Ηταν μέλος της τετράδας που το 1977 τραγουδούσε από τη σκηνή της Γιουροβίζιον το «Μάθημα σολφέζ»: «ντο φα φα φα / σολ φα σολ φα μι ντο σι μι μι μι / ντο σι ντο σι σολ σι ντο». Αλλά και η έμπειρη ηθοποιός και σκηνοθέτρια που αφιερώθηκε στο παιδικό θέατρο. Η Μαριάννα Τόλη, η πολυσχιδής καλλιτέχνις με το χαρακτηριστικό χαμόγελο, έφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 66 ετών. Αν και η ίδια αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της νόσου, δεν είχε γνωστοποιήσει την κατάστασή της, επιθυμώντας να αναφέρεται μόνο στη δουλειά της.
Η Μαριάννα Δημοτάκη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο του θεάματος σπουδάζοντας ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι κι αργότερα κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνέχισε τις σπουδές της, αυτή τη φορά στο κλασικό τραγούδι και στην υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ως ηθοποιός πήρε το βάπτισμα του πυρός στην Επίδαυρο συμμετέχοντας στην παράσταση «Λυσιστράτη». Από τις πιο χαρακτηριστικές της στιγμές στον χώρο ήταν η παρουσία της σε μιούζικαλ όπως τα «Αννυ», «Ιρμα», «Σικάγο». Στο έργο «Εβίτα» συμμετείχε ως αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Στο βιογραφικό της συναντά κανείς και κινηματογραφική εμπειρία, αφού πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή.
Παράλληλα με την υποκριτική ασχολήθηκε και με τη μουσική, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Κάποια από τα γνωστότερα τραγούδια της ήταν τα «Πάμε για δουλειά», «Ζητάς», «Μόνο με την αγάπη μας», «Τι τα θες τώρα» και «Η τελετή». Ο σημαντικότερος σταθμός στην καριέρα της στο πεντάγραμμο ήταν η συμμετοχή της στον 22ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον παρέα με τους Μπέσσυ Αργυράκη, Πασχάλη και Ρόμπερτ Γουίλιαμς. Ερμηνεύοντας το 1977 για λογαριασμό της Ελλάδας το «Μάθημα σολφέζ» κέρδισαν την 5η θέση ανάμεσα σε 18 χώρες, την υψηλότερη μέχρι το 1992.
Η μεγάλη της αγάπη ήταν το παιδικό θέατρο, γι’ αυτό και την περίοδο 2001-2003 διατέλεσε διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου. Μαζί με τον Βασίλη Τσιβιλίκα παρουσίασε στην ΕΡΤ την παιδική εκπομπή «Ο φίλος μας ο ΚΟΚ» και αργότερα στη ΝΕΤ την επίσης παιδική εκπομπή «Μουσικές μεταμφιέσεις». Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη συγγραφή και τη μετάφραση βιβλίων για παιδιά. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε τη δική της παιδική σκηνή στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε μέχρι τον θάνατό της. Εκεί, τη φετινή σεζόν αναβίωσε το παραμύθι «Η πεντάμορφη και το τέρας», για το οποίο μίλησε στην τελευταία της συνέντευξη τον περασμένο Σεπτέμβριο στα «ΝΕΑ». «Είναι η έκπληξη μιας αγάπης που αφορά ακριβώς την ψυχή και όχι το σώμα ή μια εξωτερική εμφάνιση, το αίσθημα της θυσίας και της ψυχικής γενναιοδωρίας που προσφέρει αυτό το παραμύθι, η μεταστροφή του κακού σε καλό καταφέρνει να ξυπνήσει τις κοιμισμένες καρδιές των μικρών και των μεγάλων που βομβαρδίζονται καθημερινά με αυτά τα αλλοτριωμένα πρότυπα της ομορφιάς, όπως ακριβώς το είπατε. Μια ψυχή και μια καρδιά να ξυπνήσουν, έπειτα από αυτή την παράσταση, μου φτάνει. Θα θεωρήσω πως έκανα το χρέος μου» ανέφερε χαρακτηριστικά η Τόλη.