Τεράστιο θέμα δημιουργείται με την προοπτική υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με τη συμφωνημένη διαδικασία, αμέσως μετά την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, η συνθήκη οφείλει να έλθει για έγκριση στην ελληνική Βουλή.
Εκεί τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται προβληματικά. Με την ελληνική κοινή γνώμη ξεσηκωμένη εναντίον της, και με την κυβέρνηση να έχει τελείως αδιαφορήσει για την εξήγηση της συμφωνίας στον κόσμο, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά ακανθώδη. Η κυβερνητική προσπάθεια μπορεί και να αποτύχει. Είτε τυχαία είτε και σκόπιμα.
Βουλευτές από άλλες παρατάξεις είναι αμφίβολο πλέον αν θα βρεθούν να στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία. Ιδιαίτερα εφόσον η στάση των ΑΝΕΛ παραμείνει σταθερά αρνητική.
Τι επιλογές έχει η κυβέρνηση; Αν δεχθούμε πως έχει δεσμευθεί να περάσει την Συμφωνία – και γνωρίζοντας πως, αν πάει σε εκλογές με τη συμφωνία αψήφιστη, βάζει τεράστιο πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση – έχει δύο δρόμους μπροστά της. Επιχειρεί την υπερψήφιση κι αποτυγχάνει. Διότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος αριθμός βουλευτών. Η άλλη επιλογή είναι το «μαγείρεμα» μιας καταψήφισης. Με απώλεια δικών της βουλευτών. Που έτσι ηρωοποιούνται, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται ειλικρινής στους ξένους.
Περνάει έτσι ένα άλυτο πρόβλημα στους επόμενους. Με έναν ιδιαίτερα συννεφιασμένο διεθνή ορίζοντα. Οι πιέσεις στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι αφόρητες. Μόνη της ορθολογική διέξοδος θα είναι οι κάλπες. Τότε όμως έρχεται η απλή αναλογική. Κι η παλινόρθωση ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμιστικό ρόλο.
Μέλλον πολύ σκοτεινό και παρακινδυνευμένο…