Λίγες μέρες απομένουν για την έναρξη της συζήτησης για τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια. Οσο όμως ο Ζόραν Ζάεφ αντιμετωπίζει όσα εσωτερικά μέτωπα άνοιξαν με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, στην Αθήνα έρχονται αντιμέτωποι με τα δικά τους. Κι αυτό γιατί το Σκοπιανό αποδεικνύεται ρυθμιστής των εξελίξεων, αλλάζοντας τα δεδομένα για την κυβέρνηση και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κι αν το σενάριο για την καθυστέρηση της ψήφισης του πρωτοκόλλου εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μοιάζει να απομακρύνεται μετά τις διαδοχικές διαψεύσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, η συμφωνία των Πρεσπών καθορίζει τόσο τον χρόνο των εκλογών όσο και τη μορφή που θα έχει η κυβέρνηση για τους τελευταίους μήνες της θητείας της. Το σενάριο της ανοχής ή ακόμα και η αναζήτηση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας κυριαρχούν για την επόμενη μέρα, εφόσον τελικά ο Πάνος Καμμένος αποσύρει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ. Κι όλα αυτά, αν τελικά βρεθούν οι βουλευτές για να εγκρίνουν τη συμφωνία – που, όπως φαίνεται, δεν θα αργήσει να έρθει. Γιατί αν δεν βρεθούν, οι πρόωρες εκλογές έρχονται πιο κοντά από ποτέ.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Οσον αφορά την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο αστάθμητος παράγοντας ονομάζεται Ποτάμι. Το κόμμα δεν αρνήθηκε ποτέ ότι είναι υπέρ της λύσης στο Σκοπιανό – η θετική προδιάθεση του Σταύρου Θεοδωράκη για τις Πρέσπες, μάλιστα, στάθηκε η αφορμή για την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής. Πλέον, οι βουλευτές του, αποδεσμευμένοι από την κομματική πειθαρχία, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό, που έχουν δηλώσει πως θα την καταψηφίσουν, στον Σπύρο Δανέλλη που σε κάθε περίπτωση θα την υπερψηφίσει και στους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη. Οι τρεις τους έχουν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα υπέρ της συμφωνίας, βάζοντας όμως συγκεκριμένα δεδομένα στο τραπέζι: από τη μία η ψήφιση να μη συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και από την άλλη οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ να καθησυχάζουν τις ανήσυχες φωνές που κάνουν λόγο για ψήγματα αλυτρωτισμού. Κι ενώ, τουλάχιστον ως προς το δεύτερο, οι δικοί τους φόβοι φαίνεται πως εξατμίζονται, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τη στάση που θα κρατήσουν προτού το κείμενο φτάσει στην ελληνική Βουλή. Κυρίως, όμως, προτού ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από τον υπουργικό θώκο και προτού ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κάνει σαφές τι επιζητά από την έγκριση της συμφωνίας. Στην τελευταία συνεδρίαση των πολιτικών οργάνων του Ποταμιού διατυπώθηκε η άποψη πως αν οι βουλευτές του κόμματος προσμετρώνται στους 151 της κυβερνητικής πλειοψηφίας (αν, δηλαδή, η ψήφος για το Σκοπιανό πάρει διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά, εν είδει ψήφου εμπιστοσύνης), η ψήφος τους στο τέλος ίσως να είναι διαφορετική από την προδιάθεσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ η θέση του κόμματος θα γίνει και επισήμως γνωστή πριν από την ψήφιση της συμφωνίας. Και σαφώς, όπως τόνισε χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου, στη Σεβαστουπόλεως διαφωνούν με το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας. «Θυμίζω τη δήλωση Θεοδωράκη από τη ΔΕΘ, ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τσιόδρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΟΙ ΑΝΕΛ. Πέραν του Ποταμιού, η συμφωνία των Πρεσπών ενδέχεται να έχει αντίκτυπο και στους ΑΝΕΛ. Αφενός ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει πως θα υπερψηφίσει και, αμέσως μετά, θα παραδώσει την έδρα του, ενώ η Ελενα Κουντουρά έχει τονίσει πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης έχει αφήσει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αναμένοντας την άφιξη του κειμένου και ζητώντας εκλογές αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας, ειδικά αν αυτές γίνουν με διαφορετική πλειοψηφία από την κυβερνητική. Στο Κίνημα Αλλαγής, πάντως, δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.