Γράφοντας τις προάλλες στους «New York Times», η βρετανίδα δημοσιογράφος Τάνια Γκολντ αναρωτιόταν αν έμοιαζε έτσι ο Μαύρος Θάνατος: άνθρωποι να περιφέρονται με γαϊδουράκια φωνάζοντας «Φέρτε τους νεκρούς!» και ζωγραφίζοντας σταυρούς στους τοίχους, κάτι σαν ένα μεσαιωνικό Twitter. #ΕχειΧαθείΚάθεΕλπίδα. Ολοι όσοι γνωρίζει είναι είτε αρνητές του Brexit – «Δεν πρόκειται να συμβεί», λένε. «Θα έχουμε δεύτερο δημοψήφισμα! Αυτή τη φορά θα κερδίσουμε!» – είτε πεπεισμένοι για την απόλυτη καταστροφή του Brexit – «Συμβαίνει. Είμαστε καταδικασμένοι. Κράτα το χέρι μου και τρέξε προς την έκρηξη». Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στη συνέχεια: πρόωρες εκλογές, ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μια νέα συμφωνία, μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία; Οι τελευταίοι 18 μήνες, λέει, ήταν μια πολιτική κόλαση. Τώρα όμως φοβάται πως οι Βρετανοί μια μέρα θα τους αναπολούν σαν μια περίοδο συγκριτικής ηρεμίας.

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, ο Τόνι Μπάρμπερ, ο αρχισυντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων των «Financial Times», κοιτάζει στην κρυστάλλινη μπάλα του και κάνει προβλέψεις για τη χρονιά που έρχεται. Η βρετανική πολιτική ζωή, βέβαια, είναι σήμερα τόσο διαυγής όσο τα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού. Δεν το χρησιμοποιεί αυτό όμως ως δικαιολογία για να αποφύγει το καθήκον του. Παραθέτει τρία σενάρια – από το λιγότερο έως το περισσότερο πιθανό στα μάτια του.

1 Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019 στο πλαίσιο μιας «διαχειριζόμενης μη συμφωνίας» που θα αποσοβήσει τον κίνδυνο χάους σε τομείς όπως οι αεροπορικές μετακινήσεις, οι εισαγωγές ιατροφαρμακευτικού υλικού, η προστασία των δεδομένων κ.ο.κ. – αλλά η συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε η Τερίζα Μέι με τις Βρυξέλλες θα παραμείνει μη επικυρωμένη από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

2 Η προσέγγιση της διορίας της 29ης Μαρτίου θα αναγκάσει τους βρετανούς πολιτικούς να συνέλθουν. Την ύστατη ώρα, η συμφωνία της Μέι, ή κάτι σαν αυτή, θα περάσει οριακά από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

3 Η απόλυτη παράλυση στο Ουέστμινστερ, η απουσία κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την οποιαδήποτε εκδοχή του Brexit, θα αναγκάσει την κυβέρνηση της Μέι να ζητήσει από την ΕΕ παράταση της διαδικασίας αποχώρησης. Στη συνέχεια θα γίνουν στη Βρετανία είτε πρόωρες εκλογές είτε δεύτερο δημοψήφισμα – που θα περιλαμβάνει ως εναλλακτική πρόταση την παραμονή στη Βρετανία.

Στο τελευταίο σενάριο δίνει τις περισσότερες πιθανότητες ο Τόνι Μπάρμπερ. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπει πως η Τερίζα Μέι δεν θα είναι πια πρωθυπουργός στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ακόμα όμως και αν γίνουν πρόωρες εκλογές, επισημαίνει, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, δεν θα τις κερδίσει. Θεωρεί, τέλος, ότι το Brexit θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο συνταγματικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιώντας τους αναγνώστες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη σχέση της Σκωτίας με την Αγγλία και τις εύθραυστες συμφωνίες διαμοιρασμού της εξουσίας ανάμεσα στους ενωτικούς και τους εθνικιστές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Προς το παρόν, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, επέμεινε χθες πως η συμφωνία της Μέι για το Brexit μπορεί να υπερψηφιστεί μέσα Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο αν η ΕΕ παράσχει διευκρινίσεις ότι το δίχτυ ασφαλείας (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία θα είναι προσωρινό, ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν διακήρυξε ότι το θέμα είναι «το πότε, όχι το εάν» θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης Μέι με στόχο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. «Προσευχηθείτε για εμάς», κατέληγε η Τάνια Γκολντ στους «New York Times».