Ο μοναδικός σωφρονιστικός υπάλληλος, που είχε υπό την εποπτεία του τους 259 κρατουμένους στην Δ’ Πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού, κλείδωσε άπαντες στα κελιά τους στις 8 το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και έδωσε σχετική αναφορά ότι όλα ήταν εντάξει. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, περίπου στις 8.30 με 8.40 το ίδιο βράδυ, δύο υπόδικοι αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι ήταν κρατούμενοι για κλοπές και ληστεία ο ένας εξ αυτών, κατάφεραν εκμεταλλευόμενοι τα κενά και τις τεχνικές αδυναμίες φύλαξης του μεγαλύτερου σωφρονιστικού καταστήματος της χώρας να οργανώσουν με απόλυτη επιτυχία – όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος – την πρωτοχρονιάτικη απόδρασή τους. Μία απόδραση που από τον τρόπο εκτέλεσής της μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι είχε μελετηθεί και είχε οργανωθεί λεπτομερώς από τις προηγούμενες μέρες.

ΕΚΟΨΑΝ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο δραπέτες έκοψαν τα κάγκελα στο παράθυρο του κελιού 17, όπου ήταν κρατούμενοι, και βρέθηκαν στο αποκαλούμενο μικρό – «τυφλό» προαύλιο και από εκεί με τη χρήση ενός γάντζου και ενός αυτοσχέδιου ιμάντα που είχαν φτιάξει με λουριά από τσάντες κατάφεραν και πέρασαν τον εξωτερικό μαντρότοιχο της φυλακής χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν. Οταν χθες το πρωί ο σωφρονιστικός υπάλληλος που είχε βάρδια τη δεύτερη μέρα του χρόνου πήγε για την καταμέτρηση, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μία διαδικασία ρουτίνας, διαπίστωσε ότι οι δύο κρατούμενοι είχαν αποδράσει και έτσι σήμανε συναγερμός.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η απόδραση των δύο κρατουμένων έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας, αλλά την επίμαχη ώρα η σκηνή δεν έγινε αντιληπτή. Κι αυτό γιατί, όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» πηγές από τον χώρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι πενήντα και πλέον κάμερες που λειτουργούν στο συγκρότημα των φυλακών δίνουν μεν εικόνα στο control room, αλλά τα πλάνα τους εναλλάσσονται κάθε πέντε δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά στη συνολική και ταυτόχρονη αποτύπωση όλων όσα συμβαίνουν στον χώρο.

Το σημαντικότερο πάντως πρόβλημα, που αναφύεται μία ακόμα φορά με αφορμή τη χθεσινή απόδραση, όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Σπύρος Καρακίτσος, είναι η υποστελέχωση των φυλακών. Πρόβλημα που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, ιδιαίτερα στις μέρες εορτών, κατά τη διάρκεια των οποίων το προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών και την ασφαλή λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος.

Επιπλέον, όπως προσθέτει ο Σπύρος Καρακίτσος, τώρα που έχει προχωρήσει η τεχνολογία, απαιτείται η λήψη άλλων τεχνικών μέτρων ασφαλείας. Για παράδειγμα, σε άλλες φυλακές στη χώρα μας, σε περίπτωση που κάποιος κρατούμενος μετά την καταμέτρηση επιχειρήσει να βγει από το κελί του και να βρεθεί στο «τυφλό» προαύλιο, σημαίνει συναγερμός. Ωστόσο, στις φυλακές του Κορυδαλλού δεν υπάρχει αντίστοιχο μέτρο ασφαλείας.

ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ. Ενα από τα πάγια αιτήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων εδώ και χρόνια εκτός από την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, είναι και η λήψη μέτρων ασφαλείας. Οι δύο αυτές ελλείψεις είναι βασικές, καθώς συνδέονται, όπως λένε, με τη διαβίωση των κρατουμένων, την ασφάλειά τους και την αποφυγή περιστατικών απόδρασης.

Οπως ήταν αναμενόμενο η απόδραση των δύο υποδίκων έθεσε επί ποδός το υπουργείο Δικαιοσύνης. Λίγα λεπτά μετά την ενημέρωση που είχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, αμέσως μετέβησαν στη φυλακή Κορυδαλλού στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διακρίβωση των γεγονότων, ενώ διατάχθηκε έκτακτος έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Καταστημάτων Κράτησης. Παράλληλα, διατάχθηκε κα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας από εισαγγελικό λειτουργό.

Από την πλευρά του μάλιστα το υπουργείο Δικαιοσύνης σε επίσημη ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «ειδικά για το χρονικό διάστημα των εορτών έχουν δοθεί ρητές εντολές στα καταστήματα κράτησης από το υπουργείο (στις 11 Δεκεμβρίου 2018, στις 19 Δεκεμβρίου 2018 και στις 27 Δεκεμβρίου 2018) για επίταση των μέτρων ασφαλείας».

Ωστόσο, όπως αντιτείνεται από την πλευρά των σωφρονιστικών, για τον σχεδιασμό και την τήρηση της ασφάλειας των φυλακών δεν επαρκούν μόνο τα μέτρα στα χαρτιά, αλλά απαιτείται να επιλυθούν τα χρονίζοντα  προβλήματα.