Μεγάλα παραμένουν, όπως όλα δείχνουν, τα προβλήματα πολλών ιταλικών τραπεζών, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης στη Ρώμη και της Κομισιόν να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα που λέγεται Ιταλία και να καθησυχάσουν τις αγορές.

Χθες, την πρώτη εργάσιμη ημέρα του 2019 για τον τραπεζικό κλάδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διόρισε τρεις προσωρινούς διαχειριστές για να αναλάβουν τα ηνία της Banca Carige. Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την αδυναμία που δήλωσε η τράπεζα να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια που ήταν απαραίτητα για τη λειτουργία της.

Την ίδια στιγμή, νέα ανεξάρτητα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία μειώθηκε τον Δεκέμβριο για τρίτο συνεχή μήνα. Πρόκειται για σημάδι ότι η χώρα βρίσκεται κοντά σε μία ακόμη ύφεση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και το δημόσιο χρέος.

Η Ιταλία έχει ήδη διασώσει το 2016 τη Monte dei Paschi di Siena και έχει στηρίξει το 2017 τη σωτηρία δύο μικρότερων τραπεζών από την Intesa Sanpaolo.

Η Banca Carige, που είναι η δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, απέτυχε τον προηγούμενο μήνα να λάβει πράσινο φως από τους μετόχους της για έκδοση νέων μετοχών συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ. Η προσπάθεια αυτή έγινε στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης των τραπεζών που εκπόνησαν τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με στόχο να προφυλαχθεί ο κλάδος από μια νέα κρίση. Η Banca Carige έχει συγκεντρώσει από το 2014 συνολικά 2,2 δισ. ευρώ από επενδυτές. Ομως την ίδια περίοδο οι απώλειές της από τα κόκκινα δάνεια ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ.

Τώρα οι διαχειριστές αναμένεται να ξεκινήσουν συνομιλίες με το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ιταλίας (FITD), το οποίο πέρυσι αγόρασε μετατρέψιμο ομόλογο της τράπεζας, ύψους 320 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να τη βοηθήσει να αντλήσει κεφάλαια, μετέδωσε το Reuters.

Οπως ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διόρισε (…) τρεις προσωρινούς διαχειριστές και τριμελή επιτροπή εποπτείας για να ηγηθούν της Banca Carige και να αντικαταστήσουν το Διοικητικό της Συμβούλιο». Η κίνηση αυτή έγινε μετά τη χθεσινή παραίτηση μελών του ΔΣ της ιταλικής τράπεζας. Νωρίτερα οι εποπτικές Αρχές του Χρηματιστηρίου της Ιταλίας είχαν αποφασίσει την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Banca Carige.

Η ΕΚΤ που εποπτεύει απευθείας την Banca Carige είχε ζητήσει από την τράπεζα να προχωρήσει σε ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και να κινηθεί ώστε να συγχωνευτεί με μεγαλύτερη τράπεζα. Καθώς όμως τα τελευταία χρόνια η τράπεζα είχε πουλήσει πολλά από τα καλύτερα «ασημικά» της, όπως είναι θυγατρικές της στον κλάδο των ασφαλειών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, τώρα είναι πιο δύσκολο να βρεθεί στρατηγικός εταίρος, όπως σημειώνει το Reuters.

Ο μεγαλύτερος επενδυτής της Banca Carige με ποσοστό 27,6% είναι η οικογένεια Μαλακάλζα που δραστηριοποιείται στη χαλυβουργία. Η οικογένεια είχε μπλοκάρει την προσπάθεια για έκδοση νέων μετοχών σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου. Το σκεπτικό του βασικού μετόχου ήταν να ξεκαθαρίσουν πρώτα τα σχέδια για το μέλλον της τράπεζας, να συζητηθούν πιθανά σχέδια συγχώνευσης και να εξεταστεί το θέμα με την ΕΚΤ.