Πέντε χρόνια ο θρύλος των γκραν πρι, ο άνθρωπος με τις αξεπέραστες νίκες και τα περισσότερα πρωταθλήματα στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου σπορ, ο Μίχαελ Σουμάχερ ζει στο σπίτι του στη Γενεύη, με την κατάσταση της υγείας του να αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό.

Ηταν 29 Δεκεμβρίου του 2013 όταν ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής χτύπησε στο κεφάλι κάνοντας σκι. Οι σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, το αναπόφευκτο κώμα, το πολύωρο χειρουργείο και η πολύμηνη νοσηλεία του είναι η συνέχεια ενός θρίλερ που κράτησε σε αγωνία όλη την υφήλιο και τους χιλιάδες οπαδούς του που κατασκήνωσαν εκείνες τις κρίσιμες ημέρες έξω από το νοσοκομείο της γαλλικής πόλης Γκρενόμπλ. Πέντε χρόνια μετά, τα αναπάντητα ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του Σούμι παραμένουν, χωρίς να υπάρχει κάτι νεότερο. Ποια είναι η πραγματική κατάσταση της υγείας του πολυπρωταθλητή; Γιατί τόση μυστικότητα από την οικογένειά του; Ποιοι γνωρίζουν και ποιοι εκμεταλλεύονται τη δημοφιλία του ανθρώπου που παραμένει ακόμη και σήμερα αξεπέραστος σε νίκες και κατακτήσεις τίτλων; Το μόνο σίγουρο στο μπλεγμένο κουβάρι των ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών είναι ότι ο Mίχαελ Σουμάχερ εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση στο σπίτι του στην Ελβετία. Από το 2004 έως και σήμερα, η οικογένειά του έχει καταφέρει να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενη διαρροή πληροφοριών γύρω από την κατάσταση της υγείας του. Αν δηλαδή μπορεί να περπατήσει, να μιλήσει, να ακούσει, ακόμη και να αντιληφθεί τους δικούς του ανθρώπους. Επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του έχει να εκδοθεί από το καλοκαίρι του 2014, όταν η εκπρόσωπος της οικογένειας είχε δηλώσει ότι ο Μίχαελ Σουμάχερ βγήκε από το πολύμηνο τεχνητό κώμα και μεταφέρθηκε στο σπίτι του στη Γενεύη, εκεί όπου είχε στηθεί ένα πανάκριβο κέντρο αποκατάστασης. Εκεί βρίσκεται έως σήμερα ο Σουμάχερ. Μέχρι τώρα οι φήμες (όπως ότι ο Σουμάχερ δάκρυσε, ή θα γιορτάσει με τους δικούς του ανθρώπους στα 50ά γενέθλιά του) χτυπάνε εκατομμύρια κλικ στο Διαδίκτυο, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν επιβεβαιώνονται. Ακόμη και σήμερα το πάρτι φημών (πάντα λίγο πριν από κάθε επέτειο του μοιραίου ατυχήματος ή από τα γενέθλιά του στις 3 Ιανουαρίου) οργιάζει και παίρνει μορφή χιονοστιβάδας, παρασύροντας και τα πιο έγκυρα ηλεκτρονικά μέσα παγκόσμιας εμβέλειας.

Ταινία φαντασίας

Και τι δεν έχει ακουστεί ή γραφτεί: «Ο Σουμάχερ κλαίει», «ο Σούμι πάτησε στα πόδια του» είναι τα πιο αισιόδοξα fake news. Τα απαισιόδοξα έδιναν «λίγες μέρες ζωής», ενώ τα πιο τραβηγμένα είχαν «έγκυρα» στοιχεία για το κόστος νοσηλείας: «30.000 ευρώ κοστίζει η κάθε μέρα ιατρικής φροντίδας του Σουμάχερ, η οικογένειά του ξεπουλάει την ακίνητη περιουσία του για να τα βγάλει πέρα» και άλλες «πληροφορίες» που απλώς… αιωρούνται, αφού δεν υπάρχει κανείς για τις διαψεύδει ή να τις επιβεβαιώσει.

Ευχή όλων, στις 3 Ιανουαρίου ο Μίχαελ Σουμάχερ να επιβεβαιώσει τα θετικά σενάρια, να διαψεύσει όσους τον είχαν ξεγράψει και να γιορτάσει τα 50ά γενέθλιά του. Και να τα γιορτάσει μαζί με τους ανθρώπους που τον στήριξαν, επαναφέροντας πλατιά χαμόγελα στους φανατικούς οπαδούς του. Προφανώς, μια τέτοια ευχάριστη εξέλιξη θα έδινε την ευκαιρία και στην οικογένεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο, βάζοντας τέλος στα διάφορα σενάρια γύρω από την εξέλιξη της υγείας του θρύλου της F1. Σε διαφορετική περίπτωση, το γαϊτανάκι φημών θα συνεχιστεί.