Το 2018 μάς αποχαιρετά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους ενώ η νέα χρονιά φαίνεται πως θα βρει αρκετές περιοχές της χώρας – ακόμη και με χαμηλότερο υψόμετρο στα λευκά! Τις άγριες διαθέσεις του δείχνει ο χειμώνας από σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς μέχρι και το βράδυ της πρώτης μέρας του νέου έτους. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα έχουμε μεταβολή του καιρού, η οποία οφείλεται στις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες που θα εισβάλλουν στο Ιόνιο από την Κεντρική Ευρώπη. Πρόκειται για το βαθύ βαρομετρικό «Ραφαήλ» που σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος – διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, από σήμερα και ιδίως την πρώτη μέρα του χρόνου αναμένεται να καταγραφούν μεγάλα ύψη βροχής. «Θα έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους που θα γυρίσουν σε βοριάδες, με εντάσεις που την Τρίτη θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 7 ενώ σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές θα έχουμε χιονοπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία, θα είναι χαμηλή αλλά όχι πολύ μακριά από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τον «Ραφαήλ» θα είναι οι περιοχές στην κεντρική και νότια χώρα ενώ στην Αττική αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής σήμερα και κυρίως την Πρωτοχρονιά και χιόνια στα ορεινά του νομού αλλά και στα ημιορεινά τμήματα στις δυτικές περιοχές. Αύριο δε, τα φαινόμενα θα είναι έντονα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει προοδευτική βελτίωση. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ΕΜΥ, περιοχές με υψόμετρο 300 – 500 μέτρων, μπορεί να δουν αύριο χιόνια.

«Επειδή ακριβώς αυτές τις μέρες πολύς κόσμος μετακινείται, λόγω γιορτών, κυρίως σε ορεινούς προορισμούς, θα πρέπει οι ταξιδιώτες να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι γι’ αυτή την κακοκαιρία που θα χτυπήσει ιδιαίτερα την Πελοπόννησο, σχεδόν όλη τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία» τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Κι ενώ τη δεύτερη μέρα του 2019 φαίνεται πως ο καιρός βελτιώνεται, με τους ανέμους να εξασθενούν και τον υδράργυρο να σημειώνει μικρή άνοδο, αυτή θα είναι μία πρόσκαιρη κατάσταση, αφού το βαθύ βαρομετρικό «Ραφαήλ» θα διαδεχθεί από την Πέμπτη ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, η λεγόμενη «Σοφία». Τα κυριότερα χαρακτηριστικά θα είναι, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το δριμύ ψύχος, οι τοπικές χιονοπτώσεις «καθώς και οι πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο».

ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο – διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, μετά την καιρική ανάπαυλα της Τετάρτης, αναμένεται μια πολύ σημαντική ψυχρή εισβολή στη χώρα. «Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα φτάσει αυτό το ψυχρό καιρικό φαινόμενο στην Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο. Με τα έως τώρα δεδομένα, αυτό που περιμένουμε είναι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετά πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα έχουμε χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Σε κάποιες περιοχές θα έχουμε ξηρό κρύο ενώ σε άλλες θα έχουμε και έντονα φαινόμενα». Η «Σοφία», όπως υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος, θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις ημέρες, διάστημα κατά το οποίο θα δούμε χιόνια και σε περιοχές της Αττικής.