Είναι το πλέον ευπώλητο αστυνομικό μυθιστόρημα στον κόσμο, καθώς οι πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα. Οι «Δέκα μικροί νέγροι» της Αγκαθα Κρίστι περιγράφουν τη συμβίωση δέκα άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων εγκλωβισμένων σε μια αλπική έπαυλη, που αρχίζουν να εξοντώνονται ένας ένας. Ηταν, έλεγε η συγγραφέας, το πιο δύσκολο βιβλίο από τα 80 που έγραψε. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάλι, μπορεί να μη γράφει, αλλά δεν δυσκολεύεται καθόλου να εξολοθρεύει στελέχη της κυβέρνησής του – μια αλληλουχία «πολιτικών θυμάτων» που κάποιοι συγκρίνουν με το πόνημα της Αγκαθα Κρίστι. Αλλους τους εκδιώκει εκείνος και άλλοι δεν αντέχουν και αποχωρούν.

Ο Τζιμ Μάτις, ο υπουργός Αμυνας, είναι η πιο πρόσφατη αποχώρηση σε μια χιονοστιβάδα απωλειών που φαίνεται να διογκώνεται όλο και πιο γρήγορα. Ούτε ο Μάτις, εν αποστρατεία στρατηγός στους πεζοναύτες, που είχε το παρατσούκλι «Λυσσασμένος Σκύλος», δεν άντεξε τις παλινωδίες και το ακατανόητο των αποφάσεων του Τραμπ. Εγινε το τέταρτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που παραιτήθηκε ή εξαναγκάστηκε σε παραίτηση σε λιγότερο από δύο μήνες. Συνολικά μιλάμε για περισσότερες από 100 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 40 ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης, σε μια περίοδο δύο ετών.

Το Ινστιτούτο Brookings αναφέρει πως το 62% των ανώτερων αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο έχει αλλάξει. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ήδη στα δύο χρόνια έχουν φύγει εννιά υπουργοί του Τραμπ, δηλαδή όσοι άλλαξαν στα οκτώ χρόνια των δύο θητειών Ομπάμα.

Κάποιες θέσεις αποδεικνύονται πιο «καυτές» από άλλες. Για παράδειγμα, το αξίωμα του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου: άλλοι άντεξαν μόλις μία εβδομάδα (Αντονι Σκαραμούτσι) και άλλοι περισσότερο από έξι μήνες (Χόουπ Χικς). Ο Σον Σπάισερ, ενώ ήταν εκπρόσωπος Τύπου, κάλυψε τη θέση δύο φορές – πριν τελικά αποχωρήσει κι αυτός.

Ο ρυθμός των αλλαγών τόσο στα αξιώματα του Λευκού Οίκου όσο και σε υπουργικό επίπεδο είναι «άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με τον Μαξ Στίερ, επικεφαλής της Συνεργασίας για τη Δημόσια Διοίκηση, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ειδικεύεται σε θέματα διαχείρισης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Ολη αυτή η αναταραχή και οι διαρκείς αλλαγές έχουν μεγάλες επιπτώσεις» παρατηρεί. «Οταν χάνεις έναν ηγέτη, ακολουθεί ντόμινο σε όλο τον οργανισμό από τον οποίο αποχώρησε».

Οι «New York Times» ανέλυσαν τα 21 ανώτερα αξιώματα σε Λευκό Οίκο και υπουργικό συμβούλιο από την εποχή της πρώτης θητείας του προέδρου Μπιλ Κλίντον έως τους πρώτους 14 μήνες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αναδείξουν πόσο πρωτόγνωρα είναι όσα συμβαίνουν τώρα. Εννέα από αυτά τα αξιώματα άδειασαν επί προεδρίας Τραμπ μέχρι στιγμής, ενώ ο αριθμός στην αντίστοιχη περίοδο της θητείας Κλίντον ήταν τρία, της θητείας Ομπάμα δύο και της θητείας Τζορτζ Μπους ένα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Τραμπ κάλυψε θέσεις αποχωρούντων ή εκδιωχθέντων με άτομα μέσα από την κυβέρνησή του. Επέλεξε τον Μάικ Πομπέο, διευθυντή της CIA, για να αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών, την υποδιευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ για να αντικαταστήσει τον Πομπέο. Η Χικς νούμερο δύο στο επικοινωνιακό επιτελείο ανέλαβε το τιμόνι όταν αποχώρησε ο Σκαραμούτσι. Και η Κίρστεν Νίλσεν, επικεφαλής τώρα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, πηγαινοερχόταν μεταξύ Λευκού Οίκου και υπουργείου πριν αναλάβει την ηγεσία του. «Υπάρχει μια τάση να καλύπτονται τα κενά εκ των έσω, κάτι που συχνά αποδεικνύεται κακή ιδέα» παρατηρεί ο Στίερ. «Δεν είναι μόνο ότι δημιουργείται άλλη μία κενή θέση με αυτόν τον τρόπο, αλλά επίσης δεν φέρνει νέο ταλέντο μέσα στην κυβέρνηση. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται κάθε εξουσία».

