Με χιόνια κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, μεγάλα ύψη βροχής αλλά και πολλά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας έκανε ποδαρικό το 2019. Η βελτίωση του καιρού σήμερα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα είναι πρόσκαιρη, καθώς από αύριο έρχονται πολικές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις.

Το κύριο χαρακτηριστικό του «Ραφαήλ» που από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την πρώτη μέρα του χρόνου σάρωσε τη χώρα, ήταν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέχρι τις 6 το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς στο Κολυμπάρι Χανίων το ύψος της βροχής που έπεσε ήταν 194 χιλιοστά, ενώ στη Στενή Ευβοίας άγγιξε τα 136 χιλιοστά. Οι ριπές ανέμου στον Ρωμανό Πάτρας έφτασαν τα 124 χλμ./ώρα και στον Ισθμό της Κορίνθου τα 114 χλμ./ώρα.

Το χαμηλό βαρομετρικό προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στα εθνικά και τα τοπικά οδικά δίκτυα, ενώ χωριά και ταξιδιώτες αποκλείστηκαν για ώρες εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης.

ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ. Το κρύο απέβη μοιραίο για μια 55χρονη, η οποία έχασε τη ζωή της σε χωριό έξω από το Καρπενήσι, όταν τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς το όχημα στο οποίο επέβαινε ακινητοποιήθηκε λόγω του χιονιού και αναγκάστηκε να περπατήσει μέχρι το κατάλυμα όπου έμενε. Το αποτέλεσμα ήταν η άτυχη γυναίκα, μετά από λίγα λεπτά πορείας να χάσει τις αισθήσεις της. Οταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καρπενησίου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Πολλά χωριά στον Νομό Φθιώτιδας αποκλείστηκαν από το χιόνι. Χθες το πρωί ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού 50 ταξιδιωτών από ξενοδοχείο στο Γαρδίκι Φθιώτιδας. Το χιόνι είχε ξεπεράσει τους 80 πόντους, γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκαν ειδικά μηχανήματα για να ανοίξει ο δρόμος. Η περιπέτεια των 50 ταξιδιωτών είχε αίσιο τέλος, αφού απεγκλωβίστηκαν το απόγευμα. Στα λευκά ντύθηκε η Λέσβος, ενώ στα ορεινά των Τρικάλων το χιόνι έφτασε τους 20 πόντους. Στην Αττική η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 100 κλήσεις, κυρίως από τα νότια προάστια, για πτώσεις δένδρων και πινακίδων, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Από τις 7 χθες το πρωί έκλεισε, λόγω χιονόπτωσης, η Λεωφόρος Πάρνηθας.

Ο «Ραφαήλ», όμως, δημιούργησε προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, καθώς πολλά δρομολόγια στο λιμάνι του Λαυρίου, της Θάσου αλλά και στο Ρίο – Αντίρριο διακόπηκαν.

Ωστόσο, μετά τη σημερινή καιρική ηρεμία, με εξαίρεση την Κρήτη, όπου θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και μέσα στην ημέρα, και τη Δυτική Ελλάδα, όπου το βράδυ θα έχουμε βροχές, από αύριο περιμένουμε μία πολύ σημαντική μεταβολή του καιρού, με τσουχτερό κρύο και πολλά χιόνια ακόμα και σε πεδινές – παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από Βορρά προς Νότο.

ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ. Το νέο αυτό ψυχρό κύμα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας, ενώ και η επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει με χαμηλές θερμοκρασίες. «Το φαινόμενο θα ξεκινήσει αύριο ενώ θα είναι ιδιαίτερα έντονο την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο, όπου αρκετές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, και στην Αττική, θα χιονίσει. Σε ορεινές περιοχές, μάλιστα, κυρίως δε, στα χιονοδρομικά, ο υδράργυρος θα πέσει αρκετά κάτω από το μηδέν» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος. Είναι ενδεικτικό πως οι προβλέψεις θέλουν στην Καστοριά την Παρασκευή και το Σάββατο το θερμόμετρο να δείξει ακόμη και -11 βαθμούς Κελσίου.

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Ειδικά στην Αττική, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το επόμενο διήμερο θα το… στρώσει στα βόρεια προάστια του νομού ενώ χιόνι πιθανότατα να δουν και περιοχές με ακόμη χαμηλότερο υψόμετρο. Οσο, δε, για τη θερμοκρασία, στα βόρεια του νομού η μέγιστη θα… κολλήσει στους 0 βαθμούς Κελσίου. «Γενικά περιμένουμε θερμοκρασίες 7 με 8 βαθμούς κάτω από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες».