Ο Νέναντ Κρίστιτσιτς αποτελεί το πρώτο χειμερινό μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ και παράλληλα την πιο καθοριστική προσθήκη για το ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδας. Οπως αποδείχθηκε από τη διαδρομή της Ενωσης στη φετινή σεζόν, το κενό που υπήρχε στον άξονα του συνόλου του Μαρίνου Ουζουνίδη όλο αυτό το διάστημα κόστισε και μάλιστα ακριβά. Καθώς η θέση του αμυντικού χαφ, που θα καλύψει πλέον ο Κρίστιτσιτς, ήταν ελλιπής όσον αφορά τις λύσεις και την ποιότητα. Πλέον το εν λόγω κενό καλύφθηκε για την ΑΕΚ και μάλιστα με μια επιλογή που οι Κιτρινόμαυροι είχαν ξεχωρίσει εδώ και περίπου έξι μήνες. Μιας και η προσπάθεια της Ενωσης να κάνει δικό της τον σέρβο χαφ είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο.

Γενικά για το σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλά και ειδικά για την περίπτωση της ΑΕΚ, οι επιλογές για τον χώρο της μεσαίας γραμμής θεωρούνται καθοριστικές. Μιας και μιλάμε για ποδοσφαιριστές που επί της ουσίας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός συνόλου, με την απόδοσή τους να επηρεάζει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό και εκείνη της ομάδας.

Η Ενωση στη διαδρομή της στη νέα εποχή της, από το «restart» που επιχείρησε δηλαδή και μετά, επενδύει κάθε χρόνο σε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις θέσεις του άξονα. Με άλλες κινήσεις να της βγαίνουν και άλλες να κρίνονται αποτυχημένες.

Η αρχή για την ΑΕΚ στο εν λόγω γαϊτανάκι των μεταγραφών αμυντικών μέσων έγινε στα μέσα της σεζόν 2014-2015. Τότε η Ενωση έκανε δικό της τον μέχρι εκείνη τη στιγμή άσημο Γιάκομπ Γιόχανσον, με την προσθήκη αυτή να εξελίσσεται σε λίρα εκατό. Ο σουηδός χαφ έμεινε στην ΑΕΚ μέχρι και την περσινή σεζόν, αποτελώντας βασικό κομμάτι του κορμού που έφτιαξαν οι Κιτρινόμαυροι.

Ο υπαρχηγός Σιμόες

Την ίδια περίοδο η ΑΕΚ προχώρησε σε μια ακόμα καθοριστική και άκρως πετυχημένη προσθήκη για τον άξονα, που είχε ωστόσο ορίζοντα καλοκαιριού. Ο Δικέφαλος συμφώνησε να εντάξει στο δυναμικό για το καλοκαίρι του 2015 τον Αντρέ Σιμόες από τη Μορεϊρένσε, με τον πορτογάλο άσο να είναι μέχρι και σήμερα, έστω και τυπικά, μέλος της Ενωσης. Εχοντας φτάσει μάλιστα στη διαδρομή του στην ΑΕΚ μέχρι και στο… αξίωμα του υπαρχηγού.

Στα μέσα της χρονιάς 2015-2016, την πρώτη της ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία, οι Κιτρινόμαυροι απέκτησαν από τη Μάντσεστερ Σίτι τον διεθνή με τις μικρές ομάδες της Αργεντινής, Μπρούνο Ζουκουλίνι. Η συγκεκριμένη μεταγραφή έδειχνε να έχει όλα τα στοιχεία να αποτελέσει το «μπαμ» της χρονιάς για την ΑΕΚ, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο νεαρός χαφ τραυματίστηκε σοβαρά στον πρώτο μήνα παρουσίας του στην ΑΕΚ και έτσι δεν κατάφερε να καταγράψει παρά ελάχιστες συμμετοχές με τη φανέλα της.

Το επόμενο καλοκαίρι η ΑΕΚ αποφάσισε να στηριχθεί στις υπάρχουσες λύσεις για τον άξονα, χωρίς να κάνει κάποια εξτρά προσθήκη. Τον Ιανουάριο του 2017 αποφάσισε να εντάξει στο ρόστερ της τον Αστρίτ Αϊντάρεβιτς, που ήρθε στη χώρα μας για να δώσει παραπάνω ποιότητα στη μεσαία γραμμή του Δικεφάλου. Η πορεία ωστόσο του διεθνούς αλβανού χαφ στην ΑΕΚ δεν ήταν ανάλογη, με τον έμπειρο μέσο να αποχωρεί από την Ενωση πριν από μερικές εβδομάδες, χωρίς να έχει καταγράψει κάτι ουσιαστικό στο κιτρινόμαυρο βιογραφικό του.

Ο καθοριστικός Κονέ

Το προηγούμενο καλοκαίρι η σκυτάλη των μεταγραφών για τον κιτρινόμαυρο άξονα πέρασε στα χέρια του Παναγιώτη Κονέ. Που μπορεί να χρειάστηκε περί τους τρεις μήνες για να βρει ρυθμό και να μπει στην αγωνιστική εξίσωση, αλλά τελικώς αποδείχθηκε καθοριστική μονάδα για την κατάκτηση του τίτλου. Πριν από το τέλος πάντως της περσινής χρονιάς, η ΑΕΚ αποφάσισε να κάνει την τελευταία κίνηση για τη μεσαία γραμμή της, πριν από τη φρέσκια του Κρίστιτσιτς, αποκτώντας τον Ερικ Μοράν. Που παρότι παραμένει μέχρι και τώρα στο ρόστερ της, δεν έχει κατορθώσει να προσφέρει ούτε κατά προσέγγιση όσα περίμεναν από εκείνον στον Δικέφαλο, με τις πληροφορίες να τον θέλουν από τώρα μάλιστα με το ένα πόδι εκτός ομάδας.