Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019: Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ. Το πρώτο match-ball των Κόκκινων στην Πρέμιερ Λιγκ. Νικούν, αυξάνουν τη διαφορά από τους Πολίτες στους δέκα βαθμούς και ξεκινούν τις συνεννοήσεις με τον δήμαρχο του Λίβερπουλ για τις λεπτομέρειες της φιέστας για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου ύστερα από 29 χρόνια. Χάνουν, η διαφορά με τους πρωταθλητές ψαλιδίζεται στους τέσσερις βαθμούς και τα φαντάσματα της σεζόν 2013-2014 αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Η Λίβερπουλ σκόρπισε στους πέντε ανέμους την Αρσεναλ (5-1), η Kop πήρε φωτιά, το «You’ll never Walk Alone» ξαναγίνεται hit, αλλά ο Γιούργκεν Κλοπ δίνει μάχη να κρατήσει τα πόδια των παικτών του στο έδαφος: «Η διαφορά των βαθμών τον Δεκέμβριο δεν έχει καμία σημασία».

Μετά το ντέρμπι με τους Κανονιέρηδες η απόσταση της Λίβερπουλ από τη Σίτι αυξήθηκε προσωρινά στους δέκα βαθμούς και στους εννέα από την Τότεναμ, η οποία έπεσε θύμα των Λύκων της Γουλβς (3-1) στο Γουέμπλεϊ.

«Αύριο θα είναι επτά οι βαθμοί της διαφοράς και όταν θα παίξουμε με τη Μάντσεστερ Σίτι πιθανόν να γίνουν τέσσερις».

Ο Κλοπ δικαιώθηκε για τους επτά βαθμούς. Η Σίτι νίκησε χθες εύκολα τη Σαουθάμπτον με 3-1 και ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη. «Το ματς με τη Λίβερπουλ είναι κάτι παραπάνω από τρεις βαθμοί γιατί προηγείται στη βαθμολογία», σχολίασε ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος την προηγούμενη μέρα δήλωνε πως η Τότεναμ και η Λίβερπουλ είναι ανώτερες από την ομάδα του, τη Σίτι.

«Δεν είμαι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά δεν είμαι και ο πιο βλάκας – όχι πάντοτε τουλάχιστον. Η διαφορά αυτή δεν σημαίνει τίποτε. Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα πόσους βαθμούς διαφορά έχεις τον Δεκέμβριο, ακόμα και στο τέλος του», του απάντησε έμμεσα ο Κλοπ.

Ο γερμανός προπονητής αναφέρθηκε και στην ήττα της Τότεναμ από τη Γουλβς, την οποία πληροφορήθηκαν οι παίκτες του στα αποδυτήρια. «Νομίζετε πως ξεκίνησαν να κάνουν πάρτι; Δεν είδα ούτε ένα χαμόγελο στα πρόσωπά τους στα αποδυτήρια».

Ο Κλοπ μίλησε και για τη φάση του δεύτερου πέναλτι της ομάδας του, το οποίο ο Μο Σαλάχ έδωσε να το εκτελέσει ο Φιρμίνο, παρά το γεγονός ότι ο Αιγύπτιος έχει πάρει την εντολή από τον προπονητή του να εκτελεί την εσχάτη των ποινών.

«Το 2018 ολοκληρώθηκε με ένα χριστουγεννιάτικο δώρο από τον Μο Σαλάχ. Εδωσε την μπάλα στον Μπόμπι για να πετύχει χατ τρικ. Ηταν μια πολύ ωραία στιγμή. Εκείνη τη στιγμή δεν ήμουν όμως πολύ χαρούμενος γιατί στις προπονήσεις ο Μπόμπι δεν είναι καλός στα πέναλτι. Προφανώς σήμερα ήταν η μέρα του. Ηταν ό,τι πιο ωραίο έχω δει στη ζωή μου. Δεν ξέρω πολλούς παίκτες που θα έκαναν ό,τι έκανε ο Σαλάχ», εξήγησε ο Κλοπ και παραδέχθηκε πως συγκρατήθηκε να μην κλάψει.

100% εμπιστοσύνη

Ο 51χρονος Γερμανός είναι ασφαλώς το πρόσωπο των ημερών και κάθε κουβέντα του γίνεται πρωτοσέλιδο. Την παραμονή του αγώνα με την Αρσεναλ μίλησε στο ESPN της Βραζιλίας και αποκάλυψε πως όταν αντικατέστησε τον Μπρένταν Ρότζερς τον Οκτώβριο του 2015 βρήκε μια ομάδα στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν πως πρέπει να της δώσει ζωή, να την κάνει πιο ενεργητική. Ηθελε επίσης να της προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα. Τα κατάφερε και τα δύο. Η πλειονότητα των παικτών είναι μαζί σχεδόν τρία χρόνια, ενώ το ποδόσφαιρο που παίζει η Λίβερπουλ είναι πιο άμεσο και γρήγορο. Οσον αφορά τους παίκτες που έφερε στο Ανφιλντ και απέδωσαν  τα μέγιστα, αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: ο ένας είναι η ποιότητα και ο άλλος το γεγονός ότι «είχαν παρόμοιο αγωνιστικό στυλ με αυτό που αναζητούσαμε».

Σημείωσε τέλος το δέσιμο που υπάρχει μεταξύ των ποδοσφαιριστών, που κάνει τη Λίβερπουλ να μοιάζει περισσότερο με οικογένεια παρά με ομάδα. Υπογράμμισε ωστόσο πως στις προπονήσεις δεν υπάρχουν φιλίες και οικογένειες παρά μόνο αυστηρότητα γιατί απαιτεί το 100% από τους παίκτες του.

«Σε γενικές γραμμές η σχέση μας στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και την πίστη. Εμπιστεύομαι τα παιδιά 100% και ελπίζω το ίδιο να κάνουν κι αυτά».