Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη αναφορικά με το αν θα επαναρχίσει το πρωτάθλημα ύστερα από την αποχή των διαιτητών που «απάντησαν» με τον τρόπο αυτό στην επίθεση στον ρέφερι Θανάση Τζήλο.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι τα εξής: Αρχικά, δεν έχει προκύψει κάτι ουσιώδες που θα διώξει τα σύννεφα πάνω από τον χώρο της διαιτησίας. Κατά δεύτερον, οι διαιτητές ήταν ανένδοτοι στις πρόσφατες πιέσεις για να σφυρίξουν στα ματς της 15ης αγωνιστικής, που τελικά μετατέθηκε για τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς. Και τρίτον, εκκρεμεί συνάντησή τους με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα επί τάπητος και να φανεί αν θα επανέλθουν στο χορτάρι και στις υποχρεώσεις τους. Πού βρισκόμαστε; Εντός της ημέρας πιθανολογείται ότι θα υπάρξει επικοινωνία των διαιτητών. Γιατί ναι μεν όλο αυτό το διάστημα μιλούσαν μεταξύ τους, δεν μπορεί όμως να ειπωθεί ότι υπήρχε μια κοινή γραμμή, μια 100% ταύτιση απόψεων. Αρα, προτού τα πουν με ΚΕΔ, ΕΠΟ, Λίγκα και Επιτροπή Παρακολούθησης, κάτι που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, χρειάζεται να φιξάρουν τη γραμμή τους να καθορίσουν τη στάση τους. Με επίσημο τρόπο, γιατί πρέπει όλοι να συμφωνήσουν.

Τώρα, αν η ερώτηση αφορά το τι ακριβώς θέλουν οι διαιτητές, η απάντηση έρχεται μόνη της και είναι απλή: επιθυμούν να μην τους εκθέτουν οι παράγοντες και σίγουρα να μη νιώθουν απροστάτευτοι σε μια κατάσταση που πάντως ελάχιστα ευχάριστη δείχνει. Λέγεται ότι θα τους δοθούν οι απαντήσεις που ζητούν και οι υπεύθυνοι θα κάνουν οτιδήποτε καλύτερο προκειμένου να τους καλύψουν. Θα είναι αρκετό αυτό; Μάλλον. Γιατί σύμφωνα με όλες τις πηγές από τα ενδότερα της διαιτησίας, όσοι διευθύνουν τα ματς του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, ετοιμάζονται να επανέλθουν και να συνεχιστεί κανονικά το πρωτάθλημα από το διήμερο 12-13 Ιανουαρίου. Αλλωστε, κανέναν δεν συμφέρει να σταματήσει η διοργάνωση, ούτε λύνονται έτσι τα όντως σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν το εγχώριο ποδόσφαιρο.

Τι μένει να φανεί; Αν οι διαιτητές σκοπεύουν να ασχοληθούν κάποτε με το μείζον θέμα της δικής τους απόδοσης που παραμένει πενιχρή και της εισόδου στη Σούπερ Λίγκα αλλοδαπών συναδέλφων τους. Το γεγονός ότι μειώνεται το κύρος τους, μάλλον δεν τους απασχολεί. Ούτε τους πειράζει αν παίζουν αρκετά ματς λιγότερα. Εκτός βέβαια αν η τακτική της ΚΕΔ να καλεί ξένους για τα ντέρμπι τους βολεύει. Και πάλι, όμως, η πορεία της ελληνικής διαιτησίας είναι κάτι που απασχολεί αρκετούς και δεν λύνεται με μια αποχή όσο

δίκιο κι αν έχουν όσοι την επέλεξαν ως μέτρο αντίδρασης. Η σοβαρή αντίδραση πρέπει να είναι διαφορετικού τύπου.