Πολιτικό σεισμό προκάλεσε η δημόσια παραδοχή από κεντρικό κυβερνητικό παράγοντα, ότι δύναται να υπάρξει στο άμεσο μέλλον, και προφανώς μετά την ψηφοφορία της συμφωνίας των Πρεσπών, νέα κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά πολιτικά χρονικά που επίσημα κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου θέτει το πλαίσιο της συνέχισης του βίου της διά της ανοχής και προφανώς μην έχοντας κατ’ ανάγκην την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Η κίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου – κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα – να θέσει το θέμα στον δημόσιο διάλογο άνοιξε έναν μεγάλο κύκλο συζήτησης περί τη συνταγματικότητα της προοπτικής να συνεχίσει η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει τη στήριξη 151 βουλευτών.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε (στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7) ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης εάν αποχωρήσουν, όπως είναι αναμενόμενο, οι ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, υποστηρίζοντας ότι ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι ναι μεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας την οποία θα κατέθετε η ΝΔ, τόνισε με έμφαση ότι θα υπάρξει «μια κυβέρνηση η οποία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, την Ισπανία, την Πορτογαλία, θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή ενός μέρους του Κοινοβουλίου».
Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ. Από την κυβέρνηση αρνούνται ότι θα είναι σχήμα μειοψηφίας, δεν δέχονται τον όρο ανοχή και μιλάνε για κυβέρνηση πλειοψηφίας με παράλληλη επισήμανση περί εξάντλησης της τετραετίας, σε μια χρονική στιγμή που τα σενάρια πρόωρων εκλογών, είτε τον Μάρτιο είτε τον Μάιο, κυριαρχούν. Μόνο που βάσει του άρθρου 84 (παρ. 6), πρόταση εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση μπορεί να δοθεί και από 120 βουλευτές (τα 2/5 της Βουλής) με την προϋπόθεση ωστόσο αυτοί να αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί όντως να υπάρξει έγκριση μιας κυβέρνησης και από 120 βουλευτές, αν παρόντες είναι κατ’ ανώτατον 239, δηλαδή να απουσιάζουν εσκεμμένα τουλάχιστον 60.
Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής που σημείωσε ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης. «Το Σύνταγμα δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα» τόνισε ο Νίκος Βούτσης.
ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΡΙΣΚΟ. Στο εξωτερικό όντως υπάρχουν κυβερνήσεις ανοχής, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη περίπτωση και βεβαίως προκύπτουν ορισμένα βασικά ζητήματα που αφορούν: α) τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος που θα είναι στον «αέρα» με την προοπτική να τερματιστεί ανά πάσα στιγμή ο βίος του, β) την αδυναμία να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο συγκεκριμένα νομοσχέδια στα οποία θα αντιδρούν τα υπόλοιπα μέλη της Βουλής, γ) το στοιχείο της παράλυσης που θα επικρατήσει στο δημόσιο τομέα, καθώς όλοι θα έχουν την αίσθηση ότι η ημερομηνία των εκλογών είναι ανοικτή.
Εκ των πραγμάτων το συγκεκριμένο σχέδιο για συγκρότηση και λειτουργία νέας κυβέρνησης μειοψηφίας χωρίς τη συμμετοχή σε αυτήν, των ΑΝΕΛ, εμπεριέχει πολλά ρίσκα για τον Πρωθυπουργό ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι και η πρόταση μομφής της ΝΔ που ετοιμάζεται θα καταψηφιστεί.
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. Για την πρόταση μομφής μίλησε χθες και η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, που είπε ότι όλα τα όπλα είναι πάνω στο τραπέζι. «Να προσέλθει στη Βουλή αμέσως μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και να αναζητήσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση».
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης υπογράμμισε ότι θεωρητικά στέκεται μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά διευκρίνισε ότι είναι πολιτικό το ζήτημα. Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που είπε (στον ίδιο ραδιοσταθμό) ότι μπορεί μεν να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία, ωστόσο προκύπτει πολιτικό πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε γελοιότητα το ενδεχόμενο μιας πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ λίγο πριν από τις εκλογές.