Με τις χειρότερες απώλειες από το 2008 έκλεισε η Γουόλ Στριτ (Wall Street) τη χρονιά που μας πέρασε. Το αμερικανικό χρηματιστήριο συνολικά για το 2018 κατέγραψε τη μεγαλύτερη της βουτιά από τότε – πριν από μία δεκαετία – που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση. Για το έτος, οι βιομηχανικοί δείκτες του Dow μειώθηκαν κατά 5,6%, ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 6,2% και ο Nasdaq μειώθηκε κατά 3,9%.

Πάντως αν και την τελευταία μέρα της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ, την περασμένη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, οι δείκτες έκλεισαν ανοδικά, εντούτοις η αύξηση των τιμών δεν αρκούσε για να αλλάξει την εικόνα. Οι συναλλαγές ήταν ήσυχες… καθώς οι επενδυτές είχαν περισσότερο την προσοχή τους στραμμένη στην πρωτοχρονιάτικη αργία. Οι κύριοι δείκτες σημείωσαν άνοδο νωρίς τη Δευτέρα, με τους παίκτες να βλέπουν σημάδια προόδου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Ο πρόεδρος Τραμπ το Σαββατοκύριακο με tweet έκανε γνωστό ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνομίλησαν τηλεφωνικώς, με τον πρώτο να αναφέρει πως έχει επιτευχθεί «μεγάλη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο.

Σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» φιλοξενούνται δηλώσεις του Τζέφρι Γιου, επικεφαλής του γραφείου επενδύσεων της UBS Wealth Management στο Λονδίνο. Αναφερόμενος στις συνομιλίες Ουάσιγκτον – Πεκίνου τονίζει ότι «όσο συνεχίζουν να μιλούν, αυτό είναι θετικό για την αγορά» και προσθέτει: «Επειτα από μερικές εβδομάδες ταραχής, η αγορά καλωσορίζει κάποια σταθερότητα».

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν τη χειρότερη μέρα τις παραμονές των Χριστουγέννων, αν και από την περασμένη Παρασκευή και έπειτα κατέγραψαν το μεγαλύτερο κέρδος ημέρας.

Σε ένα άλλο σημάδι της αναταραχής στην αγορά, ο δείκτης Cboe Volatility – ένα βαρόμετρο των προσδοκιών των επενδυτών για τις μεταβολές των αποθεμάτων – κατέγραψε την απότομη πρόοδο ενός έτους.

Οι μετοχές στους μεγάλους δείκτες παρέμειναν σταθερά στο κόκκινο για το 2018, ακόμα και με το ράλι της Πρωτοχρονιάς.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 265,06 μονάδων, ή 1,1%, σε 23.327,46 τη Δευτέρα, ενισχυμένος από ένα ράλι μετοχών της Boeing και της Goldman Sachs. Ο δείκτης S&P 500 πρόσθεσε 21,11 μονάδες, ή 0,8%, στις 2.506,85 μονάδες, ενώ το Nasdaq Composite αυξήθηκε κατά 50,76 μονάδες ή 0,8% στα 6.635,28.

Οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο εξελίχθηκαν ακόμη χειρότερα. Η Stoxx Europe 600 έχασε 13% το 2018, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε 13% και ο μέσος όρος μετοχών Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 12%.

Η μεταβλητότητα επηρέασε κι άλλα χρηματιστηριακά εμπορεύματα. Οι τιμές του πετρελαίου χτύπησαν τα πολύχρονα υψηλά επίπεδα τον Οκτώβριο, μόνο για να πέσουν στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι επενδυτές όλο και περισσότερο ανησυχούσαν για ενδεχόμενη γκάμα προσφοράς. Ετσι το αμερικανικό αργό πετρέλαιο (Crude) για τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης του μηνός Φεβρουαρίου ανέβηκε προχθές Δευτέρα 0,2% στα 45,41 δολάρια το βαρέλι, αν και η απώλεια στο τέλος του χρόνου ήταν της τάξης του 25%, για πρώτη φορά μετά το 2015.