«Ψυχραιμία παιδιά». Το άτυπο σχόλιο του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, ως απάντηση στην κυβερνητική αντίδραση στις δηλώσεις του Σταμάτη Μαλέλη, είναι ενδεικτικό της στάσης της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Επισήμως, τα επιτελικά στελέχη επιχειρούν να χαμηλώσουν τους τόνους, καθώς η πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών και ιδεολογικής προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν αντιδράσεις εντός και εκτός του κεντροαριστερού φορέα.
Πιο χαρακτηριστική είναι ίσως η τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη, που τόνισε (Οpen) πως η συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών είναι «πρώιμη»: «Εμείς ως σοβαρή πολιτική δύναμη θα πρέπει να έχουμε έναν ισχυρό προγραμματικό λόγο, να πείσουμε τους πολίτες για αυτά που προτείνουμε για τη χώρα. Και με βάση αυτό το πρόγραμμα, εάν χρειαστεί να γίνει συνεργασία, εάν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα κρίνουμε όταν θα έλθει η ώρα» ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση, από το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνουν ότι πρέπει μέχρι τις εκλογές να κρατήσουν λεπτές ισορροπίες. Διατηρώντας τη δική τους προγραμματική πρόταση στο προσκήνιο, από τη μία αποφεύγουν να θεωρούνται «συμπλήρωμα» της ΝΔ και από την άλλη χαράσσουν τη διαχωριστική γραμμή τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν, μάλιστα, διαπιστώσει ότι τα μετεκλογικά σενάρια, εκτός του ότι είναι άκαιρα, βλάπτουν την εικόνα του φορέα. «Ωφελούν» εξηγούν «μόνο τους πολιτικούς μας αντιπάλους». Και γι’ αυτό και η ίδια η Φώφη Γεννηματά έχει επιχειρήσει να δώσει τέλος σε τέτοιες συζητήσεις, επισημαίνοντας δημοσίως πως η κουβέντα θα ανοίξει στην ώρα της και «μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ. Το θέμα, που έχει στην ουσία του να κάνει με τη σύσταση της επόμενης κυβέρνησης, αποτελεί ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Και πάνω σ’ αυτό τοποθετήθηκε και ο Κώστας Σημίτης. Στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως οι συνεργασίες του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να καθοριστούν «με κριτήριο την ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνικής πολιτικής». Εξήγησε πως πρέπει να αποφευχθούν οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ το Κίνημα Αλλαγής «οφείλει να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα προωθώντας ταυτόχρονα το δικό του πρόγραμμα». Μιλώντας για την περιβόητη «σοσιαλδημοκρατική στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σημίτης σχολίασε πως η «πολιτική ταύτιση με τους ΑΝΕΛ, η ανοχή απέναντι σε διάφορους Ρουβίκωνες και η έντονη αντιπαλότητα που καλλιεργείται» είναι σημάδια πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «στον αντίποδα της αναγκαίας δημοκρατικής και κοινωνικής πολιτικής ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος».
ΧΡΗΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Ο πρώην πρωθυπουργός, όμως, δεν μίλησε μόνο για τη σοσιαλδημοκρατία. Κρατώντας αποστάσεις α πό το αφήγημα της «καθαρής εξόδου», τόνισε πως «στην ΕΕ θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα μετά το 2018 θα προσφύγει γρήγορα στον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». Προέβλεψε, μάλιστα, πως αναπόφευκτη συνέπεια «θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης» – υπενθυμίζεται ότι ο Σημίτης, τον Δεκέμβριο του 2008, είχε επισημάνει πως αν παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους, θα υποδειχθεί στην ελληνική κυβέρνηση «η λύση του προβλήματος να επιζητηθεί με προσφυγή στο ΔΝΤ».
ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ. Σε σχέση με το κλίμα σκανδαλολογίας που καλλιεργείται, ο Σημίτης μίλησε για μια συντεταγμένη προσπάθεια η διαφθορά να ταυτιστεί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο εμάς και τους άλλους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ίδιο. Ας θυμίσω (όσον αφορά τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα στελέχη του, ότι ανήκουν σε άλλη ηθική κατηγορία από τους υπόλοιπους πολιτικούς) το ρητό του Σόλωνα “μηδένα προ του τέλους μακάριζε”». Για τις πρόσφατες κατηγορίες που απευθύνθηκαν προς το πρόσωπό του και την πιθανότητα να γνώριζε για τις παράνομες δραστηριότητες των υπουργών του επεσήμανε πως όσο ήταν πρωθυπουργός δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο. «Οταν είχε οποιαδήποτε ορθή πληροφόρηση για πρόσωπα του περιβάλλοντός μου ή υπουργούς, τους απομάκρυνα αμέσως από την θέση τους» επεσήμανε.