Ανασχηματισμό με την «πλάτη στον τοίχο» ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον δρόμο προς τις κάλπες. Ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο και θα δώσει την εκλογική μάχη. Υπό τη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων, τις οποίες εν πολλοίς αμφισβητεί το πρωθυπουργικό επιτελείο, ο Πρωθυπουργός πηγαίνει σε ανασχηματισμό λόγω ανάγκης, όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα γίνουν λόγω και των υποψηφιοτήτων του Νάσου Ηλιόπουλου στον Δήμο Αθηναίων και της Κατερίνας Νοτοπούλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και της απόφασης του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσουν τα μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή με την κρίση στους ΑΝΕΛ μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου Παναγιώτη Σγουρίδη που δεν έγινε τελικά δεκτή από τον Πάνο Καμμένο απλά επιταχύνουν τις εξελίξεις και αναδεικνύουν και την τριχοτόμηση του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο ανασχηματισμός τοποθετείται για το δεκαήμερο 20-30 Ιανουαρίου και, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, θα προκύψει μετά ή ταυτόχρονα με την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή την ύστατη πολιτική κίνηση με στόχο και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών αναμένεται να κάνει βουτιά στην επετηρίδα με αξιοποίηση νέων προσώπων, και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αναδειχθούν και νέα στελέχη και να επισημοποιηθεί περισσότερο το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Υπάρχει επίσης συζήτηση να γίνει πρόταση και για αξιοποίηση προσώπων από τον χώρο της μετριοπαθούς Κεντροδεξιάς, ενώ είναι άγνωστο τελικά ποιοι από τους ΑΝΕΛ θα ακούσουν τον Πάνο Καμμένο και θα φύγουν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου, σίγουρα θα υπάρξουν δέκα κενές θέσεις, ενώ οι γνωρίζοντες τις ενδοκυβερνητικές ζυμώσεις κάνουν λόγο και για δεκαπέντε νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα αντικατασταθούν ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Κατερίνα Νοτοπούλου από τα υπουργεία Εργασίας και Μακεδονίας – Θράκης για να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη μάχη των δημοτικών εκλογών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης μια κομβική αλλαγή είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μετά την αναμενόμενη παραίτηση Καμμένου, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών, το χαρτοφυλάκιο του οποίου κατέχει ο ίδιος ο Τσίπρας, και δεν αποκλείεται να μετακινηθεί – εφόσον το θελήσει – ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αγνωστο τι θα γίνει με τον επιτυχημένο στο πόστο του αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο που εάν δεν αναβαθμιστεί σε υπουργό Εξωτερικών θα αναλάβει άλλο υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Στο Αμυνας θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υπουργοποίηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη. Επίσης εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί λόγω παραίτησης η υφυπουργός Αμυνας Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ενώ ερωτηματικό είναι τι θα πράξουν η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ που είναι σε μεγάλη απόσταση από τον Πάνο Καμμένο. Εκτός σχήματος θα βρεθούν και οι υφυπουργοί Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Βασίλης Κόκκαλης και Νίκος Μαυραγάνης.

Οι πιο μυημένοι επί των συριζαίικων παρασκηνίων λένε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκμυστηρευθεί ότι θα ήθελε μια πιο δυνατή Κοινοβουλευτική Ομάδα, με μέλη πιο δραστήρια, μάχιμα, αρκετά καταρτισμένα, αλλά και της νεότερης γενιάς. Η παρούσα ΚΟ δεν είναι και το πιο δυνατό σημείο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φάνηκε και στον τελευταίο ανασχηματισμό, καθώς ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να εμπιστευτεί αρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, αρκετά της γενιάς του και νεότερα. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και τώρα στον επικείμενο τελευταίο και εκλογικό ανασχηματισμό, θέλοντας να δείξει με την κίνησή του αυτή ότι έχει το βλέμμα στο μέλλον και στις επόμενες εκλογές, αφού ο στόχος είναι να ανανεωθεί σημαντικά η ΚΟ.