Καλή χρονιά σε όλους και όλες και ξεκινώ με ορισμένα πικάντικα που μου μετέφεραν από το Προεδρικό Μέγαρο. Ως γνωστόν, εκεί συναντήθηκαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πρώην πρόεδροι της Βουλής, υπουργοί και αντάλλαξαν ευχές, παρόντος προφανώς του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Εντάξει, όχι μόνον ευχές, αφού έλαβε χώρα και το αναπόφευκτο πολιτικό κους κους. Εκλογές, Τουρκία, Σκόπια, όλα τα είχε η ατζέντα των όσων συζητήθηκαν στα πηγαδάκια. Ενα πηγαδάκι που ξεχώριζε ήταν αυτό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Θανάση Θεοχαρόπουλου, του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Κώστα Γαβρόγλου. Η κουβέντα πήγε στις γραβάτες αν και σημειώθηκε ένα μικροατύχημα όταν ο υπουργός Παιδείας έριξε κατά λάθος πορτοκαλάδα στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, αλλά χωρίς περαιτέρω εχθροπραξίες. Για την ιστορία, η πλειονότητα των παρισταμένων στο Προεδρικό Μέγαρο φορούσε μπλε, ή τέλος πάντων απόχρωσης μπλε, γραβάτες. Ο Θεοχαρόπουλος φορούσε καφέ σκούρα, ενώ στο άνωθεν πηγαδάκι κάποια στιγμή προστέθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Λεβέντης. Ο πάντα πληθωρικός πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ρώτησε λοιπόν τον πρόεδρο της ΝΔ αν θα συγκυβερνούσε με τον Θεοχαρόπουλο και τη ΔΗΜΑΡ. Ο Κυριάκος ετοιμόλογος είπε πως για το καλό της χώρας θα συνεργαζόταν με όλους εκτός του Δημήτρη Κουτσούμπα, αφού τους χωρίζει το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο. Μεταξύ μας, η παραπάνω άποψη δεν νομίζω να στενοχώρησε καθόλου τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ (για την ιστορία, η δική του γραβάτα ήταν μπορντό) και για να μην παρεξηγηθώ, η συζήτηση αφορά μόνον το δημοκρατικό τόξο.

Το ζεϊμπέκικο της ΛΑΕ

Πράκτοράς μου, τώρα, πέρασε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το μεσημέρι, από τα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας στην Πλατεία Κάνιγγος. Κόσμος πολύς, κάλαντα, κρασί, μεζέδες, γνωστά στελέχη της ΛΑΕ (Δέσποινα Σπανού, Στάθης Λεουτσάκος, Δημήτρης Στρατούλης) και βέβαια ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που έριξε και ένα ζεϊμπέκικο υπό τους ήχους του οργανικού της Ευδοκίας. Να πω ότι εδώ η πηγή μου εντόπισε και εκπρόσωπο των Ρομά, τον Βασίλη Στηροκλέα, ο οποίος μάλιστα χαιρέτισε τη γιορτή ενώ είπε πως θα στηρίξει ΛΑΕ. Είδε δε και τη γνωστή ακτιβίστρια Αυγή Βουτσινά, που αν δεν θυμάστε είχε πετάξει μια κότα στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από περίπου τρία χρόνια – τον Ιανουάριο του 2016. Για την ιστορία, οι σύντροφοι της ΛΑΕ θεωρούν πως θα μπουν στη Βουλή, όποτε κι αν γίνουν εκλογές.

Κάλεσμα στη Συρία

Αν αναρωτιέστε πού βρίσκεται ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, να σας πω ότι αυτές τις ώρες είναι στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στην περιοχή της Ροζάβα (de facto αυτόνομη κουρδική περιοχή), όπου όπως είπε τον κάλεσαν «φίλοι Κούρδοι». Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ραδιοφωνικός σταθμός αποκάλυψε ότι ως πρώην υπουργός σκοπεύει να γράψει ένα γράμμα στην Κομισιόν όπου θα εξηγεί γιατί πρέπει να υποστηριχθούν τα καμπ στην περιοχή ώστε να μην υπάρξει νέο ρεύμα προσφυγιάς προς την Ευρώπη.

Ανήμερα τα Φώτα

Ως το σημαντικότερο γεγονός του 2018 για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθοδοξία χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τη χορήγηση της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας και πλέον ετοιμάζεται να παραδώσει στον νέο προκαθήμενο της ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιο, ανήμερα τα Φώτα στο Φανάρι, τον λεγόμενο τόμο της Αυτοκεφαλίας. Οπως είπε χθες ο Πατριάρχης από τον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου χοροστάτησε στην πρώτη Θεία Λειτουργία του χρόνου, «η υπέρβασις των διασπάσεων και η ενότης εκαρποφόρησαν». Οι Ρώσοι πάντως επιμένουν να αντιδρούν και απειλούν με σχίσμα. Με επιστολή που έστειλε στον Βαρθολομαίο ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος τον καλεί ξανά να μην επισφραγίσει την πνευματική ανεξαρτητοποίηση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Ο Τσίπρας στο Αθαμάνιο

Κάτι αποκλειστικό: χθες το βράδυ εθεάθη στο χωριό του, το Αθαμάνιο Αρτας, ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, κανονίστηκε τραπέζι για το βράδυ σε τοπικό καφενείο. Να ξέρετε πως ο Πρωθυπουργός μάλλον δεν ενημέρωσε κανέναν, αφού μαθαίνω πως ακόμη και η υπουργός και Αρτινή Ολγα Γεροβασίλη έλεγε προχθές πως θα έφευγε η ίδια για Αθήνα και θα επέστρεφε στην περιοχή τα Φώτα…

Εφυγε από τη ζωή

Μέσα στον ρυθμό των ημερών μετρήσαμε και μια απώλεια. Η Χρυσούλα Γιαταγάνα, πρώην βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην εισαγγελέας, έφυγε στα 74 της χρόνια. Να θυμίσω πως είχε πάρει το βραβείο Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς «Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου» από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για τη συνολική προσφορά της στον χώρο της Δικαιοσύνης. Πολιτικά, είχε εκλεγεί βουλευτής με τους ΑΝΕΛ τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 ενώ ανεξαρτητοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.