Κλείδωσε η επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βαυαρία για την Πέμπτη και μάλιστα έπειτα από πρόσκληση του CSU (Χριστιανοκοινωνιστές). Εδώ θα γίνει εξάλλου η σύνοδος της κοινοβουλευτικής του ομάδας και μάλιστα το location έχει ενδιαφέρον αφού μιλάμε για το ιστορικό μοναστήρι Seeon, πάνω σε ένα νησάκι μέσα σε μία πανέμορφη λίμνη κοντά στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας. Θα δει και κόσμο λέει το ρεπορτάζ, ξεχωρίζω τη συνάντηση με τον Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και επικεφαλής του CSU και με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ευρωβουλευτή του CSU και υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν, που προσφάτως βρέθηκε και στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Θα πάει και Μόναχο πιο μετά, εννοώ τους επόμενους μήνες, με αφορμή τη Διάσκεψη για την ασφάλεια. Αν έχει νόημα η άποψή μου, νομίζω πως η στρατηγική Μητσοτάκη έχει να κάνει με τη φίλια λογική των Γερμανών έναντι Τσίπρα και το παιχνίδι επιρροής που θα παιχθεί εδώ, αλλά σταματώ.

Ασκήσεις τάσεων

Ασκήσεις επί χάρτου κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για μια σειρά πραγμάτων, από τον ανασχηματισμό μέχρι τα κουκιά για τη συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα βέβαια και το έχω ξαναγράψει, διεξάγεται μια νέα άσκηση εντός κόμματος και με πόδια εκτός, μια μεταμοντέρνα πασοκογενής κίνηση – εδώ παίζει ρόλο πασοκογενής υπουργός που εσχάτως κόβει κορδέλες έργων – που ετοιμάζει και διακήρυξη και που θα αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό για το νέο κόμμα. Θυμίζω πως υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο του διαρκούς συνεδρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Να πω επίσης πως έμαθα ότι οι τάσεις είναι σε αναδιάταξη, για παράδειγμα η τάση Γιάννη Μπαλάφα (μιλώ για την Πλατφόρμα 2010) δεν πάει ενωμένα πλέον και αν αναζητείτε ποιος σήκωσε μπαϊράκι προσφάτως να πω ότι ακούει στο όνομα του τουιτεράρχη και ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Κάλαντα

Μπορεί να απασχολούν όλα αυτά τον Πρωθυπουργό, πάντως σήμερα θα κάνει ένα break αφού θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου κόσμο και ντουνιά για κάλαντα και κέρασμα. Ανάμεσά τους μαθητές, καθηγητές και θεραπευτές από το Σχολείο 18 Ανω. Τα μέλη της κίνησης καλλιτεχνών ΑμεΑ Dagipolis Dance Co. Τα μέλη της ομάδας καλλιτεχνών Red Thread που κάνουν διαδραστικά δρώμενα σε σχολεία για να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές για το bullying. Επίσης, ψαράδες που βοήθησαν στη διάσωση ανθρώπων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Πονεμένη ιστορία το τελευταίο για την κυβέρνηση και μαθαίνω πως ο Χρήστος Σπίρτζης κάνει διαδοχικές επισκέψεις χωρίς κάμερες στην περιοχή.

Μετρήσεις με δάκρυα

Κάθε λιμάνι και καημός, κάθε δημοκσκόπηση και δάκρυ, θα παρέφραζα το γνωστό τραγούδι του Πάνου Γαβαλά. Γιατί δεν υπάρχει γκάλοπ που να σκορπά πλέον χαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Χθες είχαμε μία ακόμη δημοσκόπηση της MRB για τη «Real», όπου και εδώ το νέο στοιχείο είναι πως το 62% θέλει εκλογές πριν από τη λήξη της τετραετίας. Στην δημοσκόπηση αυτή καταγράφεται επίσης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι το πολιτικό πρόσωπο που θα πρωταγωνιστήσει το 2019. Και κάτι ακόμη: οι Ελληνες ζητούν εθνικό διάλογο και συνεννόηση σε ποσοστό 75,9% συνολικά (37,5% σίγουρα ναι, 38,4% μάλλον ναι) και αν φαντάζεστε πως το τελευταίο χαιρετίστηκε από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, είστε μέσα αφού το ερμήνευσαν ως δικαίωση της δικής τους θέσης.

Δεν θα είναι υποψήφιος

Βόμβα Απόστολου Γκλέτσου είχαμε χθες, αφού ο πληθωρικός δήμαρχος Στυλίδας ανακοίνωσε πως δεν θα κατέβει για υποψήφιος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως έγραψε, για «προσωπικούς αλλά κυρίως οικονομικούς λόγους». Δεν ξέρω ποιον ευνοεί η μη κάθοδός του, αλλά νομίζω τον Φάνη Σπανό, υποψήφιο με επίσημο χρίσμα της ΝΔ…

Η γιορτή της ΛΑΕ στην Κάνιγγος

Το Σάββατο εθεάθησαν σε Κορυδαλλό και Νίκαια οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νίκος Χουντής εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας. Είδαν πολίτες των δήμων, μίλησαν πολιτικά για ώρα και μέτρησαν διαθέσεις. Θυμίζω πως ο Λάφα εκλεγόταν χρόνια στη Β’ Πειραιά και έχει δεσμούς με την περιοχή. Ο ίδιος έκανε κι ένα ενωτικό κάλεσμα από κει λέγοντας πως «η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε ένα μεγάλο μέτωπο όλες, χωρίς εξαίρεση, τις αριστερές, προοδευτικές, πατριωτικές, δημοκρατικές αντισυστημικές δυνάμεις, οι οποίες με την πολιτική και εκλογική συνεργασία τους μπορεί να αναδειχθούν σε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας και σε πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων το 2019». Σήμερα, δε, το κόμμα του οργανώνει γιορτή στα γραφεία του στην Πλατεία Κάνιγγος, ενώ χθες επίσης ανακοίνωσε πως μόνο για το 2019 έχουν προγραμματιστεί περίπου 76.000 πλειστηριασμοί από τις τράπεζες και από το Δημόσιο – θυμίζω ότι στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών η ΛΑΕ πρωταγωνιστεί.

«Προσβλητική φαρσοκωμωδία»

Σιγά μην άφηνε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Εδώ ολόκληρο Twitter δεν το έκανε και τρόλαρε τα εγκαίνια του σταθμού του μετρό – όχι του μετρό – στη Θεσσαλονίκη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Νίκος Ταχιάος έγραψε λοιπόν πως «η πόλη έζησε σήμερα μία ακόμα προσβλητική φαρσοκωμωδία με τα δήθεν “εγκαίνια του μετρό”», ενώ συμπλήρωσε πως «τίποτε από όσα ακούστηκαν στη διάρκειά τους δεν αντέχει στην κριτική, ούτε φυσικά πρόκειται να βελτιώσει την καθημερινότητα των μετακινήσεων σε ορατό χρόνο. Δεν μιλάμε για εικονική πραγματικότητα, αλλά για απροκάλυπτη και φτηνή κοροϊδία. Ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι από το “ολοκληρωμένο” έργο του απουσιάζουν και οι συρμοί και οι πολίτες».