Ο διαχωρισμός των ωφέλιμων και συνεπώς «καλών» για τον οργανισμό τροφών από εκείνες που τον επιβαρύνουν έχει γίνει για τους περισσότερους εύκολη υπόθεση, καθώς έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουν ότι ένα μπολ με φρέσκα λαχανικά είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από ένα κομμάτι πίτα.

Ομως, κάποια υγιεινά πιάτα παύουν να είναι τόσο ωφέλιμα όσο νομίζουμε, εξαιτίας του τρόπου που τα μαγειρεύουμε. Ειδικότερα, σε μια νέα μελέτη που διήρκεσε τρία χρόνια οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες παιδιών ηλικίας επτά έως και 13 ετών, τα οποία κατά το ίδιο διάστημα πήραν υπερβολικό βάρος. Και κατέληξαν ότι οι τροφές που κατανάλωναν ήταν η αιτία.

Οπως ήταν φυσικό, οι λιπαρές τροφές (για παράδειγμα, τρόφιμα που περιέχουν πολύ βούτυρο), τα γλυκά, τα ζαχαρωτά, τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα κρέατα ήταν ψηλά στη λίστα των «λιχουδιών» που κατανάλωναν τα παιδιά με έξτρα βάρος.

Υψηλό θερμιδικό φορτίο, όμως, είχαν και τα «καλά» πιάτα που κατανάλωναν, όπως είναι για παράδειγμα το ψάρι, το κοτόπουλο και οι πατάτες. Και αυτό γιατί κολυμπούσαν στο λάδι και στο βούτυρο, καθώς μαγειρεύονταν κατά κανόνα στο τηγάνι, με αποτέλεσμα να απορροφούν έξτρα λίπος και να επιβαρύνονται με έξτρα θερμίδες τα κατά τα άλλα θρεπτικά και υγιεινά αυτά τρόφιμα. Υπό τα παραπάνω δεδομένα, οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι βραστές πατάτες που γίνονται πουρές είναι μια εξίσου γευστική επιλογή, που παράλληλα βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος. Αντίστοιχα, το ψάρι και το κοτόπουλο εάν ψηθούν στον φούρνο – χωρίς να πασπαλιστούν με φρυγανιά και αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα κατά το τηγάνισμα – αποτελούν επίσης θρεπτικές και λάιτ επιλογές.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ. Το πρωινό – το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας – πρέπει επίσης να επιλέγεται προσεκτικά. Τα δημητριακά ολικής άλεσης και εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες επίσης συντρέχουν στην προσπάθεια να ακολουθήσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι οι «χρυσοί» αυτοί κανόνες δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους. Συνεπώς, συμβουλεύουν τους γονείς να σερβίρουν στα μικρά τους θρεπτικές τροφές που έχουν μαγειρευτεί με νόστιμους πλην όμως υγιεινούς τρόπους, ώστε να λαμβάνει όλη η οικογένεια σε καθημερινή βάση τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Και διαβεβαιώνουν ότι η ζυγαριά θα τους επιβραβεύσει.