«Τι τρόπος για να ξεκινήσει η χρονιά».

Το μότο της Ευρωλίγκας – που συνοδεύεται και από ένα αντίστοιχο βιντεάκι – για τη νέα χρονιά αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό μπάσκετ και για το δικό μας classico, που διαχρονικά έχει κερδίσει κάθε άλλο αντίστοιχο στην Ευρωλίγκα και αποτελεί ένα από τα παιχνίδια που πρέπει κάθε τρελός μπασκετόφιλος να ζήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Μεθαύριο στο ΣΕΦ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται σε έναν ακόμα κορυφαίο αγώνα που συγκεντρώνει τα βλέμματα όλης της Γηραιάς Ηπείρου και όχι μόνο.

Μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ήδη ελκυστικό ντέρμπι δίνει η ταυτόχρονη παρουσία δύο μεγάλων και ατακαδόρων προπονητών στους πάγκους, με τον Ρικ Πιτίνο να έχει αναλάβει τον Παναθηναϊκό κόντρα στον – από το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό – Ντέιβιντ Μπλατ.

Αμερικανοθρεμμένοι και οι δύο, με τον τεχνικό του Ολυμπιακού βέβαια να είναι πολύ πιο κοντά στο ευρωπαϊκό πρότυπο, δίνουν ξεχωριστή αίγλη στο εν λόγω παιχνίδι. Το οποίο μάλιστα έχει αποκτήσει και έξτρα credit από το γεγονός ότι η τελευταία εβδομάδα άλλαξε άρδην την ψυχολογία στα δύο στρατόπεδα.

Με τον Ολυμπιακό των έξι νικών σε επτά αγώνες (με μεγάλα διπλά σε αυτή τη σειρά παιχνιδιών σε Βαρκελώνη και Μόναχο) να γνωρίζει ήττα-σοκ στην Τουρκία από την ουραγό (και μόλις με μία νίκη μέχρι το συγκεκριμένο παιχνίδι, έχοντας αντίθετα 12 συνεχόμενες ήττες!) Νταρουσάφακα.

Την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός των πέντε ηττών στα τελευταία έξι παιχνίδια (εντός από Φενέρ και Μιλάνο και εκτός από Μπασκόνια, Χίμκι και Ρεάλ και μόλις με μία νίκη εντός επί της Νταρουσάφακα) να καταβάλλει με εντυπωσιακό τρόπο την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στην οποία λίγο έλειψε να βάλει 100 πόντους – ενώ της έβαλε 36 σε ένα (2ο) δεκάλεπτο!

Αλλαγή κλίματος

Η έλευση του Ρικ Πιτίνο (αλλά και τα… γαλλικά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στα αποδυτήρια μετά τον αγώνα με την Νταρουσάφακα) έκανε παίκτες-φαντάσματα όπως ο Λάσμε και ο Λεκαβίτσιους για παράδειγμα να βγάζουν ρεπερτόριο από τις καλύτερες μέρες της καριέρας τους κόντρα στους Μοσχοβίτες, δείχνοντας ότι κάποιες φορές και ο Αγιος (παίκτης) φοβέρα θέλει…

Γιατί πλέον κάποιοι παίζουν και για τα συμβόλαιά τους και δεν ήταν τυχαία η ατάκα του Ρικ Πιτίνο στους παίκτες του, να παίξουν σαν να έχουν συμβόλαιο μιας βραδιάς!

Ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από την Πυλαία κόντρα στον ΠΑΟΚ, σε μια έδρα πολύ πιο δύσκολη από πλευράς ατμόσφαιρας από αυτή στην Νταρουσάφακα και το πιο ευχάριστο ήταν η απόδοση του Γιώργου Πρίντεζη που δείχνει να ανεβαίνει την κατάλληλη στιγμή, ενώ και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ στάθηκε στο ύψος του (θα έχει πολύ δύσκολο έργο μεθαύριο).

Περίπατο (στο δεύτερο ημίχρονο) έκανε ο Παναθηναϊκός στην Πάτρα κόντρα στον Προμηθέα με έναν εξαιρετικό Νίκο Παππά, που δηλώνει ενθουσιασμένος από την πρώτη του επαφή με τον Ρικ Πιτίνο.

«Είναι ο πρώτος προπονητής στην καριέρα μου που λέει κάτι τέτοιο και τον ευχαριστώ πολύ. Να τα λέμε κι αυτά. Επίσης δεν έχω πρόβλημα να πω ότι κι εγώ τον αγαπώ πολύ. Είναι εξαιρετικός. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και το καλοκαίρι να με καλέσει στο Μαϊάμι, όπου έχω ακούσει ότι έχει ένα πολύ ωραίο εξοχικό» απάντησε μέσω της «Πράσινης» ο έμπειρος άσος στο μήνυμα αγάπης του Πιτίνο.