Η έλευση του νέου έτους δημιουργεί κατά κανόνα αισιοδοξία για εκείνα που έρχονται. Συνοδεύεται όμως, και από συνήθειες που μας στοιχειώνουν, όπως είναι η δέσμευση για (ανέφικτους συχνά) στόχους, που θέτουμε για την καινούργια χρονιά.

«Η εμπειρία των αλλαγών είναι για πολλούς απογοητευτική. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να διερευνήσω τι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας σας», σημειώνει ο οικογενειακός γιατρός και λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Harvard –  κλινικός βοηθός καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Tufts, Marcelo Campos. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος μας προτείνει να πάρουμε μολύβι και χαρτί και να απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις.

1. Γιατί θέλετε την αλλαγή;

Είναι σημαντικό να εντοπίσει κανείς το πραγματικό κίνητρο που κρύβεται πίσω από την ανάγκη αλλαγής. «Θέλετε να είστε καλά για να απολαύσετε πραγματικά τις καλοκαιρινές διακοπές; Τα εγγόνια σας είναι η αιτία που θέλετε να νιώθετε ευεξία; Ή μήπως απλά θέλετε να βελτιώσετε την εικόνα σας; Προσπαθήστε να πάτε όσο το δυνατόν πιο βαθιά αναζητώντας απαντήσεις. Προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα είναι η ζωή σας αφού έχετε κάνει την αλλαγή…» προτείνει ο Marcelo Campos.

2. Είναι ο στόχος σας συγκεκριμένος και μετρήσιμος;

Οι στόχοι που θέτει κανείς πρέπει να είναι εφικτοί, συμβουλεύει ο ειδικός, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή είναι μια διαδικασία. «Είναι σημαντικό να μην είστε πολύ φιλόδοξοι. Πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν έναν στόχο που μπορεί να είναι πολύ δύσκολος για να επιτευχθεί. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι επιτυγχάνονται αργά και σταδιακά, οπότε προσδιορίστε τις μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε με επιτυχία».

3. Εχετε σχέδιο;

Ανευ πλάνου, η αποτυχία είναι βέβαιη. «Να είστε ρεαλιστές για το τι μπορείτε να κάνετε. Καταστρώστε ένα απλό και ακριβές σχέδιο. Για παράδειγμα, θα αντικαταστήσω το παγωτό με φρούτα μετά το δείπνο, τρεις νύχτες την εβδομάδα. Θα κάνω μαθήματα ισπανικών δύο φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά. Καταγράψτε τα βήματα σε ένα ημερολόγιο και κρεμάστε το σε έναν τοίχο στο σπίτι ή στο γραφείο. Μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος είναι να κατεβάσετε εφαρμογές που σας βοηθούν να παρακολουθείτε την πρόοδό σας».

4. Ποιος μπορεί να σας υποστηρίξει;

Ποιος μπορεί να είναι ο συνοδοιπόρος σας σε αυτό το ταξίδι; Εντοπίστε τον και ζητήστε την υποστήριξή του. Μπορεί να είναι ο σύντροφός σας, ένας φίλος ή γείτονας. Μαγειρέψτε μαζί, γυμναστείτε, κάντε μαθήματα, ταξιδέψτε. Μία επίσης καλή λύση είναι να δημοσιεύσετε τους στόχους σας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεσμεύεστε για την αλλαγή. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τον εικονικό κόσμο – υπάρχουν πολλές εφαρμογές και online ομάδες υποστήριξης, διαθέσιμες δωρεάν. Πάρτε κουράγιο από τη δύναμη της κοινότητας, ενημερωθείτε για την πρόοδο των άλλων και μέσω των εμπειριών τους αναζητήστε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

5. Πώς θα γιορτάσετε τη νίκη σας;

Κάθε βήμα που σας φέρνει πιο κοντά στον στόχο σας είναι σημαντικό. Επενδύστε μόλις 20 δευτερόλεπτα την ημέρα, όχι μόνο για να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας, αλλά για να αναλογιστείτε την εξέλιξη και κυρίως δώστε ιδιαίτερη σημασία στα οφέλη που απολαμβάνετε. Η εξάσκηση και η επανάληψη είναι θεμελιώδεις, αλλά δεν ισοδυναμούν με μάθηση. Ο Marcelo Campos δίνει ένα πρακτικό παράδειγμα: «Το περπάτημα για 15 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα είναι σημαντικό, αλλά η απόλαυση της άσκησης ως κάτι που σας κάνει να νιώθετε πιο δυνατοί και υγιέστεροι, βιώνοντας λιγότερους πόνους,  είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσετε να περπατάτε». Και συνεχίζει: «Κατ΄ αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας να μετατρέπει τους στόχους σας σε συνήθεια».

Σε κάθε περίπτωση, η απογοήτευση και ο θυμός δεν είναι καλοί σύμβουλοι. «Συγχωρήστε τον εαυτό σας σε περίπτωση αποτυχίας και αναλογιστείτε τι συνέβη. Εντοπίστε τα εμπόδια για την επίτευξη του στόχου σας και δοκιμάστε ξανά. Οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου δεν είναι παρά ημερομηνίες. Κάθε ημέρα είναι κατάλληλη για μια νέα εκκίνηση».