Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως το 2019 είναι «έτος ενσωμάτωσης» για την ΠΓΔΜ. Η «Μακεδονία», είπε, είναι ένα βήμα πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό το βήμα είναι συγκεκριμένο, απαράβατο και δεν είναι άλλο από την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Με το βλέμμα στραμμένο στις 9 Ιανουαρίου, οπότε ξεκινά η συζήτηση πάνω στο τελικό κείμενο της αναθεώρησης στη Βουλή των Σκοπίων, ο Ζάεφ παίζει τα ρέστα του για να αποφύγει τις κακοτοπιές της τελευταίας στιγμής. Προβάλλοντας, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή, τα θετικά της συμφωνίας και επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι έχει πλέον διασφαλιστεί η «μακεδονική» ταυτότητα.
Η ψηφοφορία για την αναθεώρηση αναμένεται να γίνει στις 15 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, η ανάγκη για την επικύρωση της συμφωνίας οδηγεί τον Ζόραν Ζάεφ σε αμφιλεγόμενες συμβιβαστικές κινήσεις απέναντι στους εσωτερικούς, πολιτικούς αντιπάλους του – που, σύμφωνα με τη «FAZ», αγγίζουν το όριο της συναλλαγής.
Αυξημένη πλειοψηφία. Για να περάσουν οι τροπολογίες στο Σύνταγμα και να αλλάξει το όνομα της χώρας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Ο Ζάεφ, επομένως, θα χρειαστεί εκ νέου τη βοήθεια των οκτώ ανταρτών του αντιπολιτευόμενου VMRO, που έχουν ήδη ψηφίσει την αρχική επικύρωση της συμφωνίας. Για να ξαναδώσουν τη θετική τους ψήφο, φέρεται ότι έχουν ζητήσει από τον σκοπιανό πρωθυπουργό την αμνηστία όσων συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια του Απριλίου του 2017 μέσα στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Τότε, με αφορμή την εκλογή τού (αλβανικής καταγωγής) Ταλάτ Τζαφερί στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής, εθνικιστές αλλά και μέλη του VMRO εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, τραυματίζοντας τόσο τον ίδιο τον Ζάεφ όσο και βουλευτές που προέρχονταν από την αλβανική μειονότητα. Και παρότι η αμνηστία ήταν μερική και δεν επεκτεινόταν στους υποκινητές των επεισοδίων, όπως ήθελε το VMRO, ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Επισήμως, βέβαια, το αφήγημα του Ζάεφ κάνει λόγο για μια προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης, με τη χώρα στο κατώφλι της έναρξης της δυτικής πορείας της.
Γκρούεφσκι. Σε κάθε περίπτωση, το ίδιο πνεύμα δεν εμπνέει τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει διαφύγει στην Ουγγαρία για να γλιτώσει την καταδίκη για πολλαπλές δωροδοκίες κατά τη θητεία του. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι «NYT», ο Γκρούεφσκι διέφυγε από την ΠΓΔΜ τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από επικοινωνία με τις ουγγρικές Αρχές. Του δόθηκε, μάλιστα, πολιτικό άσυλο από τον Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος, εκτός του ότι αποτελεί ιδεολογικό σύμμαχο του Γκρούεφσκι, διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα. Ενας ακόμα σκοπιανός πολιτικός με ρωσικούς δεσμούς, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ζήτησε πριν από λίγες ημέρες από τους κυβερνητικούς βουλευτές να μην εγκρίνουν την αναθεώρηση, τονίζοντας πως «η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».
Κι όλα αυτά, την ώρα που στην Αθήνα περιμένουν την αναθεώρηση για να φέρουν τη συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο – όπου ακόμα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι αμφιβολίες που υπάρχουν, πάντως, για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή δεν φτάνουν μέχρι τον Νίκο Κοτζιά. Σε συνέντευξή του (ΜΙΑ), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τη βεβαιότητά του πως υπάρχει πλειοψηφία. «Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν τη συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή, σύμφωνα με άλλους, έναν αναγκαίο συμβιβασμό» επισήμανε χαρακτηριστικά.