Εκλογές επί τρία. Η καθεμιά τους διαφορετική, με ξεχωριστή σημασία. Στο Κίνημα Αλλαγής έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να προετοιμάζονται για τις μάχες που πρέπει να δώσουν το 2019. Η στρατηγική που ακολουθούν έχει στόχο την επάνοδο του κεντροαριστερού χώρου – που, στην ουσία, μεταφράζεται σε ένα ισχυρό ποσοστό που θα τους δώσει τη δυνατότητα να συζητήσουν προγραμματικά τις θέσεις τους και τη συμμετοχή τους στην επόμενη κυβέρνηση.

Στην Αυτοδιοίκηση, το ζήτημα είναι η συσπείρωση. Η Κεντροαριστερά, λόγω και του πασοκικού της παρελθόντος, διαθέτει ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Και, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στις απαιτούμενες διευρύνσεις, η Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξεί να μαζέψει τις δυνάμεις της, ενοποιώντας τις υποψηφιότητες είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο – με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της και σε εθνικό επίπεδο. Στις μεγάλες πόλεις και τις πρωτεύουσες των νομών, η παράταξη θα κατεβάσει δικούς της υποψηφίους, στους οποίους δεν απαγορεύει τη στήριξη είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τη ΝΔ. Κάθε τέτοιου είδους συμμαχία, όμως, έχει αποκλειστικά τοπικό χαρακτήρα και, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη, «χωρίς όρους πολιτικής συνδιαλλαγής».

Η Ευρωβουλή είναι η κεντρική, ιδεολογική μάχη. Εκεί το Κίνημα Αλλαγής θα προσπαθήσει να αναδείξει τον σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του, ως κύριος εκφραστής του PES στην Ελλάδα. Γι’ αυτό δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην εκδήλωση που προγραμματίζουν με τη συμμετοχή του Φρανς Τίμερμανς στις αρχές του χρόνου, η οποία θα δώσει και πολιτικό στίγμα. Παράλληλα, στον κεντροαριστερό φορέα επενδύουν στο ισχυρό ψηφοδέλτιο, για το οποίο θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή της Εύας Καϊλή, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον ο Γιώργος Καμίνης και ο Νίκος Παπανδρέου και παραμένει ανοιχτό ενδεχόμενο τόσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και για τον Παύλο Χρηστίδη.

Η μητέρα των μαχών όμως είναι οι εθνικές εκλογές. Και για να πετύχει το ποσοστό που θα της επιτρέπει να «επιβάλλει τις προοδευτικές θέσεις» του φορέα, η Φώφη Γεννηματά το επόμενο διάστημα θα δώσει βάρος στην επαφή με τους πολίτες, με μια μορφή πράσινου ακτιβισμού. Θα συνεχίσει τις θεματικές παρεμβάσεις, όπως έχει ήδη κάνει για το δημογραφικό και την υγεία, στοχεύοντας σε ειδικά κοινά, όπως οι μη προστατευόμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι γυναίκες.

Το προσεχές διάστημα, οι περιοδείες περιλαμβάνουν τα Ιόνια και την Κρήτη, ενώ όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, η Γεννηματά θα συνεχίσει να αναδεικνύει τον «γνήσιο πατριωτισμό» της δημοκρατικής παράταξης – πέρα από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, που δεν έχει καθορίσει ακόμα την τελική του στάση, κανείς εκ των υπολοίπων βουλευτών δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, μετά τις δηλώσεις του Σταμάτη Μαλέλη για ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική και προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. «Κανείς δεν θα αποφασίσει προκαταβολικά ούτε και μπορεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ψευδεπίγραφα διλήμματα. Με ερμηνείες και παρερμηνείες επιμέρους αποσπασματικών αναφορών των θέσεών μας δεν θα καταφέρουν να αλλοιώσουν το μήνυμά μας που είναι σταθερό, διαυγές αλλά και αδιαπραγμάτευτο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης (Παραπολιτικά).

«Οι πολίτες θα καθορίσουν τον ρόλο που θα έχει μετά τις εκλογές το Κίνημα Αλλαγής και για αυτό θέλουμε ισχυρή εντολή», τόνισε σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες. «Κάποιοι βιάστηκαν να χαρούν. Το ότι είναι νεοφιλελεύθερος ο Μητσοτάκης δεν σημαίνει ότι είναι προοδευτικοί αυτοί», ανέφερε ο Σταμάτης Μαλέλης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως απάντηση στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που κάνουν λόγο για κινήσεις συνεργασίας ανάμεσα στους δύο χώρους.