Χαρακτηριστικά συναγερμού και εκκίνησης για την εκλογική χρονιά που μόλις ξεκίνησε έδωσε στο φετινό πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το σύντομο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ είναι φανερό ότι επιχειρεί να δείξει στους πολίτες πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι φόροι εξακολουθούν να «πνίγουν τους Ελληνες», ενώ συνεχίζονται η ανομία και η ανασφάλεια. Και γι’ αυτό, καταλήγει, είναι απαραίτητη η πολιτική αλλαγή με μία κυβέρνηση της ΝΔ που θα «έχει σχέδιο», «θα φέρει ενότητα και όχι πόλωση», «περισσότερες και καλύτερες δουλειές». Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του δηλαδή είναι κάτι σαν οδικός χάρτης για το πώς θα κινηθεί η ΝΔ από τώρα μέχρι και τις εκλογές. Μοιάζει με μίνι προεκλογική ομιλία και κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Στην Πειραιώς γνωρίζουν καλά πως είτε οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας είτε τον Μάιο ή ακόμη και νωρίτερα ο προεκλογικός αγώνας για τη ΝΔ ουσιαστικά έχει αρχίσει «χθες». Και στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το παραπάνω να φτάσει όχι μόνο στον κομματικό μηχανισμό αλλά σε όλη την κοινωνία, και μάλιστα από την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς.

Ο σχεδιασμός του επιτελείου της Πειραιώς είναι, όλο το διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές, από τη μία να επιμένει να υπενθυμίζει στην κοινωνία όλα τα «δεινά» που έφερε στη χώρα η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και από την άλλη να εξηγεί τι θα κάνει μία κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως όλα δείχνουν, ο προεκλογικός αγώνας από πλευράς ΝΔ θα έχει και σκληρό ροκ αλλά και το θετικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει στους πολίτες. Βασική στόχευση της ΝΔ είναι, μεταξύ άλλων, να επικεντρωθεί στο ζήτημα της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας μετά τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ημερών. Ζητήματα που επισημαίνει άλλωστε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως «η ανομία γεμίζει με ανασφάλεια την καθημερινότητα των πολιτών». Μεγάλο βάρος των επιθέσεων που η ΝΔ θα εξαπολύει προς την κυβέρνηση έως τις κάλπες θα δοθεί και στην οικονομία. «Οι φόροι εξακολουθούν να πνίγουν τους Ελληνες» ήταν το σαφές στίγμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο πως την περίοδο της προεκλογικής μάχης η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αφήσει χωρίς σχολιασμό τα σημάδια αδυναμίας συντονισμού κρατικών υπηρεσιών και υπουργών. «Πολλοί συμπολίτες μας έχασαν άδικα τη ζωή τους από την ανικανότητα του κράτους» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία σαφή αναφορά του στα θύματα από τις πλημμύρες στη Μάνδρα και από τις φωτιές στο Μάτι. Εμφανές είναι ακόμη ότι η ΝΔ θα επικεντρώσει τα πυρά της και στα συνεχή ψέματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ενδεικτικό παράδειγμα, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Η ΝΔ την καυτηρίασε χαρακτηρίζοντάς τη ως «τα εγκαίνια της ντροπής» και «του μουσαμά» που «συνοψίζουν με τον καλύτερο τρόπο την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μια τετραετία ψεμάτων, ανικανότητας και φτηνής προπαγάνδας».

Την ίδια ώρα, δε, η αξιωματική αντιπολίτευση στοχεύει να αναδείξει φαινόμενα διαφθοράς, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής υπουργών και στελεχών, σε μία προσπάθεια να καταδειχθεί ότι είναι μύθος το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα όμως οι επιτελείς της Πειραιώς έχουν δώσει σαφείς εντολές σε βουλευτές και στελέχη να αναδεικνύουν σε κάθε τους δημόσια παρουσία το πρόγραμμα και τις προτάσεις της ΝΔ. Οπως λένε, και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται αλλά και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που θα πρωταγωνιστήσει το 2019. Κι αυτό δείχνει, προσθέτουν, πως η κοινωνία εμπιστεύεται τη ΝΔ. Πρόθεσή τους είναι όμως αυτό το ρεύμα να διευρυνθεί. Ακριβώς γι’ αυτό στο μήνυμά του για το νέο έτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η χώρα δεν αντέχει άλλους διχασμούς ούτε άλλη πόλωση. «Χρειάζεται ενότητα, αλληλεγγύη και σχέδιο για το αύριο» είπε, θέλοντας να δείξει ότι εκείνος απευθύνεται σε όλους.