«Μια φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου της Αργεντινής, ο Φράνκο Σολδάνο, φτιάχνει τις βαλίτσες του για την Ελλάδα. Η Ουνιόν Σάντα Φε συμφώνησε για την πώλησή του στον γίγαντα Ολυμπιακό». Τάδε έφη το διεθνές και έγκυρο ειδησεογραφικό δίκτυο FOXsports.

Και όπως προφανώς ήδη καταλάβατε καλά, ναι, στη χώρα του τάνγκο αλλά και συνολικά στη Λατινική Αμερική, εδώ και μερικές ώρες θεωρούν δεδομένο πως οι Ερυθρόλευκοι είναι έτοιμοι να προσθέσουν ένα ακόμη πολύτιμο κομμάτι στο νέο τους αγωνιστικό παζλ. Σε αυτό που με υπομονή και προσοχή χτίζουν από το καλοκαίρι. Ετοιμοι να εντάξουν στο ρόστερ τους εκείνον τον σέντερ φορ που έχουν «σημαδέψει» εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο παρακολουθώντας στενά την πρόοδο και εξέλιξη του. Τον πολύ Φράνκο Σολδάνο. Τον Matador από τον Παρανά, που σύμφωνα με τους συμπατριώτες του φτάνει άμεσα στα μέρη μας για ιατρικές εξετάσεις και υπογραφές συμβολαίου (ώς το καλοκαίρι του 2023!). Εναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος της Αργεντινής. Εναν στράικερ που μέσα στο 2018 βρέθηκε στο μεταγραφικό στόχαστρο ομάδων της Ιταλίας (Τζένοα), της Γερμανίας (Αϊντραχτ), της Βραζιλίας (Σάντος), του Μεξικού (Λεόν) και η τιμή του το καλοκαίρι ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ (για το 75% των δικαιωμάτων του, μιας και το υπόλοιπο 25% ανήκει στον ίδιο τον παίκτη). Το καλοκαίρι που η Ουνιόν είχε να πατήσει ακόμη στο έναν χρόνο συμβόλαιο που είχε με τον παίκτη. Τώρα το ίδιο συμβόλαιο ουσιαστικά έδινε το δικαίωμα στο Σολδάνο να υπογράψει σε ομάδα της αρεσκείας του για τον Ιούλιο δίχως η νυν ομάδα του να πάρει… σεντ. Οι όροι διαπραγμάτευσης λοιπόν προφανώς και είναι διαφορετικοί.     Και ενώ ο Ολυμπιακός κατά την πάγια τακτική του δεν λέει το παραμικρό για την υπόθεση (η τελευταία δημόσια αναφορά προέκυψε την Πέμπτη όταν και προφανώς με μπόλικη… τακτική ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τη διαπραγμάτευση) και μάλλον έτσι θα το αφήσει μέχρι το φινάλε; Στην άλλη άκρη του κόσμου δίνουν… διευθύνσεις και ονόματα. Για το ακριβές της συμφωνίας των Πειραιωτών με την Ουνιόν Σάντα Φε (1,4 εκατ. δολάρια), για τους τρεις βασικούς άξονες του deal (πέρα από το net ποσό, ποσοστό μεταπώλησης 15% για την Ουνιόν, μπόνους στόχων) για το συμβόλαιο του ίδιου του Σολδάνο, ακόμη και για τον αντικαταστάτη του. Ναι, και για τον αντικαταστάτη, καθώς από τα ξημερώματα της Κυριακής οι Αργεντινοί υποστηρίζουν πως το κενό του Σολδάνο η Ουνιόν θα το καλύψει με την απόκτηση του Γουόλτερ Μπου.

Μόνο με σκάουτινγκ

Ηρθε η ώρα λοιπόν για τη δεύτερη χειμερινή μεταγραφή (Γιώργος Μασούρας) και την τρίτη συνολικά από την έναρξη της φετινής σεζόν (αποκτήθηκε και ο Ουσεϊνού Μπα για του χρόνου); Ετσι φαίνεται. Και μάλιστα και αυτή τη φορά η επιλογή προσώπου έρχεται καθαρά μέσα από την αναζήτηση των σκάουτερ και την έγκριση του Πέδρο Μαρτίνς, που ήθελε τον Σολδάνο και το περασμένο καλοκαίρι. Πολύ σημαντική λεπτομέρεια όλο αυτό. Και μια ακόμη μεγάλη διαφορά του Ολυμπιακού στον τρόπο λειτουργίας του σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά κλαμπ. Ακριβώς επειδή η χώρα μας δεν θεωρείται ελίτ προορισμός, οι περισσότερες μεταγραφές προκύπτουν από προτάσεις ατζέντηδων. Ο,τι είναι διαθέσιμο στην αγορά τέλος πάντων. Η πρώτη ομάδα που αυτό το αλλάζει με βήματα σταθερά είναι οι Πειραιώτες, οι οποίοι πηγαίνουν πια στοχευμένα στις επιλογές τους. Διαλέγουν εκείνοι από την αγορά, και όχι η αγορά για εκείνους! Ετσι συνέβη με τον Μαντί Καμαρά και τον Παπ Σισέ, έτσι συνέβη ακόμη και για την πρόσληψη του ίδιου του Πέδρο Μαρτίνς, τον οποίο ο Ολυμπιακός παρακολουθούσε επίσης έναν χρόνο πριν υπογράψει συμβόλαιο μαζί του. Τέτοια επιλογή είναι λοιπόν και ο Σολδάνο και αυτή η συνθήκη δημιουργεί πολύ μεγάλες προσδοκίες για τον 24χρονο που η βαλίτσα είναι γεμάτη με γκολ (13 και 3 ασίστ τον τελευταίο χρόνο σε 40 ματς). Οπως φαίνεται θα πατήσει στο χορτάρι του Καραϊσκάκης όπως έκαναν πολλοί διάσημοι συμπατριώτες του τα τελευταία χρόνια. Από τον Καμπιάσο, τον Τσόρι Ντομίνγκες και τον Σαβιόλα, μέχρι τον Ιμπαγάσα, τον Γκαλέτι και τον Μπελούτσι.