Ορισμένοι εξέτασαν τα λεγόμενά του και έλαβαν τις απαντήσεις που ζητούσαν. Αλλοι, επιχείρησαν να αποκωδικοποιήσουν τις λέξεις του, μία προς μία. Και οι περισσότεροι, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ίσως ο Νίκος Νταμπίζας (περί ου ο λόγος) να έχει το προφίλ του τεχνικού διευθυντή που θα έπρεπε να εργάζεται σε κάθε ελληνική ομάδα.

Το ανωτέρω ενέχει, μάλλον, και το στοιχείο της υπερβολής. Ωστόσο, ποιος αρνείται ότι ο παράγοντας του Τριφυλλιού βοηθά με τις κινήσεις του και κυρίως με τον τρόπο σκέψης του τον Παναθηναϊκό να σταθεί στα πόδια του και εν τέλει να αλλάξει επίπεδο; Ούτε φιοριτούρες, ούτε φρούδες υποσχέσεις. Μόνο ανάλυση των δεδομένων, παράθεση των πεπραγμένων και σχέδιο για το εγγύς μέλλον. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι ο Νίκος Νταμπίζας είναι το ακριβώς αντίθετο το Ακη Ζήκου. Ο πρώτος, κατάφερε να αποκτήσει (και) τεχνογνωσία από τη θητεία του στα ξένα. Ο δεύτερος, μολονότι του δόθηκε η ευκαιρία δύο φορές στην ΑΕΚ, δεν την εκμεταλλεύτηκε. Για να μην είναι κάποιος ολότελα ισοπεδωτικός, ίσως θα έπρεπε ο Ζήκος να έχει και χρόνο άπλετο προκειμένου να δημιουργήσει κάτι στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Τον στερήθηκε. Αλλά στο ποδόσφαιρο που καλώς ή κακώς ζεις την κάθε ημέρα για την κάθε ημέρα, το αποτέλεσμα μετρά και ο Ζήκος δεν κόμισε κάτι νέο όσο διάστημα λειτουργούσε ως υπεύθυνος για την ακαδημία της ΑΕΚ.

Ο Νταμπίζας, όμως, βράχος. Υπεραμύνθηκε του πλάνου που τρέχει από το περασμένο καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό. Εξήγησε πως πρόκειται για επιλογή και όχι για ανάγκη αυτός ο δρόμος, που από μονοπάτι τον κάνει λεωφόρο μαζί με τον Γιώργο Δώνη. Και εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια πως αντί για κάποια μεταγραφή, το προτιμότερο είναι να δαπανήσει χρήματα για την ακαδημία και τα παιδιά που μαθαίνουν ποδόσφαιρο στις εγκαταστάσεις της ομάδας. Το ωραιότερο παράδειγμά του; Από την ώρα που η Τότεναμ κατάφερε να πρωταγωνιστεί σε Αγγλία και Ευρώπη και παράλληλα να προσφέρει ταλέντα στις εθνικές ομάδες του Νησιού δίχως να κάνει μεταγραφές, τότε ασφαλώς μπορεί να το επιτύχει και ο Παναθηναϊκός. Ναι, το αυτονόητο είπε ο Νίκος Νταμπίζας για όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεν παραβίασε κάποια θύρα. Αλλά με τον τρόπο του προέτρεψε τους πάντες να σταθούν σε όσα συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό και να στηρίξουν το εγχείρημά του.

Ο νυν τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟ απέδειξε πως παρά τις δυσκολίες μπορεί να κουμαντάρει με επιτυχία ένα καράβι που έχει ρυτίδες μεν, αλλά στον αντίποδα υπάρχει προοπτική. Γνωρίζει τον τρόπο να δημιουργήσει υπεραξία. Σε εποχές κρίσης, αυτό είναι το μείζον. Και αν αυτό πετύχει, τότε θα έρθουν και οι πωλήσεις που θα συνεπάγονται κέρδος.