Ιστορικό ρεκόρ για τους λεγεωνάριους του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με πρόσφατη απογραφή του AXEM, που ασχολείται με τους αργεντινούς παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό, ο αριθμός τους έφτασε το εντυπωσιακό νούμερο 2.619. Δίπλα στον Μέσι, τον Αγουέρο, τον Ντιμπαλά και όλους τους ξενιτεμένους Αργεντινούς υπάρχουν και 45 ποδοσφαιρίστριες που ανήκουν σε ομάδες του εξωτερικού, ενώ 880 δηλώνονται ως «άγνωστοι»!

«Η έξοδος γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Η απογραφή διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο και ήδη επιτεύχθηκαν τρία ή τέσσερα ρεκόρ, ίσως γιατί η έρευνα γίνεται πιο αποτελεσματική ειδικά σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία», δηλώνει ο Κλαούντιο Αϊούτο, εκ των επικεφαλής της AXEM.

Ο λόγος που οι αργεντινοί ποδοσφαιριστές εγκαταλείπουν με καραβάνια τη χώρα τους είναι, δίχως αμφιβολία, οικονομικός.

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα επάγγελμα κι αν δεν βρίσκεις αυτό που ζητάς εδώ, έχεις την πιθανότητα να ταξιδέψεις και αυτό συμβαίνει», λέει ο Αϊούτο.

Δεν είναι ωστόσο η κατάσταση τόσο ρόδινη για όσους εγκαταλείπουν την Αργεντινή, κυρίως γι’ αυτούς που αγωνίζονται στις μικρές κατηγορίες στην Ιταλία και την Ισπανία, καθώς το 90% αυτών αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να ζήσουν.

Από τους 2.619 λεγεωνάριους της Αργεντινής οι 731 αγωνίζονται στην Ισπανία, οι 404 στην Ιταλία και οι 230 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραπάνω από τους μισούς Αργεντινούς – 1.558 – βγάζουν τα προς το ζην σε ευρωπαϊκές ομάδες. Επίσης 521 αγωνίζονται στη Λατινική Αμερική, 414 στη Βόρεια-Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, 68 στην Ασία, 58 στην Ωκεανία και μόλις δύο στην Αφρική.

Ο… άλλος Αγουέρο

Η πιο περίεργη περίπτωση αργεντινού ποδοσφαιριστή είναι αυτή του ξαδέλφου του Σέρχιο Αγουέρο, Νέλσον Τσαπαρό Αγουέρο, ο οποίος τώρα αγωνίζεται στην Γκρενέιντς, στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

«Το παιδί είναι με μια βαλίτσα στο χέρι, συχνά εμφανίζεται στα πιο απίθανα μέρη, έχει μια περίεργη τροχιά. Τον ακολουθούμε στο Facebook και εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή παντού», λέει ο Αϊούτο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν τα μάλα τα τέσσερα μέλη της AXEM που έχουν επιφορτιστεί με την απογραφή των παικτών, γιατί πολλοί απ’ αυτούς είναι άγνωστοι.

Ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση του Ματίας Ντεφεδερίκο, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Απόλλωνα Σμύρνης τον Σεπτέμβριο.

«Το Facebook μοιάζει με παλιά τηλεφωνική ατζέντα για μας. Οι περισσότεροι έχουν σταματήσει να δημοσιεύουν σ’ αυτό και έχουν πάει στο Instagram. Οπως συνέβη με τον Ματίας Ντεφεδερίκο που ξαφνικά δημοσίευσε μια φωτογραφία από ένα ελληνικό νησί. Εγραφε: “Είμαι σε διακοπές αλλά θα υπογράψω σύντομα σε κάποια ομάδα”. Και υπέγραψε».

«Μέσω του Instagram ψαρεύεις παίκτες που αν τους γκουγκλάρεις δεν βρίσκεις τίποτα γι’ αυτούς».

Υπάρχουν επίσης 880 «άγνωστοι» που σε γενικές γραμμές είναι παίκτες για τους οποίους είναι γνωστό μόνο η χώρα στην οποία ζουν αλλά όχι και η ομάδα στην οποία αγωνίζονται.