Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος άνοιξε την Πρωτοχρονιά σε Πρέμιερ Λιγκ, Γερμανία και Γαλλία. «Βιαστικοί» Αγγλοι και Γερμανοί την… εγκαινίασαν και η πρώτη υπογραφή είναι ο αμερικανός μεσοεπιθετικός της Ντόρτμουντ, Κρίστιαν Πούλισιτς, ο οποίος ανήκει πλέον στην Τσέλσι, ωστόσο θα παραμείνει έως το τέλος της σεζόν στη Βεστφαλία και θα μετακομίσει στο Λονδίνο το καλοκαίρι.

Το κόστος της μεταγραφής άγγιξε τα 64 εκατ. ευρώ. Ο 20χρονος Αμερικανός ήταν στόχος αρκετών ομάδων, ωστόσο τελικά οι Μπλε του Λονδίνου κέρδισαν την υπογραφή του.

Συγκινημένος

Ο Πούλισιτς έστειλε μήνυμα μέσω social media στους φίλους της ομάδας, μιλώντας με συγκίνηση για τις πρώτες μέρες στη Βεστφαλία πριν από δύο χρόνια.

«Μου φαίνεται σαν χθες όταν έφτασα στο Ντόρτμουντ με αγνό ενθουσιασμό, άγχος και νευρικότητα, αλλά με μεγάλη περηφάνια ως ένας 16χρονος Αμερικανός από μια μικρή πόλη των ΗΠΑ που λέγεται Χέρσεϊ. Δεν είχα ιδέα τι με περίμενε, αλλά κατάλαβα γρήγορα πως ήμουν στα καλύτερα χέρια. Δεν θα βρισκόμουν εδώ που είμαι σήμερα αν δεν ήταν αυτό το κλαμπ και η πίστη των ανθρώπων του στους νεαρούς ποδοσφαιριστές», ανέφερε μεταξύ άλλων. Το χειμερινό παράθυρο των μεταγραφών άνοιξε χθες και στη La Liga, ενώ σήμερα είναι η σειρά της Serie A, στην οποία ωστόσο έχει τη μικρότερη διάρκεια απ’ όλες τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες. Για τους ιταλικούς συλλόγους, η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται στις 18 και όχι στις 31/1.

Η είδηση της μεταγραφής του Πούλισιτς στην Τσέλσι άνοιξε έναν νέο κύκλο δημοσιευμάτων και σεναρίων στην Αγγλία, που αφορά τον Εντεν Αζάρ. Συνδέεται άμεσα με το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης για τον βέλγο μεσοεπιθετικό, όχι φυσικά για τώρα, αλλά και το καλοκαίρι.

Η κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ εμπλέκεται και σε ακόμα μία μετακίνηση από την Πρέμιερ Λιγκ. Στη Μαδρίτη θεωρούν σίγουρη την απόκτηση του 19χρονου μέσου της Μάντσεστερ Σίτι, Μπραχίμ Ντίας, μάλιστα ο ισπανικός Τύπος ανέφερε ότι ο νεαρός ποδοσφαιριστής έχει ήδη επιλέξει και τον αριθμό της φανέλας (21). Πάντως, ο τεχνικός των Μερένχες, Σαντιάγκο Σολάρι, όταν ρωτήθηκε αν θα επιδιώξει να ενισχυθεί η ομάδα, αρνήθηκε κάθε συζήτηση, απαντώντας πως αυτά δεν συζητούνται δημόσια.

Οι στόχοι της Μπαρτσελόνα είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Ο Φρένκι ντε Γιονγκ του Αγιαξ, αλλά αυτός που φαίνεται να είναι πιο κοντά και μάλιστα από αυτή την περίοδο είναι ο 23χρονος μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν, Αντριεν Ραμπιό. Το κλειδί σε μια ενδεχόμενη ολοκλήρωση της μεταγραφής είναι το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή το οποίο λήγει το καλοκαίρι. Οι Μπλαουγκράνα μπορούν να τον αποκτήσουν ως ελεύθερο και η Παρί μπορεί να δεχθεί να τον παραχωρήσει από τώρα, έναντι πέντε εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε πρόσφατα η εφημερίδα «Le Parisien». H Μπαρτσελόνα πάντως έχει επιβεβαιώσει τις συζητήσεις με τον παίκτη, όχι όμως και τη συμφωνία.

Το συμβόλαιο του Ααρον Ράμσεϊ με την Αρσεναλ λήγει το καλοκαίρι και ο παίκτης είναι ελεύθερος από τώρα να συζητήσει με άλλες ομάδες, καθώς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να συνεχίσει στο Βόρειο Λονδίνο. Η μοναδική ομάδα που έχει ανακοινώσει έως τώρα ότι ενδιαφέρεται για την απόκτησή του είναι Γιουβέντους.

Ο αθλητικός διευθυντής της Γηραιάς Κυρίας, Φάμπιο Παρατίτσι, παραδέχθηκε χθες το ενδιαφέρον λέγοντας: «Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, παίζει σε υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια και φοράει τη φανέλα μιας μεγάλης ομάδας. Ακόμα βέβαια δεν υπάρχει συμφωνία». Για τον ουαλό ποδοσφαιριστή ενδιαφέρονται επίσης – σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα – Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν και Παρί Σεν Ζερμέν.

Αρέσει ο Ερνάντες

Η γερμανική ομάδα έχει ρίξει δίχτυα και στο ισπανικό πρωτάθλημα και είναι γνωστό το ενδιαφέρον της για τον Λούκας Ερνάντες της Ατλέτικο Μαδρίτης. Για τους Ροχιμπλάνκος, τα προβλήματα σε αυτό το κομμάτι είναι πολλά, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τους καλύτερους αμυντικούς ποδοσφαιριστές. Τα συμβόλαια των Ντιέγκο Γοδίν, Χουανφράν και Φελίπε Λουίς λήγουν το καλοκαίρι, μπορούν από τώρα να συζητήσουν με άλλες ομάδες, ενώ όπως ανέφερε η «Marca», «Γοδίν και Ατλέτικο δεν κοιτάζονται στα μάτια». Η ισπανική εφημερίδα αναφέρει πως οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει προφορικά το καλοκαίρι για ανανέωση του συμβολαίου, μετά την πρόταση που κατέθεσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο έως τώρα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά τις υπογραφές.

Θέματα με λήξη συμβολαίων έχει και η Τσέλσι, καθώς Νταβίντ Λουίζ, Ολιβιέ Ζιρού και Σεσκ Φάμπρεγας είναι πλέον σε περίοδο συζήτησης με άλλες ομάδες. Για τον Φάμπρεγας έχουν δείξει ενδιαφέρον αρκετές ομάδες, ωστόσο ο γαλλικός Τύπος δίνει προβάδισμα στη Μονακό, λόγω της καλής σχέσης του ισπανού ποδοσφαιριστή με τον Τιερί Ανρί.