Σε φιάσκο εξελίσσεται, όπως εκτιμούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η υπόθεση Novartis, το μεγαλύτερο εκ των σκανδάλων της Mεταπολίτευσης κατά την κυβέρνηση. Αν και το Μέγαρο Μαξίμου είχε εξαρχής επενδύσει στην «εργαλειοποίηση», όπως κατηγορείται από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, της Δικαιοσύνης με αιχμή το εν λόγω σκάνδαλο, εντούτοις φαίνεται ότι της γυρίζει μπούμερανγκ. Στον δρόμο για τις εκλογές, το πρωθυπουργικό επιτελείο είχε αποφασίσει να έχει στην προμετωπίδα της προεκλογικής του στρατηγικής τη σκανδαλολογία με κεντρικό στόχο να πληγεί ο βασικός της πολιτικός αντίπαλός της, η ΝΔ.
Ομως, η πρωτοχρονιάτικη σύλληψη και η άσκηση δίωξης για δωροδοκία κι άλλα αδικήματα εις βάρος τού ενός από τους τρεις «προστατευόμενους μάρτυρες» – εκείνου με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου» στην ελληνική δικαστική έρευνα – αναδεικνύει και τις «μαύρες τρύπες», την ανακολουθία και τη βιασύνη στην έρευνα για την υπόθεση Novartis.
Ολα στον βωμό των πολιτικών και κυρίως των εκλογικών σκοπιμοτήτων για την κυβέρνηση, όπως εγκαλείται από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, και το πολιτικό κόστος αναμένεται να είναι μεγάλο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, διότι, όπως τονίζει, οι προστατευόμενοι μάρτυρες αποδείχθηκαν «φούσκα» στο σκέλος της εμπλοκής πολιτικών προσώπων, πρώην πρωθυπουργών και υπουργών. Ομως, η σπουδή της κυβέρνησης τις τελευταίες δύο ημέρες να επενδύσει πολιτικά και επικοινωνιακά στη συγκεκριμένη υπόθεση δείχνει ανάγλυφα και την προσπάθειά της να ξαναφέρει στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος ένα σκάνδαλο που κατά πολλούς έχει βαλτώσει. Παράλληλα, με τη δίωξη στον προστατευόμενο μάρτυρα ενισχύονται εδώ και καιρό οι αιτιάσεις πολιτικών και νομικών ότι η έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι σε λάθος κατεύθυνση.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΙΑΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ. Ηταν 3 Ιανουαρίου 2018 όταν ένας πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας έδινε την πρώτη ένορκη κατάθεσή του στην Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis, με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου» και γινόταν ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας στην εξέλιξη αυτής της δικαστικο-πολιτικής ιστορίας. Στην εκπνοή του 2018, το ίδιο πρόσωπο, που ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που μίλησαν για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, με αποτέλεσμα η δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή, βρέθηκε στην αντίπερα όχθη: από προστατευόμενος μάρτυρας, η αξιοπιστία του οποίου είχε έντονα αμφισβητηθεί, βρέθηκε στη θέση του κατηγορουμένου και μάλιστα για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Στις καταθέσεις που είχε δώσει ενώπιον της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ο νέος κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis είχε βάλει στο κάδρο της υπόθεσης πρώην υπουργούς και έκανε λόγο για αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούσε η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία. Οπως προκύπτει όμως, και από τις καταθέσεις του που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, μετά τη διαβίβασή τους στη Βουλή, δεν έκανε καμία αναφορά σε ενδεχόμενη δική του εμπλοκή με την ερευνώμενη υπόθεση. Το σκηνικό σε ό,τι αφορά το νομικό «status» του προστατευόμενου μάρτυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε να αλλάζει όταν έφτασαν στην κατοχή των εισαγγελέων νέα στοιχεία που αφορούσαν και το δικό του πρόσωπο και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να μην ελεγχθούν. Ετσι, κατά τις ίδιες πληροφορίες αμέσως μετά τις γιορτές, οι εισαγγελείς θα προχωρούσαν στην ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα.
ΣΗΜΑΝΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ. Ωστόσο, το ταξίδι του στο εξωτερικό μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και η πληροφορία από τις αστυνομικές Αρχές ότι θα μετακόμιζε και όλη του την οικοσκευή, σήμανε συναγερμό στη Δικαιοσύνη. Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία ξενύχτησε μαζί με τους εισαγγελείς διαφθοράς, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους. Τελικά επελέγη η λύση να μπλοκαριστεί ο μάρτυρας, λίγο πριν ταξιδέψει στο εξωτερικό μέσω της δικονομικής οδού της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκε και το αρμόδιο τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων για την ανάκληση της προστασίας του προσώπου.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Θεόδωρος Μαντάς εξετάζει όλα τα δικονομικά ενδεχόμενα προκειμένου να αποφασίσει αν θα ασκήσει προσφυγή κατά της διάταξης της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, κάτι που αν τελικά επιλεγεί, αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταθέσει και στις αμερικανικές Αρχές, εισφέροντας και εκεί στοιχεία στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται για την ίδια υπόθεση.