Ο εντυπωσιακός, πλέον ευφάνταστος γιορτινός στολισμός στο Λονδίνο είναι αυτός του ιστορικού ξενοδοχείου The Ritz. Ισως και ο ακριβότερος από όλα τα πολυτελή σποτ της βρετανικής πρωτεύουσας, η οποία λάμπει σαν μια τεράστια πολύτιμη μπάλα τις ημέρες, κυρίως όμως τις νύχτες, της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου. Τι και αν στο Λονδίνο υπάρχουν τα πλέον exclusive, «σκληρά», όσον αφορά την είσοδο σε αυτά, members clubs του πλανήτη; Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, αν και αποτελούν μέλη του κορυφαίου, αυτή τη στιγμή, ολοκαίνουργιου Annabel’s στην Berkeley Square, του Heartfort 5, του Arts Club και αρκετών άλλων, επιλέγουν για το βράδυ της εισόδου του νέου έτους τις υπερπολυτελείς, στολισμένες τύπου baroque αίθουσες του Ritz. Ενός ξενοδοχείου με πολύ υψηλές τιμές, το οποίο σε εμένα προσωπικά δημιουργεί ένα αίσθημα απόλυτης ευτυχίας. Το εμβληματικό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης θυμίζει κάτι από κινηματογραφική υπερπαραγωγή μόλις περάσεις την κεντρική, στριφογυριστή, κατασκευασμένη από χειροποίητο ξύλο πόρτα του. Τα ταβάνια, σκαλιστά, ζωγραφισμένα, θυμίζουν κάτι από ιταλικό palazzo.

Το φούξια μυστικό δωμάτιο

Κλασικά σαλόνια με βελούδα, μετάξια, πάρα πολλές χρυσές λεπτομέρειες, κρύσταλλα και ζωγραφισμένοι τοίχοι, ακόμα και στα μπάνια τα οποία υποδέχονται εξωτερικούς πελάτες. Περπατώντας μέσα στο Ritz του Λονδίνου, νομίζεις πραγματικά ότι είσαι ο πρωταγωνιστής σε μια πανάκριβη κινηματογραφική παραγωγή εποχής. Πέρασα από τα μεγάλα σαλόνια, κατέβηκα τις μαρμάρινες σκάλες, έριξα κλεφτές ματιές στις βιτρίνες με τα κορυφαία καπέλα του Philip Treacy και τα μπιζού εκατομμυρίων στερλινών, πριν «τρυπώσω» στα κρυφά στην τραπεζαρία με τα φούξια, χρυσά και μπλε χρώματα. Πρόκειται για ένα «μυστικό» δωμάτιο, το οποίο επιλέγει αποκλειστικά ο πρίγκιπας Αντρέας για ιδιωτικά δείπνα και σημαντικές συναντήσεις. Λίγες ώρες πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μεταφέρονται στις αίθουσες και στα εστιατόρια, όπου πραγματοποιούνται τα μεγάλα και μικρά δείπνα, οι ακριβότερες γαλλικές σαμπάνιες. Το Ritz μαζί με τα Claridges, Connaught και Mandarin Orientale διαθέτουν τις καλύτερες κάβες στα τεράστια υπόγειά τους.

Εφοπλιστές, «Star Wars» και Αγρια Δύση

Κοιτάζω τις κάλτσες με τα κόκκινα, γιορτινά «σχέδια» από την ταινία «Star Wars», πολύ γνωστού εφοπλιστή. Ο συγκεκριμένος πλοιοκτήτης, από τους πλέον ισχυρούς σε διεθνές επίπεδο, διακρίνεται για το χιούμορ του. Υπάρχουν πολλές στιγμές, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται με στενούς του φίλους, που γίνεται παιδί. Λατρεύει τα ρούχα με σχέδια, τα οποία θυμίζουν αγαπημένες ταινίες ή τους ήρωες του Ντίσνεϊ. Ενας άλλος συνάδελφός του, επίσης λάτρης εμβληματικών κινηματογραφικών ταινιών, περιέγραφε τη χριστουγεννιάτικη εμπειρία του στα βουνά του Κολοράντο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το ταξίδι του νότια του Ντένβερ συγκλονιστική εμπειρία. Εξομολογείται πως ένιωθε σαν κινηματογραφικός ήρωας σε μια περιοχή όπου το Old West συναντάει τη νέα εποχή. Εκεί μπορεί να «ανακαλύψεις» ακόμα cowboys να κάθονται στα saloon bars, απολαμβάνοντας bourbon, μπίρες και μεξικανικές margaritas. Στην περιοχή υπάρχει βέβαια και η περίφημη εκκλησία St Columba, η οποία πραγματοποιεί λειτουργίες μετά τα μεσάνυχτα. Μια μοναδική εμπειρία, με τον αέρα να σφυρίζει έξω από τον ναό και τη σκοτεινή γοητεία των πανύψηλων βουνών του Κολοράντο. Ο ελληνικός εφοπλισμός σε κινηματογραφική διάθεση, με «φόντο» άγρια βουνά, άλογα και cowboys!

Ασπεν, St. Moritz και Ανταρκτική

Σκηνικά από ταινίες γουέστερν, μορφές που σε κάποιους θυμίζουν κάτι από Τζον Γουέιν και Γκρέγκορι Πεκ και η αλήθεια είναι ότι αξίζει ένα ταξίδι στο Κολοράντο. Περιπέτειες σε πιο «ψαγμένες» περιοχές, οι οποίες παραμένουν, αντίθετα με το υπέρλαμπρο Ασπεν (των οικογενειών Ρότσιλντ, Τραμπ, Λοντέρ) μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μια αίσθηση «vintage» χαρίζει όμως στους επισκέπτες του και το πιο κοντινό St. Moritz, «σκαρφαλωμένο» στις Ελβετικές Αλπεις.

Το λαμπερό κάποτε θέρετρο των Σταύρου Νιάρχου, Γκούντερ Ζακς, Χέμπερτ φον Κάραγιαν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια απόλυτα τουριστικό. Αρκετοί από τους κατοίκους, οι οποίοι διατηρούσαν πολυτελή σαλέ ή καταλύματα φιλοξενίας, τα πούλησαν ή τα ενοικίασαν. Ακόμα και η οικογένεια Νιάρχου, ιδιοκτήτες του περίφημου «Ροζ Σαλέ», δεν περνάει πλέον ολόκληρες τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στο θέρετρο που ο παππούς Σταύρος γνώρισε τη Σαρλότ Φορντ.

Τα μέλη της οικογένειας του πρωτότοκου Φίλιππου (η μητέρα Βικτόρια Γκίννες, ο Σταύρος junior, η Ευγενία, ο Θεόδωρος, η Ηλέκτρα), πραγματοποίησαν ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ανταρκτική. Στην Αθήνα, ο υπερταλαντούχος Αγγελος Παπαδημητρίου, ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος, εικαστικός, άνοιξε το σπίτι του στα Εξάρχεια, το μεσημέρι της Παρασκευής. Προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου πέρασαν από εκεί για ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Happy New Year!