Η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ ξεκίνησε χθες, με τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν να είναι το πρώτο στέλεχος των Δημοκρατικών που ανακοίνωσε πως ξεκινά διαδικασίες για τον σχηματισμό διερευνητικής επιτροπής σχετικά με την υποψηφιότητά της για το προεδρικό χρίσμα. Με την επιτροπή αυτή η πρώην καθηγήτρια Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ θα μπορεί να συγκεντρώνει χρήματα για την προεκλογική της εκστρατεία.

Η 69χρονη γερουσιαστής της Μασαχουσέτης ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος και είναι από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Τραμπ, με τον οποίο έχει συχνά αντιπαραθέσεις. Ο αμερικανός πρόεδρος συχνά την αποκαλεί Ποκαχόντας επειδή στις ομιλίες της είχε αναφέρει ότι η καταγωγή της είναι ινδιάνικη. Ο Τραμπ το αμφισβητούσε και την κορόιδευε, έως ότου η Γουόρεν πριν από μερικούς μήνες έκανε γενετικό τεστ που απέδειξε την καταγωγή της από τη φυλή των Τσερόκι.

«Η αμερικανική μεσαία τάξη δέχεται επίθεση» ανέφερε η Γουόρεν στο βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της. «Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Οι δισεκατομμυριούχοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις ήθελαν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας και γι’ αυτό επιστράτευσαν πολιτικούς για να τους κόψουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας αυτής».

Η Γουόρεν έχει ταχθεί υπέρ των μεγαλύτερων ελέγχων στη Γουόλ Στριτ και στις τράπεζες, ενώ έχει καταγγείλει τον Τραμπ ως «ανασφαλές αρπακτικό» με ατζέντα «ρατσισμού, σεξισμού και ξενοφοβίας», ενώ ο Τραμπ την έχει χαρακτηρίσει «ανόητη» και «κάθαρμα», με «άσχημο στόμα». Μετά την ανακοίνωσή της, ο Τραμπ σε τηλεφωνική συνέντευξη στο δίκτυο Fox κορόιδεψε και πάλι τον ισχυρισμό της ότι έχει προγόνους Ινδιάνους και όταν ρωτήθηκε εάν νομίζει πως η Γουόρεν πραγματικά πιστεύει ότι μπορεί να τον νικήσει, απάντησε: «Δεν ξέρω, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ψυχίατρό της».

Δεν είναι λίγα τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος που ήδη έχουν αφήσει να εννοηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι μπορεί να διεκδικήσουν το προεδρικό χρίσμα. Μεταξύ αυτών οι γερουσιαστές Καμάλα Χάρις, Κόρι Μπούκερ και Κίρστεν Γκίλιμπραντ, όπως και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η Γουόρεν χαιρέτισε «την ισχυρή και ολοένα αυξανόμενη ομάδα των Δημοκρατικών» με τους οποίους μοιράζεται τα ίδια επιχειρήματα και πρόσθεσε: «Ετσι χτίζουμε ένα κίνημα. Το κάνουμε μαζί».

ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΟΥΡΣΑ. Ομως η διεκδίκηση του χρίσματος στο Δημοκρατικό Κόμμα θεωρείται ότι θα είναι η πιο ανοιχτή κούρσα από το 1992: το κόμμα δεν διαθέτει έναν δημοφιλή ηγέτη ούτε μια κοινά αποδεκτή ιδεολογική κατεύθυνση. Επειτα από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο στις οποίες πολλές γυναίκες, αριστεροί, μειονότητες και νέοι στην ηλικία δημοκρατικοί υποψήφιοι νίκησαν, οι προεδρικές προκριματικές της επόμενης χρονιάς θα διεξαχθούν πάνω στο ποιος διαθέτει την σωστή πολιτική για το κόμμα, προκειμένου να εκδιωχθεί από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ. Η μεγάλη ποικιλία υποψηφίων θα αναγκάσει τους ψηφοφόρους του κόμματος να εξετάσουν και το ποια είναι η καλύτερη στρατηγική προσέγγιση ώστε να ηττηθεί ο Τραμπ. Θα πρέπει δηλαδή να θέσουν τόσο ερωτήσεις ιδεολογικής καθαρότητας όσο και το ποιος υποψήφιος θα διαθέτει τη μεγαλύτερη απήχηση σε περισσότερες δημογραφικές ομάδες όπως τους αγρότες, τις γυναίκες που ζουν στα προάστια, τους φοιτητές, καθώς και τους μαύρους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους των νότιων πολιτειών.