο.