Ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Τόσο διαφορετικά, αλλά συνάμα και τόσο ίδια. Ειρήνη ή πόλεμος, σύστημα ή αντισύστημα, διαφωνία ή κατανόηση, όλα είναι αποτέλεσμα της συνύπαρξής τους!

Κι όμως, ζούνε απόλυτα αρμονικά. Κάθε άθλημα βρίσκει τον τρόπο να ορίζει τα όριά του μέσα από τα σύνορα του άλλου. Και αναγνωρίζει τις αρετές τρέχοντας στις λεωφόρους της πραγματικότητας. Ποιες είναι αυτές; Στις γιορτές οι δρόμοι είναι παράλληλοι και δεν τέμνονται. Γιατί το μπάσκετ, λες και τρέχει περισσότερο, αποφασίζει να ακολουθήσει τον δικό του μοναχικό δρόμο. Το μεν ποδόσφαιρο κατεβάζει ρολά. Εκτός της Αγγλίας, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, το μπάσκετ φουλάρει τις μηχανές. Η δική μας Α1 έχει κανονικά αγωνιστικές πρωταθλήματος, ενώ η Ευρωλίγκα δεν σταματά και προσφέρει σαγηνευτικές νύχτες στους απανταχού φίλους της.

Εδώ, αναδύεται ένα σαιξπηρικού τύπου ερώτημα: να γίνονται αθλητικά γεγονότα αυτές τις άγιες ημέρες; Ή να διακόπτονται όλα; Οι υπέρμαχοι της δεύτερης άποψης καταθέτουν το επιχείρημα πως και οι άσοι έχουν το δικαίωμα στην ξεκούραση, να γεμίσουν μπαταρίες και επιπρόσθετα ότι είναι μεγάλη η ανάγκη να περάσουν όπως όλος ο κόσμος λίγες ημέρες με τις οικογένειές τους. Στον αντίποδα, υπάρχει η αντίληψη που θέλει τους αθλητές μέρος της βιομηχανίας του θεάματος. Οπως είναι οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές. Σταματούν αυτοί; Οχι! Τουναντίον, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αυτό το λαμπερό διάστημα. Γιατί όχι και οι παίκτες όλων των αθλημάτων; Οι φανατικοί του αθλητισμού ίσως δεν θα βρουν καλύτερη ημέρα για να πάρουν τα παιδιά τους και να βρεθούν σε μια εξέδρα. Να ζήσουν από κοντά τη μαγεία των στιγμών, να κάνουν ένα δώρο στους πιτσιρικάδες που τόσο ζητούν να αντικρίσουν τα ινδάλματά τους, να γευτούν λίγο τη γιορτινή γηπεδική ατμόσφαιρα. Και να γίνουν ξανά παιδιά οι μεγάλοι, ξεχνώντας όσο γίνεται τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Για τους υπέρμαχους της άποψης πως γιορτές και αθλητισμός μπορούν να συνδυαστούν, το μπάσκετ είναι η καλύτερη απάντηση. Σαφώς και μπορεί να συνυπάρξει με το ποδόσφαιρο , σίγουρα δικαιούται να μπαίνει στα σπίτια όλων και πάνω απ’ όλα φτιάχνοντας καλαντάρι με βάση τον θεατή-οπαδό, καταφέρνει κάτι πολύ σημαντικό: αυξάνει την επιρροή του στην πλατιά μάζα, κερδίζει φίλους, γεμίζει τις ώρες αρκετών με πολλά από όσα θα ήθελαν να δουν ακόμη και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του χρόνου.

Καλή χρονιά!