Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς η Αγκυρα συνεχίζει την τακτική των λεκτικών προκλήσεων καθώς χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Ελλάδα να προσέξει τον Πάνο Καμμένο, «το κακομαθημένο της παιδί», όπως τον χαρακτήρισε, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα προκληθεί ατύχημα.

Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν σε ομιλία του στην τουρκική ακαδημία Στρατοχωροφυλακής. Εχει σημασία δε ότι το συγκεκριμένο Σώμα (η λεγόμενη Jandarma) είναι το πιο φιλικό στον τούρκο πρόεδρο. «Προειδοποιούμε την Ελλάδα: έχετε ένα κακομαθημένο παιδί, τον υπουργό Αμυνας. Λέτε “είναι το κακομαθημένο παιδί μας”. Προσέξτε το κακομαθημένο σας παιδί, διαφορετικά θα μπορούσε να προκληθεί ένα ατύχημα. Το υπενθυμίζουμε» ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ομως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του είχε εκτοξεύσει νέες απειλές κατά της χώρας μας σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει αποδείξει την αποφασιστικότητά της στη διαφύλαξη των συμφερόντων της στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Πάντως, η συνέχιση της επιθετικής ρητορικής από την Τουρκία και τα πρώτα 24ωρα του 2019 δεν είναι το πρώτο πράγμα που ανησυχεί την Αθήνα και το ελληνικό «Πεντάγωνο». Ανέκαθεν, τονίζεται, η Αγκυρα καταφεύγει σε αυτήν την τακτική.

Προβληματισμός υπάρχει για δύο νέα δεδομένα που φαίνεται ότι αρχίζουν να διαμορφώνονται τη νέα χρονιά. Το πρώτο είναι ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός της Αγκυρας, όπως καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες του 2018. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε ότι και το δεύτερο γεωτρύπανο που έχει αγοράσει η Τουρκία θα βάλει πλώρη για την περιοχή της Μεσογείου και όχι για τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι πρόδηλο ότι η Αγκυρα, αισθανόμενη ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και κινδυνεύει να μείνει εκτός ενεργειακών εξελίξεων, επιθυμεί να δείξει ότι είναι παρούσα με ηχηρό τρόπο. Μέχρι στιγμής η Τουρκία – με εξαίρεση την απόπειρα του σεισμογραφικού «Mπαρμπαρός» να ερευνήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – δεν έχει προχωρήσει στην πράξη σε ιδιαίτερα παραβατικές ενέργειες. Αν όμως τώρα η τουρκική ηγεσία αποφασίσει να κάνει γεώτρηση σε μια περιοχή που δεν της ανήκει, οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η Αθήνα, μολονότι το απεύχεται, προετοιμάζεται και μελετά ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο. Η βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είναι το δεύτερο στοιχείο που προβληματίζει τους ανώτατους διπλωματικούς και στρατιωτικούς επιτελείς της χώρας μας στο ξεκίνημα του 2019. Παρά την εξαιρετική περίοδο που διανύουν οι επαφές Ελλάδας – ΗΠΑ, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να θεωρούν την Τουρκία σημαντικό «παίκτη» για την περιοχή. Και αν τελικώς οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις εξομαλυνθούν κι άλλο, τα πράγματα για τη χώρα μας περιπλέκονται.

Πυρά Κωσταράκου για τις κρίσεις αρχηγών

Πυρά κατά του Πάνου Καμμένου εκτοξεύει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος κατηγορώντας τον πως έχει «απεμπολήσει το ηθικό δικαίωμά του» να διενεργήσει τις κρίσεις των αρχηγών των επιτελείων, η θητεία των οποίων ολοκληρώνεται στις 16 Ιανουαρίου. Με ένα μακροσκελές κείμενό του που δημοσιεύεται στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο στρατηγός Κωσταράκος επιτίθεται εκ νέου στον Πάνο Καμμένο και επισημαίνει πως ο υπουργός Αμυνας «από τη στιγμή που έχει θέσει ο ίδιος τον εαυτό του υπό προθεσμία και μόνος του έχει δώσει στη θητεία του πιθανή ημερομηνία λήξεως» δεν είναι σωστό να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ την αντικατάσταση των αρχηγών ή την παράταση της θητείας τους. «Θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο, μη ηθικό και κυρίως αναξιοπρεπές και αντιδεοντολογικό να αποφασίσει για κάτι τέτοιο κάποιος που έχει εργαλειοποιήσει την πολύ σοβαρή δημόσια θέση του και που απειλεί διαρκώς να την εγκαταλείψει. Και μάλιστα να το πράξει ενώ γνωρίζει ότι διάγει τις τελευταίες ημέρες (ή ώρες) της θητείας του» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο πρώην πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης διευκρινίζει πως η εισήγηση Καμμένου προς το ΚΥΣΕΑ για την ηγεσία των Κλάδων αποτελεί δικαίωμά του μέχρι την τελευταία ημέρα που βρίσκεται στο γραφείο του. Εντούτοις, εξηγεί, «ένας πολιτικός στο τέλος της θητείας του, δεν δικαιούται ηθικά να αποφασίσει για την τύχη των αρχηγών και των ανώτατων αξιωματικών».