Θα δούμε πάλι το Big 4 του τένις να επιστρέφει στα κορτ; Το 2018 είχαμε ένα  ακόμα μεγάλο comeback. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν μπορούσε να αφήσει μόνους τους φίλους του και επέστρεψε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, με ένα… τρελό τελευταίο εξάμηνο. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν κάνει τη μεγάλη επιστροφή οι Ναδάλ και Φέντερερ, το 2018, ήταν η σειρά του. Ποιος απομένει για να συμπληρωθεί το καρέ; Ο Αντι Μάρεϊ.

Ο 31χρονος Σκωτσέζος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα τραυματισμού (επέμβαση στο ισχίο) και έκλεισε τη χρονιά στο 257 της ATP. Αγωνίστηκε σε ελάχιστα τουρνουά, με καλύτερες στιγμές τη συμμετοχή του στα προημιτελικά της Σέντζεν (Κίνα) και Ουάσιγκτον. Είχε ρεκόρ 7 νίκες – 5 ήττες. Πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμμετοχή του και στο Οπεν της Αυστραλίας, που θα αρχίσει στις 27/1 στη Μελβούρνη. Τον περασμένο Ιούλιο ο Μάρεϊ έφτασε σε ιστορικό χαμηλό (Νο 839). Θα καταφέρει να ανακάμψει τη νέα χρονιά ή θα ακολουθήσει την πορεία της αγαπημένης του Χιμπέρνιαν που προσπαθεί – χωρίς επιτυχία – να σηκώσει κεφάλι στην Πρέμιερ της Σκωτίας;

Χίλια κύματα

Ο Τζόκοβιτς πέρασε κι αυτός από χίλια κύματα το 2018. Αρχισε τη χρονιά στο Νο 12 και στην πορεία έχασε άλλες δέκα θέσεις. Ουσιαστικά η ανάκαμψη άρχισε το τελευταίο εξάμηνο. Μάλλον του έκανε καλό εκείνη η ήττα από τον Στέφανο Τσιτσιπά, στο Rogers Cup του Τορόντο. Είχε βέβαια προειδοποιήσει νωρίτερα με τη νίκη του στο Γουίμπλεντον, ωστόσο η ήττα από τον 20χρονο έλληνα πρωταθλητή τον ταρακούνησε. Το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς νίκησε πρώτα τον Φέντερερ στον τελικό του Σινσινάτι. Ακολούθησε ο θρίαμβος στο USA Open (νίκη επί του Ντε Πότρο) και το «this is Sparta», ο γνωστός πανηγυρισμός με τον καλό του φίλο, ηθοποιό Τζέραρντ Μπάτλερ. Η χρονιά για τον «Νόλε» ολοκληρώθηκε με μία ακόμα νίκη – στο Μasters στη Σαγκάη – και δύο χαμένους τελικούς στο Παρίσι και το Λονδίνο (ATP Finals). Ο Ράφα Ναδάλ απλά διατηρήθηκε στις θέσεις που κέρδισε το 2017, όταν επέστρεψε στην πρώτη δεκάδα και την κορυφή. Η χρονιά για τον Ναδάλ άρχισε άσχημα, καθώς ηττήθηκε από τον Τσίλιτς στα προημιτελικά του Οπεν της Αυστραλίας, αλλά με την επιστροφή στην Ευρώπη βρήκε τον ρυθμό του. Νίκησε στο Μόντε Κάρλο (τον Νισικόρι) και φυσικά κυριάρχησε στα χωμάτινα γήπεδα. Βαρκελώνη (νίκησε τον Τσιτσιπά), Ρώμη (τον Ζβέρεφ) και Ρολάν Γκαρός (Ντομινίκ Τιμ). Ο Ναδάλ νίκησε επίσης και στο Τορόντο, πάλι τον Τσιτσιπά, ενώ στα δύο τελευταία Γκραν Σλαμ αποκλείστηκε στα ημιτελικά από Τζόκοβιτς (στο Γουίμπλεντον) και Ντελ Πότρο (στο USA Open).

Ο δικός του δρόμος

Με ακριβώς αντίθετο τρόπο άρχισε η χρονιά για τον Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός κυριάρχησε στο Οπεν της Αυστραλίας, αλλά γενικά ακολουθεί ένα δικό του πρόγραμμα, έχοντας κάποια διαστήματα χωρίς αγώνες, προκειμένου να ξεκουράσει το σώμα του. Ετσι, μετά το Ιντιαν Ουέλς στις ΗΠΑ (ήττα στον τελικό από τον Ντελ Πότρο), δεν ασχολήθηκε με τις χωμάτινες επιφάνειες, αλλά προτίμησε να αγωνιστεί στη Στουτγάρδη (νίκησε τον Καναδό Ράονιτς) και στη συνέχεια το Γουίμπλεντον (αποκλεισμός στα προημιτελικά από τον Νοτιοαφρικανό Αντερσον). Ακολούθησε η συμμετοχή στο αμερικανικό Οπεν (αποκλεισμός από τον Αυστραλό Μίλμαν στη φάση των 16) και η νίκη του στο τουρνουά της Βασιλείας.

Την πρώτη τετράδα της παγκόσμιας κατάταξης συμπληρώνει ο 21χρονος Γερμανός, Σάσα Ζβέρεφ, ο κορυφαίος ο κορυφαίος αθλητής της Next Gen του τένις. Ο Ζβέρεφ παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ψηλά στην κατάταξη. Νίκησε σε τρία τουρνουά (Μόναχο, Μαδρίτη και Ουάσιγκτον), καθώς και στους τελικούς της ATP στο Λονδίνο.

Ντελ Πότρο ο σταθερός

Η σταθερή αξία στην ATP είναι ο Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο. Ο 30χρονος Αργεντινός, που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς, τερμάτισε στο Νο 5 με σημαντικότερες στιγμές τη νίκη στο Masters του Ιντιαν Γουέλς και τις συμμετοχές στους τελικούς του Ρολάν Γκαρός και του αμερικανικού Οπεν.