Κάποιοι εκδιώκονται. Αλλοι αποφασίζουν να φύγουν μόνοι τους για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, ο επιτελάρχης Τζον Κέλι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει έπειτα από μήνες αντιπαράθεσης και συγκρούσεων με τον Τραμπ. Ούτως ή άλλως, πολλοί αναλυτές τονίζουν πως αυτός ο Λευκός Οίκος που θυμίζει σουρωτήρι, αποκαλύπτει τις έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του, άρα και την τεταμένη κατάσταση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Γεγονός που κάνει ακόμα πιο αστείες τις δηλώσεις Τραμπ, του τύπου: «Κανένα χάος δεν υπάρχει, όπως λένε. Μόνο υπέροχη ενέργεια!».

Οι λόγοι για τις αποχωρήσεις είναι πολλοί. Ο Τζιμ Μάτις ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του υπουργού Αμυνας. Ο Ρίαν Ζίνκε, υπουργός Εσωτερικών και άνθρωπος – κλειδί για την υλοποίηση του σχεδίου του Τραμπ να αλλάξει το περιβαλλοντικό πλαίσιο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το αξίωμά του σε λίγες ημέρες. Η αποχώρησή του γίνεται εν μέσω πολλών ερευνών για τις επιχειρηματικές του συμφωνίες, καθώς και για τις αποφάσεις του στο υπουργείο.

Η απώλεια του Τζον Κέλι, επιτελάρχη του Λευκού Οίκου, φαίνεται ότι θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα. Κι αυτό διότι ο άνθρωπος με τον οποίο ήλπιζε ο Τραμπ να τον αντικαταστήσει, ο 36χρονος Νικ Μάγερς, μέχρι τώρα επιτελάρχης του αντιπροέδρου Πενς, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την κυβέρνηση με τον νέο χρόνο και εγκαθίσταται στην Τζόρτζια με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. Αυτή η απόφαση φαίνεται να δυσκολεύει τον πρόεδρο καθώς ουσιαστικά ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για το 2020 και μέσα στη χρονιά θα κορυφωθεί η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για πιθανή συνέργεια συνεργατών του Τραμπ με τη Ρωσία. Καθώς πλέον οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή, το πιο πιθανό είναι πως θα επιδιώξουν να παραπέμψουν τον πρόεδρο με αίτημα καθαίρεσης.

Η έρευνα στοίχισε στον Τραμπ και έναν από τους στενότερους συμμάχους του στην αρχή της πορείας του στην πολιτική. Ο Τζεφ Σέσιονς ήταν από τους πρώτους που στήριξαν την υποψηφιότητα του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα και επιβραβεύθηκε με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ομως η απόφασή του να εξαιρέσει τον εαυτό του από την εποπτεία της συγκεκριμένης έρευνας τον έφερε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο που τελικά ζήτησε την παραίτησή του, τον Νοέμβριο.

Ο Ρεξ Τίλερσον, πρώην μεγαλοστέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας, μπήκε στην κυβέρνηση για να φέρει έναν αέρα επιχειρηματικής διαχείρισης στο υπουργείο Εξωτερικών, όμως άρχισε να ψιθυρίζει ότι ο πρόεδρος «είναι βλάκας», γεγονός που έφθασε γρήγορα στα αφτιά του Τραμπ, ο οποίος τον αντικατέστησε, χωρίς να του το πει, με τον Πομπέο. Ο Τίλερσον το έμαθε από τα δημοσιεύματα και έσπευσε να σούρει και άλλα στον πρόεδρο.

Ο Τζον Μακέντι ήταν ο προσωπικός βοηθός του Τραμπ από την ημέρα που εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο, όμως εκδιώχθηκε κακήν κακώς από εκεί, με συνοδεία ασφάλειας, έπειτα από την έρευνα στις οικονομικές του υποθέσεις. Ομως θεωρείται άνθρωπος που γνωρίζει πολλά. Οπως και η Ομαρόζα Μάνιγκολτ Νιούμαν, που ήταν στο γραφείο επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Γνωρίστηκε με τον Τραμπ ως διαγωνιζόμενη στο ριάλιτι σόου που παρουσίαζε εκείνος και κράτησαν επαφή. Λέγεται ότι διαθέτει πολλές ηχογραφήσεις και βίντεο από τα τεκταινόμενα στον Λευκό Οίκο, απ’ όπου αποχώρησε πριν από έναν χρόνο.

Σημαντική θεωρείται και η αποχώρηση του στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ από τη θέση του επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, για το στρατιωτικό δόγμα της χώρας. Ο Τραμπ προσανατολίζεται να τον αντικαταστήσει με τον στρατηγό Μαρκ Μάιλι που ήταν διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Την απόφασή του να αποχωρήσει από το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας ανακοίνωσε και ο στρατηγός Ρίκι Ουαντέλ.