Επτά μόλις ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ και τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια προετοιμάζονται για την τελική φάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν για τον Ζόραν Ζάεφ, η αλλαγή του Συντάγματος (και κατ’ επέκταση, του ονόματος) της γείτονος χώρας θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου. Το τελικό κείμενο της συμφωνίας, μαζί με τις συνταγματικές τροποποιήσεις στα Σκόπια, αναμένεται να έρθει στην ελληνική Βουλή το νωρίτερο στις αρχές του επόμενου μήνα.
Για τον Ζόραν Ζάεφ, η αποστολή είναι μία και πολύ συγκεκριμένη: να καταφέρει να ενώσει συμπολιτευόμενους βουλευτές και αντάρτες της αντιπολίτευσης, με στόχο να πετύχει την αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται. Η αμνηστία που δόθηκε πριν από μερικές εβδομάδες για τα επεισόδια του 2017 φαίνεται πως εξασφάλισε την ψήφο των οκτώ αντιπολιτευόμενων βουλευτών που ήδη έχουν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας και που την είχαν θέσει ως όρο για να συνεχίσουν τη στήριξη. Η πολιτική αυτή κίνηση, όμως, δημιούργησε πρόβλημα εντός του κυβερνητικού σχηματισμού και ανάμεσα στους υποστηρικτές της πολιτικής Ζάεφ, που βλέπουν τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να υποχωρεί απέναντι σε θέματα θεσμών με σκοπό να πετύχει τις αλλαγές που επιδιώκει. Οι προσπάθειες του Ζάεφ δείχνουν ξεκάθαρα πόσο σημαντική θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών για τη χώρα του, αλλά και για τον ίδιο – καθώς έχει βασίσει ολόκληρο το κυβερνητικό του πρόγραμμα στη διασφάλιση της δυτικής πορείας της ΠΓΔΜ. Κι αυτή επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τις Πρέσπες, που ανοίγουν τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Εφόσον οι αλλαγές στο Σύνταγμα γίνουν δεκτές από το σκοπιανό κοινοβουλευτικό σώμα, το μπαλάκι μετατίθεται στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα και με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάλειμμα από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, η συμφωνία θα έρθει «στην ώρα της», επισημαίνοντας πως «δεν έχει αποφασίσει ακόμα» εάν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτιο. Παράλληλα, έδωσε τέλος στα σενάρια για καθυστέρηση της ψήφισης του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως θα γίνει με λίγες μέρες καθυστέρηση «για τεχνικούς λόγους». Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως το κείμενο της συμφωνίας είναι δεσμευτικό – και η επικύρωσή της δεν μπορεί να απέχει πολύ από την ψήφιση για την είσοδο των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η κυβέρνηση επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως η πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας υπάρχει, ακόμα και χωρίς τον Πάνο Καμμένο, που έχει δηλώσει πως όχι μόνο δεν θα την ψηφίσει, αλλά θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση. Η αισιοδοξία αντλείται από το γεγονός ότι τέσσερις εκ των βουλευτών του Ποταμιού, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του κόμματος, βλέπουν με θετική διάθεση τη συμφωνία – ο Σταύρος Θεοδωράκης, πάντως, έχει τονίσει πως η στάση που θα κρατήσει έχει να κάνει με το περιεχόμενο της αναθεώρησης στα Σκόπια και πως αποσυνδέει την ψήφιση της συμφωνίας από ενδεχόμενη στήριξη στην κυβέρνηση. Πέραν αυτών, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει θετικά, ενώ αναμένεται η στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Η πρωτοχρονιάτικη ενημέρωση έβγαλε μία ακόμα είδηση. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται στις αρχές του χρόνου να ταξιδέψει στην Τουρκία και να έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος, ερωτώμενος για τον χρονικό ορίζοντα του ταξιδιού, ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Κι αυτό, την ώρα που η ελληνική και η τουρκική πλευρά έχουν ανοιχτά μέτωπα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.