Η διοίκηση του ποδοσφαίρου, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο, είναι η απόλυτη δικτατορία. Πινοτσέτ: «Αυτοί είναι οι όροι. Αν θέλεις, παίζεις. Δεν θέλεις; Κάτσε εκεί που κάθεσαι». Εγώ κανονίζω τους κανόνες του παιχνιδιού. Πόσες ομάδες θα παίζουν, πότε θα παίζουν, με ποιο τρόπο θα μπουν στη διοργάνωση. Εγώ επιλέγω και ορίζω τους διαιτητές, εγώ πουλάω τα τηλεοπτικά δικαιώματα, εγώ μοιράζω τα λεφτά. Εγώ επιβάλλω ποινές. Σ’ όποιον αρέσει. Σ’ όποιον δεν αρέσει κάθεται σπίτι του. Κι έτσι πρέπει να είναι. Δημοκρατικές διαδικασίες αλλού. Εξω από τις τέσσερις γραμμές. Πρόσφατο παράδειγμα. Την περασμένη Τετάρτη (26/12) έγινε το ματς Ιντερ – Νάπολι για τη Serie A. Με τον σενεγαλέζο αμυντικό της Νάπολι Καλιντού Κουλιμπαλί (φωτογραφία κάτω) να πέφτει θύμα ρατσιστικής επίθεσης από τους οπαδούς της ομάδας του! Οι οποίοι κατά τη διάρκεια του ματς τον αποδοκίμαζαν με ήχους μαϊμούδων. Παρά τις συνεχείς συστάσεις από τα μεγάφωνα.

Αξιοπιστία

Ποια ήταν η συνέχεια; Την επομένη (την Πέμπτη 27/12) η Ιντερ τιμωρήθηκε με ποινή δύο αγωνιστικών, κεκλεισμένων των θυρών. Στα επόμενα εντός έδρας παιχνίδια με Σασουόλο – Μπολόνια το γήπεδο θα είναι άδειο. Στο τρίτο κατά σειρά με τη Σαμπντόρια θα είναι χωρίς κόσμο η κερκίδα που επιτέθηκε στον Σενεγαλέζο. Πριν περάσουν 24 ώρες. Ούτε αναβολή. Ούτε προθεσμία για υπομνήματα. Ούτε δυνατότητα έφεσης. Τίποτα. Σήμερα το έκανες, την επομένη επιλαμβάνεται το αρμόδιο όργανο κι αυθημερόν βγαίνει η απόφαση. Τέλος. Προς γνώση και συμμόρφωση. Παράδειγμα για την «ταχύτητα» της αποκαλούμενης αθλητικής Δικαιοσύνης στη Σούπερ Λίγκα. Το ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ της περσινής σεζόν διακόπτεται στις 11 Μαρτίου. Πότε εκδόθηκε η τελεσίδικη απόφαση; Στις 3 Μαΐου. Υστερα από 53 μέρες. Κι ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη υπόθεση και απόφαση, τι αξιοπιστία μπορεί να υπάρχει ύστερα από δίμηνο μαγείρεμα;

Μολότοφ

Κάποιες φορές βέβαια συμβαίνει και αλλού το φαινόμενο της καθυστέρησης. Το ματς ΑΕΚ – Αγιαξ, με τα πρωτοφανή σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ επεισόδια, διεξήχθη στις 28 Νοεμβρίου. Και η απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Προφανώς, επειδή τα επόμενα παιχνίδια είναι τον Φεβρουάριο. Η διαδικασία ωστόσο κάθε άλλο παρά αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για επιεική αντιμετώπιση. Οι Κιτρινόμαυροι είχαν ζητήσει να παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης. Η απάντηση της UEFA ήταν αρνητική. «Δεν μας ενδιαφέρουν αυτά που θέλεις να μας πεις. Δεν μας αφορούν. Πώς και γιατί πέσανε οι μολότοφ και οι φωτοβολίδες. Αν ήταν αναρχικοί, αν ήταν ακροδεξιοί, αν ήταν οι Νεφελίμ, οι Ελοχίμ. Αν φταίει η Αστυνομία. Δικό σας θέμα και δικό σας πρόβλημα. Εγώ ως διοργανώτρια Αρχή έχω την έκθεση του παρατηρητή και το οπτικό υλικό. Αυτά είναι αρκετά. Δεν θέλουμε τίποτε άλλο. Δεν χρειάζεται να γίνει καμιά “δίκη”».

Εκβιασμός

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να ακούσουμε κανέναν δικηγόρο. Να ζητάει αναβολή, να αγορεύει, να φέρνει μάρτυρες. Δεν έχουμε κανένα λόγο να προσλάβουμε εν ενεργεία ή συνταξιούχους δικαστικούς. Για να μετράνε κίτρινες κάρτες, να βάζουν πρόστιμα, να αποκλείουν γήπεδα και ομάδες. Το κάνουμε και μόνοι μας. Και σ’ όποιον αρέσει. Δική μου είναι η διοργάνωση. Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Είτε σε λένε Μπαρτσελόνα είτε Φλαμουρτάρι. Θα τους αποδεχθείς και θα υποταχθείς». Μπορείς σε επίπεδο FIFA και UEFA να τους πεις διεφθαρμένους. Αποδεδειγμένα. Κατ’ επανάληψη, τους έχουν πιάσει με τη γίδα στην πλάτη. Τον Μάιο του 2015, άνδρες τoυ FBI είχαν αρπάξει στη Λωζάννη αξιωματούχους της FIFA. Και τους έκρυβαν στη μεταφορά τους με σεντόνια. Εκβιασμός, δωροδοκία, ξέπλυμα. Γιόζεφ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί (φωτογραφία πάνω) εξοβελίστηκαν από το ποδόσφαιρο. Δεν είναι τα καλύτερα παιδιά αυτοί που διοικούν το ποδόσφαιρο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αλχημείες

Για νταραβεριτζήδες υψηλού επιπέδου πρόκειται. Οι κανόνες, ωστόσο, είναι κανόνες. Δεδομένοι, αυστηροί, απαράβατοι. Κι όποιος τους παραβεί υφίσταται τις συνέπειες. Το προϊόν, κατά το δυνατόν, θωρακίζεται. Προστατεύεται. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αντιθέτως, ψειρίζουν τη μαϊμού. Η νέα ΕΠΟ της «εξυγίανσης», αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί. Βλέπε έδρα εθνικής ομάδας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ελαστικοί προκειμένου να εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Βλέπε τις αλχημείες (κατά παράβαση του ΚΑΠ) για τον ορισμό της αγωνιστικής που δεν διεξήχθη λόγω της αποχής των διαιτητών. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης (όπως και ο προηγούμενος Κοντονής), αντί για την ισονομία που ευαγγελίζεται, μπλέκεται και αλλοιώνει τους κανόνες του παιχνιδιού. Ρυθμιστής του περσινού πρωταθλήματος ήταν η Αστυνομία με τις à la carte εκθέσεις. Οι καταγγελίες – παρεμβάσεις των Φλαμπουράρη – Κοντονή στην αθλητική Δικαιοσύνη, ευθείες.

Εξουσία

Ξαναλέω, δεν παρεπιδημούν άγιοι στο διεθνές ποδόσφαιρο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουν κανόνες. Εχουν κερδίσει την ανεξαρτησία τους απέναντι στην πολιτική εξουσία. Σε αντίθεση με την κυβερνητική κηδεμονία που οι διεθνείς ομοσπονδίες επέβαλλαν με τη συνεργασία κι ακολούθως με την ανοχή τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο.