Η αισιοδοξία δεν λείπει όταν υποδέχεται κανείς τη νέα χρονιά. Η ελπίδα πως η αλλαγή του χρόνου θα συνοδευτεί από ευρύτερες αλλαγές είναι σύμφυτη με τον άνθρωπο και η προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος είναι πιο ζωηρή από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου.

Με τη χώρα μας να έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια, θα ήταν ευχής έργον να διατηρήσουμε ως κοινωνία την αισιοδοξία και την ελπίδα ακόμη και μετά το εορταστικό πνεύμα των ημερών. Εχοντας στον νου μας συγχρόνως όμως πως οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας, αλλά και ο κόσμος, δεν ακολουθούν το ημερολόγιο. Τα γεγονότα, όπως έχει ειπωθεί πολύ σωστά, θα είναι πάντα ξεροκέφαλα.

Είναι προφανές, για παράδειγμα, πως η οικονομία θα παραμείνει μια μεγάλη πρόκληση και ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας. Απαιτούνται συνεπώς προσεκτικά βήματα και ακόμη περισσότερη σύνεση, ειδικά από τη στιγμή που το διεθνές περιβάλλον εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα αρκετά ασταθές. Κανένα πολιτικό αφήγημα και καμία κομματική ανάγκη δεν θα πρέπει να υπονομεύσουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι έλληνες πολίτες για την ανάταξη της οικονομίας.

Είναι μια επισήμανση που οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να λάβουν υπόψη τους με δεδομένο ότι το νέο έτος θα είναι και μια χρονιά πολλαπλών εκλογών. Και αν στη χώρα μας οι εκλογές μπορεί να οδηγήσουν απλώς σε μια κυβερνητική αλλαγή, από τις κάλπες των ευρωεκλογών είναι πολύ πιθανό να προκύψει ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό τοπίο για την ενωμένη Ευρώπη.

Ολα αυτά σημαίνουν πως οι προκλήσεις δεν τελειώνουν. Κι ενώ είναι πάντα θεμιτό να ελπίζει κανείς στο καλύτερο, θα είναι πάντα σοφό να προετοιμάζεται για το χειρότερο.