ΚΑΡΔΙΑ
Η θορυβώδης αναπνοή
Η 90χρονη μητέρα μου έχει στεφανιαία νόσο, την οποία αντιμετωπίζει καλά εδώ και πολλά χρόνια με φάρμακα. Τελευταία έχει κάπως θορυβώδη αναπνοή όταν κάνει μια κίνηση που απαιτεί προσπάθεια (λ.χ. σκύψιμο). Η ίδια λέει ότι δεν αισθάνεται πόνο ή άλλο ενόχλημα. Είναι κάτι ανησυχητικό; Χρειάζεται εξετάσεις; (Κ.Γ.)
Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιούφης απαντά ότι η θορυβώδης αναπνοή κατά την προσπάθεια και ιδιαίτερα κατά το σκύψιμο σηματοδοτεί ότι η καρδιά αντεπεξέρχεται με δυσκολία στις αυξημένες ανάγκες για αίμα και οξυγόνο και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με υπερηχογράφημα καρδιάς και δοκιμασία κοπώσεως. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που η μητέρα σας είναι αρκετά ηλικιωμένη, χρειάζεται ο θεράπων γιατρός να εκτιμήσει τη λαμβανόμενη αγωγή της, για πιθανή ενίσχυση της αντιστηθαγχικής αγωγής ή χορήγηση περισσότερης διούρησης.\
ΔΕΡΜΑ
Η υγιεινή στην ακμή
Είναι αλήθεια ότι η ακμή οφείλεται σε κακή προσωπική υγιεινή; Περνά μόνη της κάποια στιγμή ή χρειάζεται θεραπεία; (Ι.Μ.)
Ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Ρηγόπουλος αναφέρει ότι αν κανείς πιστεύει στον μύθο ότι η ακμή οφείλεται στην κακή υγιεινή, θα ανακαλύψει σύντομα ότι το επίμονο πλύσιμο με τρίψιμο του προσώπου θα ερεθίσει επιπρόσθετα το δέρμα και θα επιδεινώσει την ακμή. Η ιδεώδης προσέγγιση στην υγιεινή της ακμής θα πρέπει να περιλαμβάνει: 1) Πλύσιμο πρωί και βράδυ με ήπιο καθαριστικό και απαλό στέγνωμα με καθαρή και στεγνή ατομική πετσέτα. 2) Εφαρμογή της θεραπείας που σας σύστησε ο δερματολόγος γιατρός σας. Οπως και τα άλλα δερματικά νοσήματα, έτσι και η ακμή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά. Κάποιες μορφές ακμής, όπως είναι η κυστική, μπορεί να προκαλέσουν άσχημες ουλές στο πρόσωπο ή σε άλλα μέρη του σώματος όπου εμφανίζεται. Είναι βέβαιο ότι όσο ενωρίτερα αρχίσετε την κατάλληλη θεραπεία, τόσο συντομότερα θα βελτιώσετε την εικόνα του δέρματός σας.