Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με σκοπό την αποφυγή της όξυνσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων εμφανίστηκε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Προχθές Σάββατο ο Τραμπ με tweet έκανε γνωστό ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάνοντας λόγο για «μεγάλη πρόοδο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το deal κινείται πολύ καλά» και προσδιόρισε πως «αν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα είναι εκτεταμένη, καλύπτοντας όλα τα θέματα, τους τομείς και τα σημεία διαφωνίας». Υπενθυμίζεται ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν δώσει χρονικό περιθώριο συμφωνίας μέχρι την 1η Μαρτίου. Πηγές που παρακολουθούν τις συνομιλίες των δύο πλευρών σημειώνουν ότι αυτές ξεδιπλώνουν μια συμφωνία που θα μπορούσε να μετριάσει τις εμπορικές εντάσεις, ενισχύοντας τις αμερικανικές εξαγωγές και χαλαρώνοντας τους κανονισμούς που βλάπτουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» με αφορμή το tweet του Τραμπ, σημειώνει πως κάποιοι που είναι εξοικειωμένοι με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων υπογραμμίζουν ότι ο πρόεδρος μπορεί να υπερεκτιμά το πόσο κοντά είναι οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ότι ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει. Επίσης, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχόλια. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τα τιμολόγια των ΗΠΑ σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολ. θα αυξηθούν στο 25% από 10% στις 2 Μαρτίου, κι ενδεχομένως να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα ηλεκτρονικά, τα έπιπλα, τα μηχανήματα και άλλες βιομηχανίες των ΗΠΑ που βασίζονται στις κινεζικές εισαγωγές. Θα μπορούσε επίσης να εμβαθύνει την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Μια ομάδα αξιωματούχων των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής Εμπορικός Αντιπρόσωπος Τζέφρι Τζέρις και ο υφυπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Μάλπας, αναμένεται στο Πεκίνο την εβδομάδα της 7ης Ιανουαρίου για αρκετές ημέρες συνομιλιών. Εάν στις  διαπραγματεύσεις αυτές υπάρξει πρόοδος, οι Κινέζοι υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Λιου Χι, θα παρακολουθήσουν τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα ή αμέσως μετά με τον αντιπρόσωπο των Εμπορικών Συναλλαγών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου διεξάγει τώρα εμπορικές συνομιλίες, αν και το υπουργείο Οικονομικών διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, ο Στίβεν Μνούτσιν πίεσε επιτυχώς πριν από τα Χριστούγεννα για να εμποδίσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να χτυπήσουν με κυρώσεις για κυβερνητική κατασκοπεία την ίδια ημέρα που το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε κατηγορίες εις βάρος δύο κινέζων πολιτών που συνδέονται με κρατική επιχορήγηση για την απόκρυψη ευαίσθητων πληροφοριών από τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλησε να διατηρήσει το ζήτημα της κατασκοπείας χωριστά από τις εμπορικές συνομιλίες. Ωστόσο άλλοι στην κυβέρνηση συνεχίζουν να πιέζουν για κυρώσεις από το Δημόσιο, τόσο για να τιμωρήσουν το Πεκίνο όσο και για να καταστήσουν σαφές ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις.