Είναι γνωστή η εκτίμηση ότι «καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια». Υποθέτω πως με την αλλαγή χρόνου έρχεται ο καιρός για τα παραπούλια.

Μόνο έτσι εξηγείται ότι κάποια παραπούλια ανακάλυψαν την κρυμμένη χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει χαμένα.

Δεν είναι πολλοί. Αλλά με τη βοήθεια του κυβερνητικού μιντιακού παρακράτους κάνουν θόρυβο υπέρτερο του αριθμού και της σημασίας τους.

Αλλοι είναι ήδη «ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικά» που περιμένουν να φορέσουν τη στολή. Αλλοι θυμήθηκαν την εθνική σημασία επίλυσης του Μακεδονικού. Αλλοι ξινίζουν τα μούτρα όταν ακούν τους πολλούς που λένε «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά βλέπουμε».

Ρετάλια του ΓΑΠ, «σουρταφέρτες» της Κεντροαριστεράς και στόκοι της Δεξιάς, έχουν κάτι κοινό: γνωστό παρελθόν κι άγνωστο μέλλον.

Αλλά κι ένα δεύτερο. Ψάχνουν για φερετζέ.

Ποτέ δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι τόσοι αγνοί συμπολίτες μας ξύπναγαν και κοιμόντουσαν επί είκοσι πέντε χρόνια με έναν καημό στην καρδιά: πώς θα τα βρούμε με τα Σκόπια.

Ούτε ότι φοβήθηκαν ξαφνικά πως ο Μητσοτάκης είναι ο Τέταρτος Ιππότης της Αποκάλυψης που φέρνει τον όλεθρο.

Θέμα φερετζέ.

Αν δεν είχαν τα Σκόπια ή την Αποκάλυψη, θα έβρισκαν το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και την αναβίωση του νεοφασισμού στις νήσους Γκαλαπάγκος.

Το νταραβέρι μετράει. Ο φερετζές έπεται.

Ξέρετε όμως ποια είναι η ουσία; Τους μυρίζουν ο Κυριάκος και η Φώφη, ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος, ο Αδωνις κι ο Λοβέρδος, ο νεοφιλελευθερισμός κι ο εθνικισμός. Μια χαρά και δικαίωμά τους.

Αλλά περιέργως η ευαίσθητη όσφρησή τους δεν μυρίζει τίποτα για τον Τσίπρα και τον Πολάκη, τον Παππά και «τον Μανώλη του Παππά», τον Βερναρδάκη και τον Σπίρτζη, τη Δούρου και τη Νοτοπούλου, τη Θάνου και τον Παπαγγελόπουλο, τον Λαυρεντιάδη και τον Φλαμπουράρη.

Δεν μυρίζει τίποτα για το παρακράτος, τις διώξεις, τους εκβιασμούς, τους εκφοβισμούς, τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τις συναλλαγές.

Παράξενη όσφρηση. Αλλά μικρό το κακό.

Διότι είτε τους μυρίζουν, είτε δεν τους μυρίζουν, με αυτούς θα πρέπει να λύσουν το Σκοπιανό ο Γραμματικάκης κι η Κοππά. Με αυτούς θα φτιάξουν προοδευτικό μέτωπο ο Ραγκούσης κι ο Μπίστης. Με αυτούς θα αναχαιτίσει τον όλεθρο ο Μαλέλης. Με αυτούς θα πάει στις κάλπες ο Κατσιφάρας.

Στο σπίτι του Κουφοντίνα θα κάνουν όλοι μαζί ρεβεγιόν.

Διότι αυτή είναι η παρέα, παιδιά. Αυτήν κουβαλάτε στην πλάτη σας.

Και για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω πώς μυρίζουν τα παραπούλια. Αλλά η μυρωδιά της παρέας έχει σπάσει τη μύτη μας.