Κάθε χρόνο οι αθλητές και οι αθλήτριές μας δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και μέσα στην εποχή της μεγάλης κρίσης (και στον αθλητισμό), όχι απλώς μένουν ψηλά, αλλά όλο και φέρνουν μεγαλύτερες επιτυχίες.

Σαφώς, τον τίτλο του κορυφαίου της χρονιάς μπορεί να τον πάρει σχεδόν άνευ συναγωνισμού ο Λευτέρης Πετρούνιας, που είτε με ένα χέρι (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ντόχα), όντας τραυματίας, είτε με… ενάμισι (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γλασκώβης), παραμένει με διαφορά ο άρχοντας των δαχτυλιδιών (κρίκων). Φανταστείτε, δηλαδή, τώρα που έκανε εγχείρηση, οπότε θα «λυθεί» το χέρι του! Μέσα στο 2018 στέφθηκε για 4η (συνεχόμενη) φορά πρωταθλητής Ευρώπης και για 3η (συνεχόμενη) πρωταθλητής κόσμου και πλέον βλέπει μπροστά στο επόμενο Παγκόσμιο και στην πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Κατερίνα Στεφανίδη έκλεισε το 2018 ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Βερολίνο (έχοντας μάλιστα παρέα στο βάθρο την «ασημένια» Νικόλ Κυριακοπούλου), αλλά και με ένα χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου του Μπέρμιγχαμ, όπου έχασε ένα αήττητο σερί 19 αγώνων! Το Παγκόσμιο Κλειστού παραμένει η μόνη διοργάνωση όπου ακόμα η Κατερίνα δεν έχει «ντυθεί» χρυσή.

Μια άλλη κυρία του παγκόσμιου αθλητισμού, η Αννα Κορακάκη, όχι μόνο στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια αλλά έγινε το πρώτο μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο εξασφαλίζοντας πρόκριση τόσο για τα 10 μέτρα στο αεροβόλο πιστόλι, όσο και για τα 25 μέτρα στο πυροβόλο.

Ο στόχος της είναι να στοχεύσει κέντρο και το 2020 στο Τόκιο και να μεγαλώσει την ολυμπιακή συλλογή των μεταλλίων της (αριθμεί ένα χρυσό και ένα χάλκινο από την πρώτη της συμμετοχή στο Ρίο).

Ο Μίλτος Τεντόγλου στα 20 του χρόνια άφησε άφωνη όλη την κοινωνία του στίβου και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο, δείχνοντας πως το μέλλον είναι δικό του και έχοντας τεράστιες δυνατότητες να πάει ακόμα ψηλότερα και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, η Βούλα Παπαχρήστου «πέταξε» και πάλι στην κορυφή με χρυσό στο τριπλούν, στην ίδια διοργάνωση όπου είχαμε επίσης το ασημένιο μετάλλιο της Μαρίας Μπελιμπασάκη (400 μ.) αλλά και το χάλκινο του Δημήτρη Τσιάμη (τριπλούν).

Ο υγρός στίβος αφήνει το 2018 με τις καλύτερες αναμνήσεις σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Με τον Ολυμπιακό στους άνδρες να κατακτά (για δεύτερη φορά στην ιστορία του) το Τσάμπιονς Λιγκ του πόλο στην Ιταλία και μάλιστα επικρατώντας ξεκάθαρα της… Ρεάλ Μαδρίτης του πόλο, της ιταλικής Προ Ρέκο.

Η εθνική ομάδα γυναικών την ίδια χρονιά κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά και το χρυσό μετάλλιο στο νεοσύστατο Europa Cup. Ενώ είχαμε και τα χρυσά των Εφήβων (Παγκόσμιο) και Νέων (Ευρωπαϊκό) Ανδρών.

Στην κολύμβηση, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης ήρθαν δύο μετάλλια με εξαιρετικές εμφανίσεις του Κριστιάν Γκολομέεβ (ασημένιο στα 50 μ. ελεύθερο) και του Απόστολου Χρήστου (χάλκινο στα 100 μ. ύπτιο).

Στο βόλεϊ ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία στις γυναίκες, με τις Ερυθρόλευκες να παίρνουν τον ευρωπαϊκό τίτλο του Τσάλεντζ Καπ και τους άνδρες να φτάνουν ώς τον τελικό του αντίστοιχου Κυπέλλου. Παράλληλα, ύστερα από δεκαετίες είχαν τη διπλή πρόκριση στα τελικά του Ευρωβόλεϊ για άνδρες και γυναίκες.

Η κωπηλασία πρόσφερε και πάλι μοναδικές στιγμές με δύο δίδυμα να κλέβουν κυρίως την παράσταση. Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου με τον Γιάννη Μαρόκο και η Χριστίνα Μπούρμπου με τη Μαρία Κυρίδου κατέκτησαν χρυσά σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες όπου αγωνίστηκαν.

Στο χάντμπολ είχαμε την εθνική ομάδα γυναικών μπιτς χάντμπολ παγκόσμια πρωταθλήτρια, αλλά και την ΑΕΚ φιναλίστ στο Τσάλενζ Καπ των ανδρών.

Στα άλλα σπορ, μεγάλες κυρίες του αθλητισμού πήραν μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, χρυσό σε τοξοβολία (Ευαγγελία Ψάρα) και χάλκινο σε πάλη (Μαρία Πρεβολαράκη), όπως και ο Θόδωρος Τσελίδης (χάλκινο) στο τζούντο. Παράλληλα είχαμε μεγάλες διακρίσεις και μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων και γενικά σε αγώνες μικρών ηλικιακά κατηγοριών.

Διακρίσεις σε καράτε και tornado

Επιτυχίες σε αθλήματα που είτε μπαίνουν τώρα (καράτε) στο ολυμπιακό πρόγραμμα, είτε δεν έχουν μπει ακόμα (tornado), είχαμε το 2018. Η Ελένη Χατζηλιάδου στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στα 68 κιλά στο καράτε και οι Κώστας Τριγκώνης, Ιορδάνης Πασχαλίδης κατέκτησαν για μια ακόμα χρονιά την κορυφή στα tornado, σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό!