Σύμφωνα με το κινέζικο ημερολόγιο το 2018 ήταν, λέει, το έτος του γήινου σκύλου, αλλά στο μπασκετικό γίγνεσθαι της χρονιάς είχαν την τιμητική τους οι δυναστείες…

Δυναστείες πάσης φύσεως και απανταχού της γης, που είτε παρέμειναν, είτε επέστρεψαν στους θρόνους τους για να επιτείνουν την κυριαρχικότητά τους και να αποδείξουν ότι οι κάθε λογής γαλαζοαίματοι έχουν τον τρόπο τους.

Από Ελλάδος άρξασθαι, με τον Παναθηναϊκό ο οποίος τις ημέρες του πένθους και του θρήνου του για την απώλεια του «Πατριάρχη» του, Παύλου Γιαννακόπουλου, πετύχαινε το repeat στο ελληνικό πρωτάθλημα, κατακτώντας τον 36ο τίτλο που έγινε κιόλας ένα κάποιο βάλσαμο για την αποτυχία του να προκριθεί στο στοιχειωμένο (από το 2012) φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

Την ίδια στιγμή επέστρεφε δριμύτερη μια δυναστεία από το παρελθόν: η ΑΕΚ η οποία γιορτάζοντας το Ιωβηλαίο του έπους του 1968 και μέσα στην ευδαιμονία των αναμνήσεων, που αναβίωσαν με την ομώνυμη ταινία, ξαναμπήκε στο κάδρο έπειτα από 16 χρόνια και μάλιστα εις διπλούν: Κυπελλούχος Ελλάδος στα Δύο Αοράκια (κόντρα στον Ολυμπιακό που έμεινε για δεύτερη σεζόν στη σειρά με άδεια χέρια) και νικήτρια του Basketball Champions League, με αντίπαλο τη Μονακό στο εν Αθήναις φάιναλ φορ.

Aμ’ η μεγαλύτερη δυναστεία ολάκερου του κόσμου; Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα ιστορικό και αξιομνημόνευτο εις τους αιώνας των αιώνων double, ανεβαίνοντας στους δύο χρυσοποίκιλτους θρόνους: πρώτα σε αυτόν της Ευρωλίγκας στο Βελιγράδι όπου σήκωσε την περιλάλητη «decima» και εν συνεχεία σε εκείνον του UEFA Champions League στο Κίεβο, ρουφώντας το νέκταρ από το 13ο άγιο δισκοπότηρο της ιστορίας της.

Στο ΝΒΑ

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού στερεώνεται ακόμη περισσότερο η καινούργια δυναστεία του ΝΒΑ: στη συνηθισμένη και αναπόδραστη επί τέσσερις συναπτές σεζόν σειρά τελικών με τους Καβαλίερς, οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στέφθηκαν (και μάλιστα με sweep) πρωταθλητές για έκτη φορά στα χρονικά, άφησαν πίσω τους Σαν Αντόνιο Σπερς, ισοφάρισαν τους Σικάγο Μπουλς και ήδη έβαλαν μπροστά την επιχείρηση του three peat.

Λίγες μέρες αργότερα το ΝΒΑ έγινε το θέατρο της μεταγραφής της χρονιάς: ή μάλλον της «Decision» της χρονιάς, όπως είχε κωδικοποιηθεί τον Ιούλιο του 2010 η απόφαση του ΛεΜπρον Τζέιμς να πάρει τα ταλέντα του από το Κλίβελαντ και να τα κουβαλήσει στο South Βeach του Μαϊάμι. Οκτώ χρόνια αργότερα τα πήρε από τη Φλόριντα και τα μοστράρει με τη φανέλα των Λέικερς, φιλοδοξώντας να ανατρέψει το σκηνικό και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την υποψηφιότητά του για τον τίτλο του μεγαλύτερου παίκτη όλων των εποχών (GOAT).

Σινικό Τείχος ενόψει

Στο μεταξύ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνεχίζει να δρέπει τους καρπούς του ταλέντου και του μόχθου του: ακόμη είναι νωρίς για να βάλει και το δικό του όνομα στη λίστα των κορυφαίων παικτών όλων των εποχών, αλλά το βλέπει να κυκλοφορεί εντόνως σε εκείνη των υποψηφίων ΜVP της σεζόν, ως απότοκο και της εκτόξευσής του μέσα στο 2018.

Ο επόμενος σταθμός του σουπερστάρ των Μπακς, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ, είναι το Σινικό Τείχος! Παρά τις σοβαρές ελλείψεις (των παικτών της Ευρωλίγκας και του ΝΒΑ) η εθνική ομάδα προκρίθηκε πρώτη απ’ όλες τις υπόλοιπες, ανέτως, με στυλ και με τα… τσαρούχια της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2019 στην Κίνα.

Μένει να φανεί ως προσδοκία για τη νέα χρονιά, εάν αυτός ο δρόμος θα αποδειχθεί όντως μεταξένιος για την Εθνική η οποία φιλοδοξεί να ξαναγίνει αυτό που ήταν για πολλά χρόνια… Η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων!

Ο έλληνας Πάπας της FIBA

Habemus Papam και μάλιστα δικό μας Πάπα: νέος γενικός γραμματέας της FIBA αναγορεύθηκε ο 38χρονος έλληνας δικηγόρος Ανδρέας Ζαγκλής, διαδεχόμενος τον Πάτρικ Μπάουμαν που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.